Informació general

Circulaci

Cambrils -Vinyols, l'embolic d'encertar la zona blava

Fer servir l'aplicació APARCAM pot resultar problemàtic perquè el GPS valida trams de Vinyols com si fossin de Cambrils, cosa que fa confiar els usuaris d'haver pagat a l'Ajuntament correcte -quan no és així- i, en conseqüència, reben una multa

Per Patrícia Muñoz

Parquímetre del carrer de Pompeu Fabra, a la zona del Molí d'Avall (Vinyols i els Arcs)
Parquímetre del carrer de Pompeu Fabra, a la zona del Molí d'Avall (Vinyols i els Arcs) | Lluís Rovira i Barenys

Aparcar a la zona limítrof entre Cambrils i Vinyols, a la zona del Regueral i el Molí d'Avall, té una dificultat afegida. Primer de tot, saber quin tram de cada carrer pertany a cada municipi. I, després, saber si, al tram concret que s'ha aparcat, l'aplicació APARCAR (gestionada per les empreses municipals de mobilitat APARCAM -a Cambrils- i Reus Mobilitat i Serveis) es pot fer servir.

Aquesta app utilitza un geolocalitzador per saber on està ubicat el vehicle estacionat i, prescindint d'haver d'acudir als parquímetres, permet realitzar el pagament un cop s'ha finalitzat l'estada. El problema arriba quan es fa servir aquesta aplicació en la zona que limita entre els dos municipis de Cambrils i Vinyols, que és el que li va passar a l'Elena Vilches. Tal i com ha explicat a revistacambrils.cat, Vilches va aparcar al carrer de Pompeu Fabra i es va assabentar que "pertanyia a Vinyols per la multa que li va arribar, que era de l'Ajuntament de Vinyols". Ella pensava que el carrer on va aparcar pertanyia al terme de Cambrils, així que va fer servir l'aplicació APARCAR (que opera a Cambrils, no a Vinyols). El geolocalitzador li va validar la ubicació on Vilches estava estacionada com si pertanyés a Cambrils. 

El quid de la qüestió: un marge d'error d'entre 10 i 15 metres entre poblacions

La sorpresa va arribar l'endemà. "Vaig veure un paper al parabrises mentre anava cap a Reus. Estava molt avall i ni m'havia adonat abans que estava posat. En arribar a Reus vaig veure que era una multa d'aparcament... de l'Ajuntament de Vinyols! Jo ni havia estat allà, vaig pensar, així que vaig deduir que es tractava d'un error". Vilches va contactar primer amb Reus Mobilitat i Serveis per reclamar que l'app havia validat un tram de carrer com si fos pertanyent a Cambrils quan realment pertanyia a Vinyols. Des de l'empresa, la resposta que li van donar és que "no se'n feien responsables perquè el GPS de l'aplicació té un marge d'error d'entre 10 i 15 metres entre una població i una altra".

Acte seguit, Vilches va dirigir-se a APARCAM (empresa municipal cambrilenca) i, després d'intercanviar-se una sèrie de mails, va quedar descontenta i insatisfeta per "la manca d'interès per intentar ajudar una persona que havia pagat el seu tiquet d'aparcament i que, per culpa d'haver confiat en l'aplicació, em van posar una multa que, per haver passat del temps d'anul·lació, passava a ser de 60€". En conclusió, Vilches considera que APARCAM "se'n va rentar les mans".

Des d'Aparcam han comentat a revistacambrils.cat que quan una persona, per culpa d'aquest malentès, ha posat diners al parquímetre que no toca "es retornen els diners que s'han posat al parquímetre. En aquests casos cal fer una instància on s'expliquin els fets i seguir el tràmit corresponent". En l'últim dels mails que l'afectada va enviar a Aparcam, s'acomiadava dient que "donava gust tractar amb gent tan amable i servicial". Vilches ha explicat a aquest mitjà que el to amb què va escriure aquestes paraules era completament irònic.

El paper de l'Ajuntament de Vinyols

Vilches també va acudir a l'Ajuntament de Vinyols. La usuària critica que el consistori no va "saber donar-li un número per contactar amb les persones que tenen a la zona blava per poder parlar amb ells": li van dir que "havia d'anar expressament a un dels dos parquímetres de Vinyols per tal de trucar". L'Ajuntament de Vinyols ha explicat a revistacambrils.cat que, com que ells no gestionen directament aquest servei, dirigien els usuaris als parquímetres però que "des de fa uns dies ja donen directament el número des de l'Ajuntament per facilitar el tràmit a la gent que es troba amb casos com aquest".

El consistori vinyolenc també ha detallat que aquesta problemàtica és habitual des de l'any passat. "Sabem que APARCAM està cobrant indegudament la zona blava a carrers que no li corresponen i que accepta aparcaments a carrers de Vinyols, facilitant d'aquesta manera les equivocacions dels usuaris que es confien d'haver obtingut correctament el tiquet. Hem pogut comprovar que encara no s'ha pres cap mesura al respecte". Des de l'Ajuntament vinyolenc afegeixen que "el que fem sempre des de l'Ajuntament -de Vinyols- quan ens truquen explicant un cas com aquest és donar als usuaris tota la informació sobre els seus drets: dret a anul·lar la denúncia, dret a reclamar i fer al·legacions quan els arribi la multa, dret a demanar que l'Ajuntament de Cambrils retorni l'import d'un tiquet de zona blava que no tenia dret a cobrar, etc. I cada usuari pren la decisió que considera oportuna".

El desenllaç: 40 minuts d'estacionament per 15'40

Al final, el marit de Vilches es va desplaçar a un dels carrers on hi havia els parquímetres de Vinyols i va localitzar un inspector de la zona blava. Li va explicar el problema i, de bona fe, li va anul·lar la multa pagant un preu de 15€ -recordem que la sanció inicial era de 60€-. "El meu estacionament en zona blava de 40 minuts em va sortir per 15,40€ sense que pogués fer res per defensar els meus drets. Per culpa de la mala relació entre Cambrils i Vinyols en aquest tema, nosaltres, els usuaris, som els que en paguem les conseqüències", lamenta Vilches.

L’Apunt

La zona blava de Vinyols té una altra app
Vinyols i els Arcs té una altra app, ELPARKING,  per a pagar la seva zona blava. En els parquímetres es dóna aquesta informació i es convida l'usuari a que se la descarregui a través de la pàgina web www.elparking.com. En resum, aquesta zona geogràfica al límit entre Cambrils i Vinyols, amb carrers adjacents i entrecreuats corresponents a un i l'altre terme municipal, disposen de parquímetres diferents i aplicacions de mòbil també diferents per tal de fer l'embolic més gran.

Comenta aquest article