Informació general

VAGA DE FAM

Jorge Fernández: "Fa quinze dies que vaig començar la vaga de fam i em trobo bé"

Per Patrícia Muñoz

A la dreta de la imatge, l'activista Jorge Fernández, quinze dies després d'haver iniciat la vaga de fam. A l'esquerra, la furgoneta que recollia la roba donada per als refugiats de Calais, just davant de la carpa on està instal·lat Fernández
A la dreta de la imatge, l'activista Jorge Fernández, quinze dies després d'haver iniciat la vaga de fam. A l'esquerra, la furgoneta que recollia la roba donada per als refugiats de Calais, just davant de la carpa on està instal·lat Fernández | Patrícia Muñoz

L'impulsor del projecte Edifici Dignitat, Jorge Fernández, ja fa quinze dies que està en vaga de fam al lateral frontal dret de l'Ajuntament. El motiu és, tal i com ha explicat recentment a revistacambrils.cat, conscienciar socialment del "model classista que han impulsat les institucions cambrilenques" i que, segons Fernández, han abocat en una societat "inconscient de la precarietat en què viuen els propis veïns del municipi". "Si ets de fora però tens diners, ets benvingut i et diem 'turista', però si no en tens, ets immigrant i et fem fora", posava d'exemple Fernández.

Ahir, que es va complir la primera quinzena, Fernández va acudir a les dependències sanitàries per efectuar-se unes analítiques. Tal i com ha explicat Fernández, existeix un protocol que el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) ha de seguir quan es registra que hi ha una persona en vaga de fam. "A Madrid aquest protocol se segueix estrictament -apuntava Fernández-, però a Barcelona i Cambrils, no". Segons aquest protocol indica, a partir del 21è dia de vaga de fam, Fernández haurà de sotmetre's a consultes mèdiques diàries per comprovar que nutricionalment està bé, a part de l'analítica setmanal. En tot cas, Fernández ha detallat que, de moment, es troba bé. Fernández assegura haver comunicat a l'Ajuntament la seva intenció de romandre on és ara "per període indefinit".

Activisme paral·lel

Ahir al migdia, davant la carpa on està instal·lat Fernández hi havia estacionada una furgoneta blanca amb el ròtul d'AHNA -Ayuda Humanitaria Navarra en Acción-, on diversos veïns van apropar-se a deixar-hi roba i coixins, entre d'altres. Aquest punt de la plaça de l'Ajuntament va ser, fins ahir, el punt de recollida de roba que, des d'aquesta ONG navarresa amb la qual Fernández col·labora, s'enviarà en els propers mesos al camp de refugiats de Calais -és una zona d'entrada al Regne Unit des de França-. Ara hi ha una altra campanya en marxa durant, com a mínim, un mes més. Aquest cop, és de roba i menjar en conserva que anirà destinat al Sàhara Occidental, i també gestionat per AHNA. El punt de recollida de les donacions és el mateix, just davant la carpa on està Fernández, a la plaça de l'Ajuntament.

Moment en què una veïna va donar coixins i un matalàs inflable a l'ONG de Navarra AHNA | Foto: Patrícia Muñoz
Aspecte de la carpa on Jorge Fernández està instal·lat durant aquesta vaga de fam

 

L’Apunt

Un furt de matinada aprofitant que dormien
Fernández va explicar a revistacambrils.cat que, fa dues nits, li van furtar diversos elements que tenia a la carpa, aprofitant que tant ell com els seus acompanyants dormien. D'entre els objectes sostrets, hi ha una tauleta, un carregador i 200 euros "que la gent donava a la causa", segons Fernández. No tenen cap sospita de qui ha pogut ser.

Comenta aquest article