Informació general

PLE

Locals de prostitució i clubs cannàbics, a 200 metres dels habitatges

Per Patrícia Muñoz

En el ple de passat divendres es va aprovar que els locals de prostitució i els clubs cannàbics estiguessin a 200 metres, com a mínim, dels habitatges
En el ple de passat divendres es va aprovar que els locals de prostitució i els clubs cannàbics estiguessin a 200 metres, com a mínim, dels habitatges | Lluís Rovira i Barenys

Si bé l'any passat s'aprovava modificar el POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) per tal de regular la instal·lació de clubs cannàbics a Cambrils, en el ple de divendres passat es va aprovar canviar aquesta proposta de modificació. En el mateix sentit, s'abordava el tema dels locals on s'exerceix la prostitució.

El regidor d'Urbanisme, Joan Maria Artigau, va exposar que la modificació consistiria en augmentar la distància preceptiva entre els locals d'ús recreatiu i els domicilis. La inicial proposta de modificació del POUM establia que hi havia d'haver 100 metres, com a mínim, entre els mencionats locals i els habitatges. A petició dels membres de la comissió informativa que està estudiant la proposta, es va plantejar d'incrementar la distància als 200 metres. "L'activitat de la prostitució ha anat en augment darrerament en habitatges d'edificis plurifamiliars, i els veïns es queixen pel soroll", explicava Artigau. Tots els grups municipals, per unanimitat, van aprovar aquesta nova distància de 200 metres.

Diferenciar l'ús recreatiu de l'ús residencial

Artigau detallava que és important separar l'ús recreatiu de l'ús residencial en els locals perquè aquesta classificació és decisiva a l'hora de realitzar les inspeccions i altres activitats de control. "Si s'al·lega que el local on s'està exercint la prostitució és domicili habitual, la potestat inspeccionadora es veu limitada", explicava Artigau, referint-se a la limitació constitucional de l'accés a l'habitatge -permès només si hi ha evidència de comissió d'un delicte flagrant o si hi ha consentiment del titular o d'un jutge-. La regidora no adscrita Encarni Bello va manifestar que aquesta modificació seria "beneficiosa per a tots". D'altra banda, el regidor d'AdC Ivan Sanz va aprofitar per afegir que "s'han de defensar les treballadores sexuals perquè moltes es troben en situació d'esclavitud i sotmeses a organitzacions criminals".

"Regular-ho urbanísticament impedeix la implantació d'aquest tipus de serveis"

El regidor del PP David Chatelain va explicar que aquestes activitats, que poden generar "alarma social", s'han de regular urbanísticament "perquè així s'està dificultant la implantació d'aquests serveis. No estem regulant la prostitució o el cànnabis", explicava.

Aprofitant l'avinentesa d'aquesta modificació del POUM, el regidor de C's Imanol Rico va proposar de crear un nou POUM i va preguntar al govern municipal si es té intenció de fer-ne un de nou -va obtenir una resposta negativa per part de l'equip de govern: no té pensat crear un nou POUM-. Rico també va afegir que aquest canvi "només recull les reivindicacions històriques de la Policia Local".

Klein, per últim, va puntualitzar que aquesta modificació és una aprovació inicial "en què l'Ajuntament està fent bé" perquè està "traslladant a l'àmbit local la legislació catalana".

Després d'aquesta ronda d'intervencions, Artigau, en nom de l'equip de govern -a banda de respondre que no hi havia intenció de fer un nou POUM, com ja s'ha mencionat- va explicitar que la modificació de la proposta de modificació del POUM -valgui's la redundància- era fruit de les peticions i queixes veïnals i també de la Policia Local.

La regulació d'aquest tipus de locals farà que hagin de reunir una sèrie de condicions, que tinguin un ús definit i que respectin les distàncies entre aquests establiments i els que estan destinats a altres usos (com ara l'habitatge).

Comenta aquest article