Tema del mes

Anna López [regidora de Turisme]:
“El turisme de Cambrils no pot competir en preu però sí en la qualitat de l’oferta”



Anna López
La temporada turística d’enguany a Catalunya ha estat molt positiva i es consolida com a principal zona turística de l’Estat amb 10,7 milions de turistes, xifra que suposa un augment del 19,6% en relació a l’any passat. I, és clar, aquest augment també s’ha notat a la Costa Daurada. Un cop finalitzada la temporada turística, que es va iniciar el passat mes d’abril, la regidora de Turisme –Anna López– fa un balanç força positiu.

Per la regidora les dades d’ocupació han estat molt bones, tot i que destaca la importància d’anar buscant noves alternatives de turisme, per desestacionalitzar la temporada, que actualment se centra majoritàriament en els mesos d’estiu. Per aquest motiu el Patronat de Turisme treballa en buscar noves fórmules perquè Cambrils es converteixi en un destí turístic durant tot l’any.

Cuidar el turisme

Pel que fa a l’evolució del turisme, la regidora opina que tot i la bona marxa del sector en els últims anys, el turisme “s’ha de continuar cuidant” perquè tot evoluciona. Segons López, “bona part dels turistes que visiten Cambrils repeteixen i cada cop va més en augment els qui decideixen ubicar una segona residència al municipi i fins i tot moltes segones residències han acabat convertint-se en primeres”.

Tot i això, López assegura que cada cop hi ha més competència, “a Cambrils en preu no podem competir, sinó que hem de competir en qualitat”. Segons López, des del Patronat es vol continuar fidelitzant els clients nacionals, “però alhora ens hem d’obrir a nous sectors oferint un producte de qualitat”. Actualment s’està prioritzant obrir mercat als països del centre d’Europa, ja que segons López “és un sector a qui podem oferir un clima suau durant tot l’any”.

Turisme esportiu

Una de les opcions per desestacionalitzar el turisme, explicava López, és dinamitzar el turisme actiu relacionat amb l’esport. Promocionar les rutes amb bicicleta, pel municipi o pels voltants en són un exemple. Segons López, Cambrils, de mica en mica, comença a tenir unes bones infraestructures esportives, com per exemple la futura pista d’atletisme, “sabem que hi ha gent que ve a Cambrils en temporada baixa a practicar esport i per aquest motiu des del Patronat es vol potenciar aquest sector, perquè durant tot l’any pugui venir gent”. Un altra de les opcions és l’esport a les Estacions Nàutiques i que es puguin fer activitats durant tot l’any. Hi ha establiments, per exemple, que s’estan especialitzant en nordic walking, una modalitat semblant a l’esquí però que es pot practicar a la platja i en camins de muntanya, com l’esquí de fons. Segons la regidora “hem d’obrir tots els ventalls possibles”.

Central de reserves

Una de les novetats que pretén tirar endavant el Patronat de Turisme en un futur immediat és un projecte de pàgina web que permeti, a tots aquells que volen venir a passar uns dies a Cambrils, consultar en un mateix portal tot allò que necessitin saber, com per exemple la disposició de places en el sector allotjaments, restaurants, oci o temperatures. El que s’assemblaria a una central de reserves. Actualment, segons explicava la regidora, això es fa a través dels operadors turístics i no es pretén fer la competència, sinó intentar compaginar les dues opcions. I és que cada dia és més la gent que s’organitza les vacances pel seu compte a través d’Internet, “aquí potser no hi estem gaire acostumats, però a l’Europa central és molt habitual”. Per posar en marxa aquest projecte s’haurà de fer una renovació de la pàgina web del Patronat de Turisme, “que actualment està una mica desfasada”. López creu que una bona base de dades oferiria un molt bon servei al turista. Per atraure nous turistes també està previst col·locar alguna càmera a la web a temps real on els turistes puguin veure el clima i l’ambient que hi ha al municipi.

Consultes al Patronat de Turisme

Enguany han passat per les oficines del Patronat de Turisme de Cambrils més de 32.000 persones, la qual cosa ha suposat al voltant de 53.550 consultes que s’han realitzat en els quatre punts d’informació que el Patronat de Turisme té repartits per tot el municipi. Pel que fa a la procedència dels turistes, la majoria són turistes estatals, un total de 17.823 persones, principalment catalans, aragonesos i bascos. Pel que fa als estrangers, ocupen el primer lloc els francesos, després els anglesos i finalment els alemanys.

Tot i que les consultes són molt variades, destaquen les demandes de plànols i informació sobre visites i rutes que es poden fer a Cambrils o en municipis propers, entre d’altres.

Comenta aquest article