Cultura

Exposició

La mostra «Estudi Ortoneda Vernet: cambrilenques del segle XX» captura una quarantena de retrats de dones fets per Josep Ortoneda

Per Redacció

Imatge de Maria Rosa Bertran González, una de les protagonistes de la mostra
Imatge de Maria Rosa Bertran González, una de les protagonistes de la mostra | Berta Ruiz

Ahir al vespre s'inaugurava a la Sala Àmbits del Centre Cultural l’exposició fotogràfica “Estudi Ortoneda Vernet: cambrilenques del segle XX”. Mitjançant una quarantena de fotografies en blanc i negre, la mostra pretén reconèixer les habilitats com a retratista de Josep Ortoneda Budí, capturant d’una manera única la fisonomia de les persones. En aquesta ocasió, totes són dones cambrilenques, de la vila i de la platja. Amb les seves mirades, pentinats i robes, els retrats ens traslladen als anys 50 i principi dels 60 del segle XX, un important moment de transformació social i econòmica del municipi.

Segons va explicar el regidor de Cultura –Lluís Abella– en l'acte d'inauguració, totes les imatges presentades han estat positivades a partir dels negatius originals obtinguts sobre una placa de vidre. I aquest fet no és casual. Les plaques de vidre, utilitzades en fotografia des de mitjan del segle XIX, eren més útils que el cel·luloide per a imatges que requerissin molt de detall, perquè eren extremadament estables i menys propenses a distorsions. Durant la primera meitat del segle XX, l’ús de plaques de vidre va decréixer progressivament atenent a l’aparició a nous productes comercials més barats i portables.

Testimoni de la vida col·lectiva de Cambrils entre 1950 i 1970

D’aquesta manera, l’exposició “Estudi Ortoneda Vernet: cambrilenques del segle XX”, produïda per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i per l’Arxiu Municipal, se suma a la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, tot recordant a Josep Ortoneda Budí, així com a totes les dones cambrilenques del segle XX.

L’estudi fotogràfic Ortoneda Vernet va exercir el paper de testimoni de la vida col·lectiva entre les dècades de 1950 i 1970. El seu creador, Josep Ortoneda Budí, és ben recordat pels cambrilencs com a mestre vocacional, com a alcalde de Cambrils (1957-1960) i també com a fotògraf d’una gran sensibilitat. A l’estudi va treballar amb la seva muller, Francisca Vernet Ventura, i amb els seus fills Antoni i Montserrat.

Durant un quart de segle, l’estudi va fotografiar tot allò que s’esdevenia en la vida pública de Cambrils –des de les festes, els actes oficials i els esports fins a transformacions urbanístiques o l’arribada del turisme– i també, escenes familiars i retrats de dones i homes. Els milers de negatius generats per l’estudi constitueixen tot un testimoni de la vida de Cambrils de mitjan de segle XX.

A dalt, acte d'inauguració de la mostra ahir al vespre. A sota, una altra de les protagonistes –Montserrat Mas Lluch– i, a sota, diferents retrats que formen part de l'exposició

 

Comenta aquest article