Societat

INSERCIÓ LABORAL

Una oportunitat laboral per a les persones amb discapacitat

Per Patrícia Muñoz

El tràiler d'Inserta Empleo oferirà els seus serveis durant el dia d'avui a les persones amb discapacitat que busquin feina
El tràiler d'Inserta Empleo oferirà els seus serveis durant el dia d'avui a les persones amb discapacitat que busquin feina | Patrícia Muñoz

Durant tot el dia d'avui es pot veure, enmig de la plaça de l'Ajuntament, un camió negre amb lletres de color verd fluorescent, on s'hi pot llegir "No te rindas nunca". És la unitat mòbil d'Inserta Empleo, de la Fundació ONCE, que té l'objectiu d'apropar el món laboral a les persones amb alguna discapacitat. De 10 a 14h i de 16 a 20h, tothom qui vulgui pot apropar-s'hi perquè una colla de professionals els orienti, en cas de tenir una discapacitat -física o intel·lectual, indiferentment- de més del 33%, o bé una incapacitat laboral, per aconseguir feina. S'atendran els joves, d'entre 16 i 29 anys, que presentin el certificat de discapacitat de grau o superior al 33%, el certificat conforme són demandants de feina i el DNI. Se'ls informarà de tot el ventall de recursos que tenen al seu abast per formar-se i respondre a la demanda actual de feina per part de les empreses del país.

Des d'Inserta Empleo, apunten que el principal problema present en l'atur entre els joves amb discapacitat és el desconeixement que ells mateixos tenen respecte de les seves capacitats. En aquest sentit, la unitat mòbil que ara visita Cambrils té diferents zones orientades a corregir aquesta mancança. En primer lloc, hi ha tallers per reforçar l'actitud pròpia, per reconèixer els talents personals i professionals que un mateix té, per identificar on es vol arribar professionalment a mitjà termini i per redactar els seus CV de forma atractiva per a les empreses.

"Fem un match entre les ofertes i les capacitats dels joves"

Enric Opi, director regional d'Inserta per Catalunya i les Balears, ha explicat a revistacambrils.cat que "van a buscar els joves amb un missatge esperançador. Aquí trobaran professionals que els escolten i els ajuden". Des d'Inserta compten amb un portal, "Por talento", on s'hi inscriuen els joves candidats per veure a quines ofertes laborals poden optar.

Quan un jove entra per la porta de la unitat mòbil d'Inserta, primer de tot, es comprova que reuneixi tota la documentació necessària -la ja esmentada-. Després, es dóna d'alta al portal Por Talento. Després, s'entrevista el jove per conèixer les capacitats que té. Existeixen tres possibilitats: que se'l derivi instantàniament a una oferta de feina perquè hi encaixa perfectament, que se li recomani una formació -perquè es considera que al candidat li manca determinada formació tècnica- o que, per últim, se li recomani un taller -perquè té la formació adequada però li falta actitud-. En cas que es derivi el candidat cap a una formació o taller -que imparteixen Inserta-, la relació continua, i pot derivar posteriorment en la trobada d'una oferta de feina idònia per al candidat.  El servei és gratuït en tot moment.

Eduard Pellicer: "Ens faciliten molt la feina"

El regidor de Joventut, Eduard Pellicer, ha agraït la feina que Inserta està efectuant a Cambrils -i en general- perquè "ajuden a reforçar les polítiques que fem -afirmava Pellicer-  i ens faciliten molt la feina". Pellicer també ha explicat que és la primera vegada que a Cambrils hi ha col·laboració amb la ONCE, tot i que ja des de l'Ajuntament oferien serveis com ara acompanyament a les escoles o al metge via transport adaptat.

Opi ha reconegut que l'Ajuntament de Cambrils es mostra molt predisposat a seguir col·laborant amb Inserta, i que acordaran quina presència han de tenir al municipi perquè "és l'Ajuntament qui coneix bé les necessitats del poble". En tot cas, sembla que l'estada d'aquesta oficina sobre rodes -ni que sigui per només dos dies- és el primer pas d'una simbiosi que anirà a més, i tot amb un objectiu: reduir el 22'7% d'atur que hi ha a Catalunya d'entre les persones amb discapacitat.

D'esquerra a dreta, Eduardo Plaza, oordinador del roadshow "No te rindas nunca"; Verónica Laso, orientadora del roadshow "No te rindas nunca"; Eduard Pellicer, regidor de Joventut; Enric Opi, director regional per Catalunya i Balears; i Gerard Martín, de la unitat de proximitat | Foto: Cedida

 

Comenta aquest article