Informació general

Ple

Aprovada una moció per crear un protocol d'actuació en casos d'ocupació il·legal

Per Patrícia Muñoz

Imatge de la sessió plenària del passat dilluns
Imatge de la sessió plenària del passat dilluns | Lluís Rovira i Barenys

Des del passat 15 de juny, l'antiga residència Montemar, a Vilafortuny, està ocupada. Un dels ocupes és Jorge Fernández –l'impulsor d'"Edifici Dignitat"–, el projecte social que pretén justificar l'ocupació de l'edifici per tal d'acollir 32 famílies i 56 menors en situació de vulnerabilitat. Des de l'ocupació s'han produït diferents mobilitzacions veïnals en contra d'aquesta acció.

Jorge Fernández va estar present en la sessió plenària de dilluns passat per seguir de ben a prop la moció presentada per Ciutadans i el PP a favor que l'Ajuntament de Cambrils creés un protocol d'actuació en els casos d'ocupació il·legal. Imanol Rico, regidor de Ciutadans, va ser l'encarregat de llegir el text de la moció, on s'exposava que "aquest tipus d'ocupacions no només atempten contra el dret de la propietat, sinó que també afecten la convivència i seguretat veïnal". Així doncs, la proposta d'aquests dos grups de l'oposició pretén la configuració d'unes pautes d'actuació multidisciplinars en casos d'ocupació. Algunes d'elles, tal i com va manifestar Rico, serien "la tramitació urgent dels desplaçaments policials, l'establiment d'un canal específic de tramitació de denúncies per ocupació, assessoria específica als propietaris, comunicació als mateixos en cas que no fossin coneixedors de l'ocupació, tractament de l'assumpte per part dels serveis socials i establiment de canals de mediació". Totes aquestes mesures haurien de configurar-se per part d'un grup de treball interdisciplinari, que és el que proposava, concretament, la moció de Ciutadans i del PP. També es va contemplar la proposta d'evitar que es puguin contractar els serveis bàsics com llum o aigua (per tal que no es s'arribin a consolidar aquestes ocupacions il·legals). 

Un 0'26% d'ocupacions il·legals al municipi

Yolanda Quílez, la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat, va explicar que des del consistori, juntament amb la Policia Local, ja s'estan duent a terme accions al respecte: s'està analitzant quin és el perfil de les persones que duen a terme aquesta pràctica il·legal per tal de saber com actuar. També va remarcar que a Cambrils hi ha un 0'26% d'ocupació il·legal, matisant així la dada aportada per Rico en la lectura de la moció segons la qual a Cambrils "hi ha proporcionalment més ocupacions il·legals que a Barcelona". 

Tots a favor i una abstenció

La moció va prosperar amb tots els vots dels grups municipals a favor: els del govern, els de l'NMC i els dels grups no adscrits. Ivan Sanz, de l'AdC, es va abstenir. De totes maneres, Cinta Ballesté, regidora no adscrita, va voler puntualitzar que s'han de distingir les ocupacions que es duen a terme en immobles habitats per un particular de les que tenen fins socials en edificis buits. "Aquesta moció provocarà enfrontaments en el veïnat -argumentà Ballesté-. El que ha de fer l'Ajuntament és canviar la tensió que hi ha als barris i adequar els edificis on han de dirigir-se els ocupes. Fer-los habitables perquè no hi malvisquin amb perillositat". 

D'altra banda, Ivan Sanz, regidor de l'AdC, va manifestar-se en contra de les "màfies que mercadegen amb les situacions crítiques de les famílies. Cada dia es produeixen entre un i dos desnonaments a Catalunya", va apuntar. Sanz també va explicar amb tot luxe de detalls en què consistia el projecte "Edifici Dignitat" i el perquè s'estava duent a terme.

L’Apunt

L'activista Jorge Fernández va estar present a la sessió plenària de dilluns
Jorge Fernández, una de les persones que està ocupant la residència Montemar, va assistir al ple i va lliurar una caixa de cartró plena de documents al regidor d'AdC Ivan Sanz. A més, al llarg de la sessió, va deixar caure comentaris de protesta quan els grups municipals, sobretot Ciutadans, justificaven la necessitat de lluitar contra les ocupacions il·legals. 
 

Jorge Fernández va fer entrega d'una caixa amb documentació al regidor de l'AdC, Ivan Sanz

Comenta aquest article