Informació general

Salut

Quan les paneroles "campen a l'ample"

La plaga d'aquest insecte suscita moltes queixes entre veïns de diverses zones del municipi. Diuen que la pateixen de fa anys i que han de solventar-la pel seu compte

Per Patrícia Muñoz

Estol de paneroles mortes a la vorera del passeig de Lluís Companys en motiu d'unes obres a la vorera, ara fa dos anys
Estol de paneroles mortes a la vorera del passeig de Lluís Companys en motiu d'unes obres a la vorera, ara fa dos anys | Cedida

La proliferació de paneroles al nostre municipi és una qüestió tan consolidada que, en el darrer ple, a tall anecdòtic, el regidor d'Urbanisme, Joan Maria Artigau, va fer servir l'expressió "la gent, com les paneroles, campen a l'ample" quan es referia al tema de les ocupacions de la via pública i de les irregularitats al respecte. Fora de les anècdotes, la plaga d'aquest insecte s'ha convertit en un problema de salubritat i salut pública que a dia d'avui amoïna molts veïns.

"Hem de canviar el gos de Cambrils per una panerola com a animal oficial". És el comentari irònic d'una cambrilenca, recollit a través de les xarxes socials, que pateix aquesta plaga. I, de fet, és una sensació compartida entre molts veïns. La plaça del Setge, l'avinguda Independència, l'avinguda del Mil·lenari, el grup Sant Pau, el carrer d'Hug de Montcada, l'avinguda de Mas Clariana, el carrer de Benet Vidal i Gimbernat, el passeig de Lluís Companys, el carrer de Joan Maragall, el carrer de Reus o el carrer de Sant Josep, entre d'altres, són alguns dels carrers afectats on diferents ciutadans han fet arribar la seva queixa a revistacambrils.cat. Tant al Barri Antic com al Port i, fins i tot, a Vilafortuny, les paneroles són un problema que no distingeix entre zones.

El tractament de desinsectació es pot efectuar a partir d'una queixa ciutadana

L'Ajuntament, però, no s'ha quedat de braços creuats davant d'aquest problema. Els ciutadans afectats poden denunciar-ho de diferents vies: "mitjançant una instància presencial o telemàtica, un expedient de queixa, per telèfon o per mail, al Departament de Serveis, Medi Ambient i Obra Pública de l'Ajuntament. Des d'allà, traslladen l'avís a Ambient Servei SL, que és l'empresa encarregada del servei de desinsectació i, també, de desratització, perquè realitzi l'oportú tractament, que s'efectua en una setmana. Aleshores, en funció de si el ciutadà deixa o no les seves dades, l'empresa pot posar-s'hi en contacte en el moment d'efectuar el tractament perquè el puguin veure i parlar amb ells", tal i com ha explicat el consistori a aquest mitjà. També han detallat que l'empresa especialitzada efectua tractaments periòdics per controlar les plagues del municipi i que, si es detecta un nivell d'afectació alt, es repeteix el tractament al cap de pocs dies.

Malgrat l'actuació del consistori, les queixes persisteixen

Encara que l'Ajuntament estigui actuant, les paneroles són un dels temes recurrents que l'oposició retreu a l'equip de govern. Per exemple, en la darrera roda de premsa d'AdC, en què el regidor Ivan Sanz va fer un balanç de l'actuació del govern municipal, va posar aquest tema sobre la taula. I Imanol Rico, regidor de C's, en el darrer ple també va preguntar a Laguna, regidor de Serveis, per què s'efectuava el tractament de desinsectació "a les hores que menys paneroles hi havia". El regidor de l'equip de govern va contestar que el tractament consisteix en "col·locar un additiu al voltant de les tapes dels conductes per impedir que surtin. No té res a veure amb l'hora en què es faci el tractament". Cal tenir en compte, a més, que l'empresa especialitzada realitza el tractament si és a la via pública on s'ha detectat la presència de paneroles.

Els veïns se segueixen queixant perquè no veuen el problema solucionat. "M'arriben al quart pis. Em fa vergonya explicar-ho". "Si aixeques les reixes del clavegueram municipal, n'està ple". "Estan ben criades. Són enormes". "Van fins i tot per les parets dels edificis". "A diari n'entren una o dues al meu magatzem". "Volen, i si tens la finestra oberta, entren". "Jo vaig haver de posar mosquiteres". "L'Ajuntament no fumiga i ho vam haver de fer nosaltres". Són experiències i opinions de diferents veïns de Cambrils, amoïnats per la presència d'aquest insecte, que han fet arribar a revistacambrils.cat.

En conclusió, l'actuació consistorial, a dia d'avui, sembla ser insuficient per resoldre la situació. Els veïns no tenen altre remei que prendre mesures pel seu compte. Una cambrilenca ha explicat a aquest mitjà, precisament, que avui torna a venir el fumigador -a casa seva- perquè "en una de les trampes hem trobat mini-paneroles altra vegada". Trampes i fumigadors han corregut a càrrec seu. "Em sembla un problema força greu que s'ha de solucionar, no només de cara al turisme, que deu repercutir en diversos establiments, sinó per raons, òbviament, higièniques i de salut", conclou aquesta veïna.

L’Apunt

Consells per prevenir la plaga
Des de l'Ajuntament recomanen una sèrie de mesures per prevenir la plaga de paneroles: eliminar punts d'accés a la llar -que no quedin esquerdes o buits en les parets de l'habitatge, moure i netejar les parets dels electrodomèstics-, eliminar fonts d'aliments -eliminar restes de greix i llençar les escombraries habitualment-, eliminar les fonts d'aigua -humitats i fuites i tenir en bon estat les connexions a la claveguera- i guardar el aliments en envasos hermètics -perquè les paneroles poden arribar a trencar les bosses de plàstic-.

Comenta aquest article