Informació general

Cambrils per la Pau

Topada dialèctica entre Torra i Albiol minuts abans de començar l'homenatge a les víctimes de l'atemptat

Albiol li ha recriminat al president de la Generalitat el que considera un "atac a l'Estat", en les declaracions de Torra a Lledoners ahir al vespre, i Torra li ha contestat que "era moment d'homenatjar les víctimes"

Per Patrícia Muñoz

El president Quim Torra en el moment d'arribar al lloc de l'homenatge i a l'extrem esquerra de la foto es veu Xavier García Albiol
El president Quim Torra en el moment d'arribar al lloc de l'homenatge i a l'extrem esquerra de la foto es veu Xavier García Albiol | Lluís Rovira i Barenys

Després d'encaixar les mans, Torra i Albiol, abans de començar l'acte, han protagonitzat un encreuament de paraules. El president del Partit Popular a Catalunya li ha retret a Torra les declaracions del dia anterior, a Lledoners, en què el president de la Generalitat va "amenaçar i atacar l'Estat", segons Albiol. Torra li ha contestat que "aquell era moment d'homenatjar les víctimes".

Albiol: "Vostè, com a màxim representant de l'Estat a Catalunya, ha de tenir un respecte institucional que no està demostrant"
Torra ha respost negativament a la demanda d'alguns periodistes de fer declaracions addicionals sobre aquesta petita picabaralla inicial. S'ha limitat oficialment a reconèixer que "Cambrils ha estat un exemple de solidaritat i fraternitat. Només si pensem en aquesta via, la de la pau, serem poble. Això és el que Cambrils fa un any va demostrar i ha demostrat avui en un acte que ha estat exactament això, acompanyar les víctimes i recordar-les".

Albiol sí ha cedit a fer declaracions als mitjans quan ha acabat l'acte i ha explicat que, després d'aquest intercanvi de paraules previ a l'homenatge, Torra "ha marxat resant". La versió d'Albiol és que ell s'ha dirigit al president Torra amb calma i serenitat per dir-li que era inadmissible "l'atac a l'Estat" del dia anterior i que, després, el president li ha respost que "el que és inadmissible és el comportament del Partit Popular". "El seu càrrec institucional l'obliga a comportar-se d'una altra manera, que sembla que no sap estar a l'alçada de les circumstàncies. I se n'ha anat, no sé, resant".



Pablo Casado: "Des del Partit Popular exigim a la Generalitat que deixi d'amenaçar les institucions i que no permeti humiliacions al Cap d'Estat"
Pablo Casado sí ha accedit al faristol per donar la seva visió dels fets. El número u del Partit Popular a Espanya ha retret al president de la Generalitat que "no donés ni les 24h de treva que demanaven les associacions de familiars de les víctimes per homenatjar la seva memòria. A més, va instar les forces penitencàries a desafiar l'Estat", declaracions que Casado considera "un atac de la Generalitat que va començar amb la demanda de Puigdemont a Llarena". Casado ha exigit a la Generalitat que deixi "d'amenaçar les institucions" i que no permeti "humiliacions al Cap d'Estat". Casado també ha deixat palès que ha trobat a faltar mencions a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional. "No han estat anomenats i també han fet una tasca impecable contra el terrorisme en tota la història democràtica d'Espanya i han rebut acusacions vergonyoses per part de polítics presos que insinuaven que havien ocultat informació". Casado acabava les seves declaracions preguntant al president del Govern espanyol, el socialista Pedro Sánchez, com actuaria davant d'aquest "atac a l'Estat" i com "defensaria Espanya". "No volem que hi hagi més ultratges al Rei ni a l'oposició democràtica al Parlament català. És l'exigència que tenim des del Partit Popular. Que no hi hagi cap instrumentalització. Defensem les institucions, la concòrdia i la pau".

Aplaudiments a crit de "President, president" quan Torra ha abandonat l'acte

El president Torra ha estat fortament aplaudit per alguns assistents, tant quan ha arribat com quan ha abandonat l'acte. Quan ha arribat la comitiva del Partit Popular, però, part del públic ha xiulat i cridat "fora, fora", i també quan Casado i Albiol han ofert declaracions als mitjans. A l'acte hi ha hagut tant presència de llaços grocs com de persones amb motius de la bandera espanyola, i no s'ha enregistrat cap tipus d'incident.

Comenta aquest article