Cultura

FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA

Kase.O i un públic embogit a ritme de rap

L'MC aragonès va donar el tret de sortida al FIMC dissabte a la nit amb la gira "El Círculo", on va fer sonar tant temes del seu darrer disc com alguns dels seus grans èxits

Per Patrícia Muñoz

Kase.O, una de les figures del hiphop més importants d'Espanya, va inaugurar dissabte el FIMC
Kase.O, una de les figures del hiphop més importants d'Espanya, va inaugurar dissabte el FIMC | Patrícia Muñoz

El raper saragossà Kase.O -Javier Ibarra- va encetar la 44ª edició del Festival Internacional de Música de Cambrils amb un públic molt entregat. Dissabte a la nit, el Parc del Pinaret va sonar a ritme de rap amb la presentació de "El Círculo" (2016), el darrer disc de l'MC aragonès. A més a més, va fer un repàs dels èxits més sonats amb el seu grup anterior, "Violadores del Verso". A l'escenari el van acompanyar R de Rumba -qui fou DJ i productor de "Violadores del Verso-, El Momo -un altre raper aragonès que li feia els cors a Kase.O i cantava a cappella en alguna ocasió entre cançó i cançó- i Xhelazz i Sho Hai, ambdós rapers també naturals de Saragossa.

El concert va començar amb la introducció de "El Círculo". Va seguir amb temes d'aquest com ara "Esto no para", "Yemen" o "Triste" i, tot seguit, va fer una espècie de mix amb els seus temes. Tota una generació va embogir quan va arribar el moment de "Cantando", un dels indiscutibles èxits d'Ibarra amb "Violadores del Verso".

Entre el públic se sentien comentaris d'elogi per l'oda al hiphop que estava protagonitzant Kase.O dalt de l'escenari. De fet, va ser una opinió compartida que Ibarra, en el disc que homenatjava dissabte passat, s'ha reinventat. Als seus trenta-vuit anys d'edat, Ibarra ha tret temes com "Mazas y catapultas": és tot un experiment musical, amb tocs que recorden a la rumba, que s'allunya de les seves dinàmiques tradicionals però que demostren la versatilitat i el domini del micro de Kase.O. "El primer cop que vaig escoltar aquest tema vaig pensar que se li havia anat l'olla" -es comentava en referència a "Mazas y catapultas" quan va sonar, dissabte passat-. Però després el vaig tornar a escoltar i vaig pensar que era una passada".

Un concert amb reivindicacions feministes i elogis a Cambrils

Kase.O, a mig concert, va llençar un missatge des de l'escenari. "S'han de respectar les noies. Veniu i agafeu el que és vostre!". D'aquesta manera, Ibarra transmetia a un públic entregat les màximes de la lluita feminista: igualtat, respecte i "no és no".

També va posar-se els espectadors a la butxaca amb expressions com "és un plaer per a mi compartir rimes amb vosaltres, Cambrils", i va mencionar que aragonesos i catalans són "com germans des de sempre".

Gaudir d'un mestre del rap que interactua i s'entrega al públic i recordar temes amb què molts dels presents -somrients- havien crescut van ser els protagonistes del concert que va donar el tret de sortida al FIMC.

L’Apunt

El Festival Internacional de Música es reprèn dijous amb Jorge Drexler
Ahir, diumenge, el tribut a Mecano amb "Hijo de la Luna" va pujar dalt de l'escenari del Parc del Pinaret. El proper concert serà aquest dijous, dia 2, amb Jorge Drexler. Divendres, Miguel Poveda; dissabte, David Bisbal i, diumenge, Juanes. La setmana que ve, el dijous dia 9 actuaran Sweet California i, divendres 10, La Pegatina. Enrique Bunbury posarà punt i final a la 44ª edició del FIMC diumenge dia 12 d'agost.

Comenta aquest article

Galeries relacionades