Informació general

PLE

El ple tomba una moció de l'AdC per declarar Cambrils ciutat lliure de plàstic

Per Patrícia Muñoz

Imatge d'arxiu d'una paperera desbordada, al passeig de Ponent
Imatge d'arxiu d'una paperera desbordada, al passeig de Ponent | Lluís Rovira i Barenys

El grup municipal Assemblea de Cambrils, amb la veu cantant d'Ivan Sanz, va presentar en el ple de divendres passat una moció a favor de declarar Cambrils ciutat lliure de plàstics l'any 2021. Les línies per aconseguir aquest objectiu giren al voltant de dos eixos: en primer lloc, reduir significativament els elements de plàstic d'un sol ús, com ara begudes, coberts, gots i plats de plàstic, per tal de suprimir-los totalment l'any 2020 i, en segon lloc, introduir i revisar clàusules de sostenibilitat als serveis contractats per l'Ajuntament. El ple va rebutjar aquesta moció amb tots els vots en contra de l'equip de govern i una abstenció d'Encarni Bello, regidora no adscrita. El govern va argumentar en el seu "no" de la mà d'Ana López, regidora de Promoció Econòmica, Participació Ciutadana, Cooperació i Solidaritat: va al·legar que en aquest afer consideren necessària una "acció global que optimitzi els recursos" i que creien que l'Ajuntament ja estava compromès amb les propostes anunciades per Sanz.

Sanz proposava una reducció del plàstic per fases

L'any 2020 entrarà en vigor la normativa que prohibirà la comercialització de bosses de plàstic. Amb la mirada posada en aquesta fita, Sanz va posar sobre la taula del plenari una sèrie de propostes tendents a assolir aquest objectiu progressivament, juntament amb el de declarar Cambrils lliure de plàstic el 2021. La primera fase es duria a terme aquest mateix any, i consistiria en revisar la petjada ecològica de l'Ajuntament, concretament pel que fa a les ordenances municipals i a la normativa de contractació, per tal de reduir la utilització de plàstics i materials d'un sol ús. A més, s'informaria els establiments comercials, el mercadet ambulant i el mercat municipal i es faria un pla de comunicació per difondre la problemàtica del plàstic.

La segona fase s'executaria la primera meitat del 2019, i consistiria en què l'Ajuntament limités al màxim l'ús d'envasos com ara càpsules de cafè no reciclables, màquines expenedores amb envasos de plàstic o ampolles d'aigua, tant al consistori com en altres dependències públiques. També es repartirien bosses de tela o reutilitzables al mercat municipal i bosses de paper de diferents mides a les parades del mercadet ambulant. La tercera fase, a executar la segona meitat del 2019, inclouria la prohibició de l'ús de bosses de plàstic al mercat municipal i al mercadet ambulant. Aquesta prohibició culminaria el 2020, en la quarta fase, amb la prohibició d'usar qualsevol envàs de plàstic o de polietilè en les mateixes instal·lacions. Tot plegat incentivant els comerços i supermercats a afegir-se a la reducció del plàstic.

Sanz va proposar altres mesures complementàries, com ara promoure que els bars i restaurants de Cambrils serveixin l'aigua en ampolles de vidre, o bé que en esdeveniments públics -fires, concerts, etc.- s'estableixi un pla de prevenció de residus específics que garanteixi una gestió adequada.

El govern diu 'no' perquè entén que ja està adherit a aquestes mesures

La moció d'AdC va comptar amb els vots favorables de l'oposició -a excepció d'Encarni Bello, que es va abstenir-. El regidor no adscrit Santi Gámez va expressar el seu recolzament vers la moció dient que "a veure si Cambrils era pioner en alguna cosa bona". Els regidors de C's i NMC, respectivament, Imanol Rico i Oliver Klein, van donar suport també a Sanz elogiant que no fos una moció merament declarativa i que s'estiguessin proposant una sèrie de punts per posar-se ja "mans a l'obra". El regidor del PP, David Chatelain, també va votar a favor però va recordar que "no és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta".

Tot seguit, la regidora López va ser l'encarregada de justificar la negativa del govern. "No serveix de res si la ciutat veïna no ho fa", explicava. A més, López va dir que consideraven que l'Ajuntament ja estava adherit a aquestes mesures. "No creiem necessari actuar per la nostra banda, primer perquè no tenim els recursos necessaris i segon perquè es necessita, en aquest tema, una acció global". Sanz va replicar-li que "amb gent com vostès, que només miren si els altres ho fan, Cambrils mai prosperarà". Sanz va retreure a l'equip de govern que no tenien "ganes de treballar" i que "no atenien cap necessitat específica". El regidor d'AdC va recalcar que el discurs del govern era "buit i abstracte", i que s'emparaven en la globalitat per fugir de la concreció. Amb tot, López va finalitzar la seva intervenció de forma contundent: "no li permeto que qüestioni que no compartim aquest objectiu. Hem d'optimitzar els recursos i anar tots a una", culminà la regidora de l'equip municipal. 

Comenta aquest article