Societat

MARE DE DÉU DEL CARME

Tot a punt per celebrar la Festa de la Mare de Déu del Carme

La processó per terra i per mar en honor a la patrona dels mariners serà el dissabte 21 a la tarda tot i que la festivitat sigui el proper dilluns, dia 16 de juliol

Per Patrícia Muñoz

Imatge de la processó de l'any passat
Imatge de la processó de l'any passat | Berta Ruiz

El proper 16 de juliol és la Mare de Déu del Carme. "Tot i no estar considerada una Festa Major, és una de les més grans a Cambrils perquè és la patrona dels mariners". Així ho ha expressat el Regidor de Cultura i Festes, Lluís Abella, mentre presentava els actes que guarniran la Festa.

És important tenir en compte, primer de tot, que malgrat la festivitat caigui en dilluns, la processó -que és el plat fort- es durà a terme el dissabte 21 per facilitar la participació dels pescadors, de manera que "no afecti la seva feina", tal i com han justificat Abella i l'alcaldessa, Camí Mendoza. Així doncs, l'acte central de la Festa serà la processó per mar, que comptarà amb l'assistència de la imatge de la Mare de Déu del Carme, les autoritats, les pubilles i l'hereu de Cambrils, els vogadors, la banda de Música de Camarles i xiquets vestits de mariners, i que culminarà amb l'ofrena floral. Després hi haurà la processó per terra, que començarà al carrer Mossèn Planàs i acabarà a la plaça de l'Església.

La part religiosa de la Festa es completa amb dues misses: una tindrà lloc el dia de la processó (dissabte 21, a l'Església de Sant Pere en acabar-se aquesta) i l'altra el dia de la Mare de Déu del Carme (dilluns 16, a les 19h a la Parròquia de Sant Pere). El mateix dia 16, després de la missa, hi haurà una ballada de sardanes a la plaça del Pòsit amb la Cobla Reus Jove i els Amics de la Sardana de Cambrils.

D'altra banda, hi ha programades més activitats entre els dos caps de setmana que envolten la festivitat: en primer lloc, aquest proper dissabte (dia 14) hi haurà una nit de rumba catalana de la mà de "Sabor de Gràcia". Presentarà el seu darrer disc, "Sabor a Peret", que és tot un homenatge al pare de la Rumba Catalana. Tindrà lloc a les 22h al Passeig de les Palmeres. L'endemà diumenge, la gresca continua amb una diada castellera a la plaça de l'Església de Sant Pere a les 12.30h. Hi participaran els Xiquets de Cambrils i els Castellers de Gavà. Al vespre, a les 20h, hi haurà un espectacle sardanístic -amb motiu del 20è aniversari dels Amics de la Sardana de Cambrils- que combinarà música i dansa al Parc del Pescador. Es titula "Retrats d'un Sentiment", de la mà de la Cobla Marinada i de la Colla Violetes del Bosc.

Passant al següent cap de setmana, divendres 20 hi haurà una cantada d'havaneres a la fresca a la platja del Regueral. Serà a les 22h i hi participen els grups Vela Major i Xató. En edicions anteriors havien tingut lloc al passeig de les Palmeres , però atenent les peticions dels veïns del Regueral que "volien que s'hi fessin més coses a la zona" i també "a la voluntat de repartir l'oferta lúdica", enguany han canviat d'ubicació, tal i com ha explicat Abella. Dissabte és el dia de la processó, tal i com ja s'ha explicat, i també hi haurà una sardinada popular a primera hora del matí a la Llotja dels Pescadors. Serà a les 9h i tindrà un preu de 4 euros. Per últim, clourà la Festa un concert a la Cripta de l'Ermita -que tindrà dos passis, un a les set del vespre i l'altre a les deu de la nit- per commemorar els 50 anys de la Coral Verge del Camí. Les entrades tenen un preu de 12 euros (10 per als socis) i ja poden adquirir-se a l'Oficina de Turisme.

En resum, "una festa molt cambrilenca i molt nostra", com ha dit Mendoza.

Ahir va tenir lloc la presentació dels actes de la Mare de Déu del Carme en una roda de premsa a l'Ajuntament
Ahir va tenir lloc la presentació dels actes de la Mare de Déu del Carme en una roda de premsa a l'Ajuntament amb l'Alcaldessa, Camí Mendoza (esquerra) i el Regidor de Cultura i Festes, Lluís Abella (dreta)

 

Comenta aquest article