Informació general

ATEMPTAT

El malson d'una nit d'estiu

Aquesta matinada es complirà el primer aniversari de l'atemptat gihadista al Club Nàutic i a l'avinguda Diputació que es va saldar amb la vida d'una persona. Demà al matí es retrà un homenatge a les víctimes a la zona zero

Per Patrícia Muñoz

Instants després de l'atemptat de l'any passat, amb el vehicle dels terroristes bolcat
Instants després de l'atemptat de l'any passat, amb el vehicle dels terroristes bolcat | cedida

La nit d'avui just farà un any de l'atemptat gihadista al Passeig Marítim de Cambrils que va acabar amb la vida d'una persona -concretament, d'una dona de Saragossa- i amb els cinc terroristes abatuts pels Mossos d'Esquadra. Demà, dissabte 18, tindrà lloc un homenatge a les víctimes dels atemptats de Cambrils i de Barcelona. La commemoració serà davant del Club Nàutic a les 10.30h i s'inaugurarà el Memorial per la Pau. Inclourà un parlament de l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, el descobriment d'un element de record que s'ha instal·lat al lloc dels fets i diverses ofrenes florals, així  com una actuació d'un violinista cambrilenc.

L'Audiència Nacional accepta l'acusació particular de Cambrils

L'Audiència Nacional ha acceptat la petició de Cambrils de personar-se com a acusació particular en la causa dels atemptats. L'Ajuntament, des de la condició de perjudicat, podrà exercir les accions civils i penals que li corresponen contra els detinguts pels atacs terroristes, així com exigir responsabilitats, donar suport a les víctimes i als familiars i conservar la memòria dels fets de la manera més fidedigna possible. Els professionals designats pel consistori ja s'han desplaçat a Madrid per conèixer el contingut i l'estat de la causa.

D'altra banda, l'Ajuntament va homenatjar ja les i els policies que van participar en el dispositiu establert amb motiu de l'atemptat el novembre passat, en el marc de la festa patronal de Sant Miquel de la Policia Local de Cambrils.

Pas a pas: què va succeir la tràgica matinada del 18 d'agost

Hores després de l'atemptat a Barcelona, un Audi A3 negre provinent de la Rambla Jaume I va atropellar quatre vianants i després va envestir un vehicle dels Mossos que es trobava a la rotonda del Club Nàutic efectuant un control. El cotxe va bolcar i, quan els agents van veure que els integrants del vehicle -tots ells joves- es dirigien cap a ells amb armes blanques i el que semblaven cinturons explosius enganxats, van abatre a quatre dels cinc atacants. Un cinquè va fugir i va ser posteriorment abatut a l'avinguda Diputació. En la seva fugida, aquest darrer va clavar un ganivet a la cara d'un vianant. Els agents del TEDAX van comprovar posteriorment que els cinturons d'explosius que duien els terroristes eren falsos. Poc a poc, els cossos de seguretat van anar desallotjant la multitud de comerços, bars i restaurants on s'havien refugiat cambrilencs i turistes en aquella nit de malson, deixant-los tornar a casa.

Els dies després de l'atac es van instal·lar ofrenes florals i missatges a la zona zero. L'Ajuntament va habilitar un llibre de condolències i va acordar instal·lar-hi un memorial -que s'inaugurarà, precisament, demà- i va tenir lloc, a finals de mes, la manifestació més multitudinària de la història del municipi: 16.000 persones van sortir al carrer a crits de "No tinc por". La comunitat musulmana també va organitzar actes de rebuig a l'atac gihadista: l'imam de la mesquita de Cambrils, Mohamed Ouadi, va mostrar expressament el seu suport a les víctimes de Cambrils i Barcelona. Des de la Unió de Botiguers, es va engegar la campanya "I love Cambrils" per treure pit davant dels tràgics fets. El municipi va omplir-se de globus i cartells amb aquest lema. Tot i que es van suprimir diferents activitats previstes pel cap de setmana posterior a la tragèdia -com ara la Nit d'Artistes que, per cert, l'edició d'enguany tindrà lloc demà a la nit-, poc a poc els carrers de Cambrils van tornar a la normalitat.

Els actes de Barcelona també van comptar amb representació cambrilenca. Per exemple, a la manifestació de l'endemà de la que es va fer a Cambrils, que va aplegar un milió de persones entre el Passeig de Gràcia i la Plaça de Catalunya, hi van acudir l'alcaldessa de Cambrils i bona part dels regidors i de la Policia Local. El mateix amb la Missa a la Sagrada Família, en record a les víctimes, o amb l'enfrontament al Camp Nou del Barça i el Betis, que també va homenatjar-les.

L’Apunt

Representants polítics que van fer cap a Cambrils

Cambrils va ser visitat per diferents representants polítics amb motiu de l'atemptat terrorista durant el mes d'agost. Entre d'altres, Soraya Sáenz Santamaría -l'aleshores vicepresidenta del govern espanyol-, Dolors Montserrat -ex Ministra de Sanitat-, Carles Puigdemont -ex president de la Generalitat-, Joaquim Forn -ex conseller d'Interior-, l'aleshores Major dels Mossos Josep Lluís Trapero, diputats del Parlament, com Gabriel Rufián -ERC-, Òscar Peris, delegat territorial del govern a Tarragona, Pedro Sánchez, que en aquell moment era cap de l'oposició de l'Executiu espanyol, Enric Millo -ex delegat del Govern espanyol a Catalunya o Jordi Sierra, ex subdelegat del govern espanyol a Tarragona.

Comenta aquest article