Tema del mes

M. Eugènia Arbó [presidenta de l'Associació Hotelera Salou - Cambrils - La Pineda]:
"Una millor coordinació entre les administracions públiques ens facilitaria molt la feina”



M. Eugènia Arbó
El passat 26 d’octubre l’Associació Hotelera Salou - Cambrils - La Pineda feia balanç del que ha estat la temporada turística. La presidenta de l’associació –M. Eugènia Arbó– es mostrava satisfeta amb l’ocupació que s’ha aconseguit enguany, un 3% superior a la de 2005, tot i que destacava que no ha estat la millor temporada dels últims anys. Arbó va avançar que un dels principals objectius per a la temporada vinent és consolidar la presència de l’Associació a nivell turístic i a nivell institucional. Per Arbó cada cop la legislació normativa del sector és més complexa i “poc clara, amb una càrrega important de costos empresarials”.

Segons Arbó, actualment “hi ha una falta de sincronia entre el fil conductor de totes les administracions”, fet que provoca que segons quins tràmits ha de gestionar l’associació s’endarrereixin molt i resultin complexos. Un exemple d’aquesta descoordinació, segons Arbó, és la llei de tramitació de contractació de personal immigrant, en un sector on la falta de personal “és molt evident”. Arbó es queixa de la lentitud en la tramitació de permisos de treball i assegura que el temps d’espera per a la tramitació està entre els 8 mesos o un any, fet que considera “inacceptable”.

Arbó destaca que una de les fites aconseguides enguany és la pròrroga de la implantació de la Llei d’Integració Ambiental, que obliga tot tipus d’indústria a fer unes revisions cada cert temps en les quals s’ha de garantir que l’empresa porta un control de tot allò que suposa una possible contaminació del medi ambient. Aquesta llei a l’Estat espanyol s’ha aplicat exclusivament en el sector d’indústries contaminants, excepte a Catalunya, on s’ha aplicat en tot tipus d’indústria. Per aquest motiu l’Associació va presentar al·legacions a la llei fins aconseguir que l’administració pública els hagi donat la raó i hagi detectat que la redacció de la llei no és la correcta. Des de l’Associació es proposa que els sectors no contaminants no inclosos en el Real Decret, no s’incloguin. Segons Arbó, “ha estat una gran victòria”.

§ Més turistes, menys despesa§ En línies generals l’Associació va fer una valoració positiva de la temporada d’enguany, en què l’ocupació ha crescut un 3% en relació a l’any passat. En total, les tres poblacions, Salou, Vila-seca i Cambrils, han rebut més d’1.400.000 visitants, que s’hi han estat de mitjana 4,5 nits.

Un any més la majoria de turistes que visiten els hotels de Cambrils, Salou i la Pineda són estrangers, concretament un 58% del total, mentre que el 42% restant són turistes de l’Estat espanyol. L’origen dels turistes des de fa dos o tres anys es manté.

Cal destacar que tot i l’augment de l’ocupació hotelera, la despesa mitjana del visitant s’ha mantingut amb una tendència a la baixa. La dada, però, no preocupa l’Associació, que creu que la relació qualitat-preu de l’allotjament és l’adequada i que el tipus de turista continua sent el d’un nivell mitjà i mitjà alt.

Comenta aquest article