Informació general

Augmenta la tensió entre Avis i Àvies i unionistes

Avui, el sector unionista també s'ha mobilitzat i s'han aplegat poc més d'una vintena de persones a la cantonada del carrer de Gimbernat amb el passeig d'Albert amb crits de "Arriba España,...", "Yo quito lazos, somos los 14" i cantant "Que viva España"

Per Lluís Rovira i Barenys

Capçalera de la manifestació dels Avis i Àvies al costat dels manifestants unionistes
Capçalera de la manifestació dels Avis i Àvies al costat dels manifestants unionistes | Lluís Rovira i Barenys

La trobada setmanal dels Avis i Àvies de Cambrils per la llibertat dels presos polítics genera cada cop més expectació i més escenes de crispació. Des que fa un parell de setmanes un grupet de persones que portaven banderes espanyoles es va posar a insultar els avis i àvies i que una persona d'aquest grup unionista agredís un periodista, la tensió s'ha disparat. La resposta dels Avis i Àvies, la setmana passada va ser contundent amb més de 300 persones a la manifestació. Avui, el sector unionista també s'ha mobilitzat i s'han aplegat poc més d'una vintena de persones a la cantonada del carrer de Gimbernat amb el passeig d'Albert amb crits de "Arriba España,...", "Yo quito lazos, somos los 14" i cantant "Que viva España". Aquests manifestants s'han col·locat darrera una pancarta on hi havia escrit "Más democracia verdadera, menos república bananera".

Cal dir que per les xarxes socials s'havia fet córrer una convocatòria, ahir, on s'avisava d'aquesta concentració a la zona del Mercadet i en la que es donaven indicacions de portar samarreta vermella "España" i amb banderes "d'Espanya i de Tabarnia" i es donaven les consignes a cridar. A part de la consigna de "yo quito lazos, somos los 14" també s'indicava cridar "Som catalans i no volem república", "no somos fachas, somos españoles", "las calles son de todos". També recomanaven una "actitud pacífica". Aquest cop, a més, diferents cadenes de televisió han enregistrat les imatges del pas dels Avis i Àvies al costat de la concentració unionista.

Més de sis mesos de concentracions

La tensió ja s'ha començat a palpar en el preàmbul de la manifestació. Quan els Avis i Àvies s'estaven concentrant a la plaça de la Vila s'hi ha acostat un home i s'ha encetat una discussió entre aquest home i un parell d'avis. L'home ha estat apartat d'aquest lloc per un agent de paisà. Posteriorment, Manel Palacios, representant dels Avis i Àvies ha fet una crida a la tranquil·litat i ha recordat que ja feia més de sis mesos que es feien les concentracions setmanals, "nosaltres hem d'anar a la nostra", ha dit. Tot seguit s'ha cantat l'Estaca i s'ha iniciat la manifestació pel recorregut habitual, enfilant el carrer de Gimbernat amb els unionistes de cara. Els crits d'uns i altres han pujat de volum, més que mai. Mentre uns, els Avis i Àvies, demanaven la llibertat dels presos polítics exhibint cartells amb les fotografies dels empresonats i exiliats els altres, els unionistes, no paraven de cridar "viva España" brandant les seves banderes. La manifestació ha seguit el seu camí fins arribar a la plaça de la Vila, passant pel carrer de l'Hospital. Un cop a la plaça i després del cant dels Segadors s'ha donat per acabada la concentració.

Manifestants i contramanifestants a la cruïlla del carrer de Gimbernat amb el passeig d'Albert / Foto: Lluís Rovira i Barenys
Els Avis i Àvies han tancat l'acte amb el cant dels Segadors / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article