Informació general

Documental

El documental «Pactos de silencio» mostra l'estafa de l'empresa BB Serveis a l'antiga residència Montemar

Per Berta Ruiz

El documental es va projectar ahir a la tarda. D'esquerra a dreta: Jorge Fernández, Roberto Martínez i un grup d'extreballadores de la residència Montemar
El documental es va projectar ahir a la tarda. D'esquerra a dreta: Jorge Fernández, Roberto Martínez i un grup d'extreballadores de la residència Montemar | Berta Ruiz

La Plataforma d'Afectats BB Serveis va projectar, ahir a la tarda al Casal Municipal de la Gent Gran, el documental "Pactos de silencio" –de Toni Navarro–. Es tracta d'un documental sobre l'estafa comesa per l'empresa BB Serveis d'uns 35 milions d'euros de diners públics destinats a persones dependents i que va deixar 750 avis sense residència. Part d'aquesta estafa va succeir a la residència Montemar de Cambrils –ara ocupada per l'anomenat Edifici Dignitat–, així com al centre comercial Port Halley de Vila-seca i a l'Ajuntament de Tarragona. De fet, el cas és conegut com Operació Port Halley. L'any 2016 cinc membres d'aquesta corporació van ser detinguts per la Guàrdia Civil i des d'aleshores el cas es troba en secret de sumari

El 'modus operandi' dels detinguts era el següent: creaven empreses franquiciades per tot Espanya –que controlaven des de Barcelona– i es presentaven a concursos públics per aconseguir l'adjudicació dels serveis a persones grans a diferents ajuntaments i comunitats autònomes. Una vegada havien aconseguien els contractes, es desentenien de les seves obligacions i deixaven de pagar els impostos, les nòmines dels treballadors i creaven ERO falsos. En total van guanyar uns 90 concursos públics arreu de l'Estat. De fet, l'empresa BB Serveis oferia el servei amb el cost més baix i s'enduia l'adjudicació.

Roberto Martínez: "Els de BB Serveis són uns criminals amb totes les lletres que han utilitzat els nostres diners destinats a la dependència per robar i per gastar-s'ho a mans plenes"

A l'inici de l'acte, el regidor de l'Assemblea de Cambrils –Ivan Sanz– va explicar que aquesta organització criminal es va centrar en un dels col·lectius més sensibles de la població com és la gent gran. “L'estafa va enfonsar a molts treballadors, a moltes famílies, a molts avis i àvies i van desmantellar el servei. Uns serveis a la dependència que haurien de ser intocables i innegociables”, va dir.

Per la seva part, el portaveu de la Plataforma d'Afectats BB Serveis –Roberto Martínez– va explicar que, “els de BB Serveis són uns criminals amb totes les lletres que han utilitzat els nostres diners destinats a la dependència per robar i per gastar-s'ho a mans plenes. Fem tot això per justícia i perquè no es repeteixi. Volem els nostres diners, els volem a la presó, que ho paguin car i que no ho puguin tornar a fer. Tot i que, encara ho segueixen fent a una residència de Granollers en la què, literalment, han deixat morir a gent gran al llit” va dir. Martínez també va precisar que, “nosaltres no tenim res a veure amb l'ocupació de l'edifici” i també va voler deixar molt clar que, “estem molt molestos amb l'Ajuntament de Cambrils, perquè quan la residència estava deixada i abandonada on estava?”.

Sense mitjans ni recursos per atendre als avis i les treballadores sense cobrar

També es va comptar amb la presència d'un grup d'extreballadores de la residència Montemar. Amb el seu testimoni –a l'igual que es mostra en el documental– van exposar que a la residència no tenien mitjans per atendre als avis i àvies, especialment durant el darrer any: no tenien bolquers ni compreses, no tenien sabó, no tenien plats ni coberts, no tenien ni esponges per rentar als avis,... Quan s'espatllaven les rentadores, no s'arreglaven i havien de rentar la roba a mà o fins, i tot, havien de ser les mateixes treballadores les que havien de portar coses de casa per atendre als avis com podien. Una de les extreballadores va expressar: “a molts avis els van enterrar en vida –tristos i deprimits–; els diners anaven cap a d'altres llocs i els avis estaven sense atendre i els treballadors sense cobrar”. De fet, a principis de 2012 van començar els impagaments tant als treballadors com a tots els proveïdors que treballaven amb la residència.

A la projecció també hi va assistir un dels ocupants de l'edifici de l'antiga residència Montemar –Jorge Fernández–.

Comenta aquest article