Societat

RADIOAFICIONATS

Jordi Caballé: «Els radioaficionats estem sempre pendents d'ajudar en cas de catàstrofe»

La dècada dels 90 hi havia més d'un centenar de radioaficionats cambrilencs agrupats al ja dissolt Radioclub Escacs 22. Avui dia en queden només dos

Per Patrícia Muñoz

Jordi Caballé amb l'estació de ràdio que té a casa
Jordi Caballé amb l'estació de ràdio que té a casa | Cedida

Si es dóna el cas que hi ha una catàstrofe i es tallen l'electricitat i l'Internet, queden poques vies de comunicació. Una d'aquestes és la que poden proporcionar els radioaficionats, que es comuniquen per ones i, per tant, estan preparats per actuar en situacions d'emergència. "Gent perduda al bosc, la rierada de 1994 o els atemptats terroristes de l'any passat. Sempre estem pendents de quan se'ns pot necessitar", explica Jordi Caballé, un dels pocs radioaficionats que queden a Cambrils.

Més de cent cambrilencs aplegats en el Radioclub Escacs 22

La dècada dels 90 n'eren més de cent. Cambrilencs que compartien la mateixa afició van agrupar-se en l'anomenat –i ja dissolt– Radioclub Escacs 22. Va néixer el 1989, quan els seus membres van decidir legalitzar la seva activitat i donar-se d'alta com a associació, ja que eren un centenar de participants. El 1996, amb la consolidació d'Internet i d'altres tecnologies, Radioclub Escacs 22 va finalitzar la seva activitat. Entre els motius que també van afegir-se a la dissolució d'aquesta entitat, Caballé menciona la "feina" o que els membres van arribar a "l''edat de formar famílies". 

El Radioclub Escacs 22 feia, cada dissabte, l'anomenada "Cacera de la guineu": consistia en premiar qui primer trobés un cotxe amagat amb una radiobalisa a partir de la senyal que transmetia. Els tres primers rebien un trofeu i, la resta, diplomes.

En què consisteix la radiodifusió?

En què consisteix la radiodifusió? En comunicar-se a través de les ones. Un grup d'operadors locals parlen d'un tema i un moderador dóna pas a la resta d'aficionats que es troben escoltant. Per operar, s'ha d'obtenir una llicència mitjançant un examen, que requereix tant coneixements tècnics com normatius. L'aficionat, a partir d'aquí, podrà comunicar-se a nivell local i internacional amb familiars, amics o persones no conegudes que sintonitzen la mateixa freqüència. Fins i tot poden ajudar socialment en certes situacions. 

"La radiodifusió no és una moda, és més que una afició"

Caballé pensa que la radiodifusió no és una moda i, que qui és radioaficionat, hi torna. "Els que vam ser-ho en el seu dia, amb el pas dels anys i quan ja tenim les vides assentades, hem anat tornant. És més que una afició: és com una segona família, coneixes molta gent i es creen llaços d'amistat". 

Ja no queda al nostre municipi cap organització de radioaficionats, però sí que n'hi ha a nivell comarcal i estatal. De fet, Caballé és membre de l'Associació Amics de la Ràdio Selvamar. També de CQ Breico Espanya, on cada diumenge realitzen activavions de 10 a 12h: és una quedada periòdica on tots els radioaficionats estan convidats per intentar contactar amb altres estacions, properes o distants. 

És per això que Caballé no dubta en encoratjar tothom qui se senti atret per la radiodifusió, un món apassionant on no saps qui t'està esperant a l'altre costat de la línia. "Recomano als joves que els cridi l'atenció que s'animin", explica. 

 

Comenta aquest article