Informació general

Tensió al ple per una moció de l'AdC sobre el salari mínim

Per Patrícia Muñoz

Dilluns passat va tenir lloc a la Casa de la Vila el Ple del mes de juny
Dilluns passat va tenir lloc a la Casa de la Vila el Ple del mes de juny

El regidor d'AdC, Ivan Sanz, va proposar una moció en el Ple del passat dilluns a favor que l'Ajuntament adoptés un Salari Mínim de Referència de 1.000 euros mensuals (més dues pagues extres anualment) per a tot el personal municipal. També defensava que l'Ajuntament assegurés que les empreses amb qui l'Ajuntament contracta (tant pel que fa a les licitacions existents com a les que puguin tenir cabuda en un futur) garanteixin als seus treballadors una remuneració sota les mateixes condicions. Per últim, Sanz va posar sobre la taula la creació d'un espai de diàleg i debat entre l'Ajuntament i les empreses del municipi, comerços i sindicats en relació a aquests 1.000 euros mínims mensuals i les dues pagues extra anuals.

La proposta de Sanz no va comptar amb el recolzament dels grups municipals i va ser tombada: va rebre només dos vots a favor (el seu i el de la regidora no adscrita Cinta Ballesté) i una abstenció (del regidor de l'NMC Oliver Klein).

"A Cambrils no hi ha cap salari del personal municipal que sigui inferior als 1.000 euros"

En primer lloc, la regidora no adscrita Encarni Bello va al·legar que "els salaris no són responsabilitat municipal, i que s'estarien atribuint competències i potestats a l'Ajuntament que no té". A continuació, el regidor del PP, David Chatelain, va recordar que les retribucions del personal municipal es pactarien amb la RLT (l'organigrama de la qual va ser aprovat justament en aquella mateixa sessió plenària). Chatelain també va argumentar que "no creu en l'intervencionisme polític en les empreses" i que "no està tan clar que el salari mínim interprofessional sigui positiu". Per últim, l'equip de govern va canalitzar la seva postura a través de Josep Maria Vallès, regidor d'Esports, Benestar Social, Salut i Drets Cívics, que va argumentar que "marcar un salari de referència en cada ciutat no porta enlloc: no és la manera en què ha de funcionar una societat. Això s'ha de pactar en el marc estatal, i no a la taula d'un Ple". A més, Vallès va afegir que la proposta de Sanz era "inoportuna" perquè "a Cambrils no hi ha cap salari del personal municipal que sigui inferior als 1.000 euros".

Tensió amb C's

La polèmica, però, va arribar amb la intervenció d'Imanol Rico, regidor de Ciutadans. Rico va qualificar la proposta de Sanz amb la denominació "POD". "És populista, oportunista i demagog -referint-se Rico a Sanz, amb to indignat-. Per què no posem 2.000 euros, en comptes de 1.000? O 3.000? I per què no sis pagues extra en lloc de dues? Per què estem debatent una hora i tres quarts sobre la RLT?". Sanz va respondre Rico retraient-li que se li havia dirigit amb un to "agressiu, desproporcionat i amb poc respecte". "No sé si oportunisme és el Dia d'Aragó", va replicar també Sanz.

Comenta aquest article