Informació general

mobilització

Llaços grocs efímers el dia que els Jordis complien els vuit mesos a la presó

El CDR de Cambrils va fer una enllaçada al Port i un "escamot antillaços" es va dedicar a retirar-los enregistrant-se alguns moments de tensió

Per Lluís Rovira i Barenys

La concentració per demanar la llibertat dels presos polítics es va fer a la plaça del Pòsit
La concentració per demanar la llibertat dels presos polítics es va fer a la plaça del Pòsit | Lluís Rovira i Barenys

Aquest passat dissabte 16 de juny es complien els vuit mesos des de l'empresonament dels Jordis a Soto del Real. I com cada dia 16 d'aquests darrers mesos, l'ANC de Cambrils va programar l'acte reivindicatiu pels polítics catalans i líders d'entitats socials que es troben a les presons espanyoles o bé a l'exili. Però en aquesta ocasió, aquest acte va tenir un preàmbul amb l'acció que va programar el CDR de Cambrils, Omplim Cambrils de groc, que va consistir a posar llaços grocs a la zona del Port, un dissabte a la tarda amb molts visitants i turistes. Una cinquantena de persones es van aplegar en aquesta enllaçada pel Port però com que aquesta activitat havia estat anunciada per les xarxes socials, també hi van fer cap un grup de persones que pel que s'ha vist a través de vídeos a Youtube, formen una espècie d'escamot itinerant pel territori que es dedica a arrencar llaços grocs. Els Mossos d'Esquadra també van desplaçar a la zona del Port dues furgonetes d'antiavalots per si calia actuar, cosa que no va succeir. Els CDR van fer la seva feina en una zona amb gran afluència de gent enmig de persones que els encoratjaven i d'altres que els increpaven. Es van viure alguns moments de tensió amb la gent que s'acostumen a posar agressius quan veuen un llacet de color groc. En alguns casos fan gestos obscens o crits a favor d'Espanya. En alguns moments es van produir discussions i, en un moment donat, una persona va fer caure un telèfon a un component d'un CDR en un d'aquestes topades. Els CDR van acabar la seva acció a la plaça del Pòsit, poc abans de l'acte de l'ANC. En aquest punt es van viure els darrers moments dels "antillaços" i es va poder veure com arrencaven amb fúria, en alguns casos, tot el que veien de groc. Després d'això, tota aquesta gent van marxar.

Vuit mesos amb els Jordis a la presó

A les vuit del vespre s'iniciava l'acte per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, convocat per l'ANC local, a la plaça del Pòsit. Es va llegir un manifest i una carta enviada per Jordi Turull a un membre del'ANC de Cambrils poc abans d'entrar per segona vegada a la presó. També es va escoltar una gravació del Cant dels Ocells i es va llegir un article fet per Pere Grau Rovira i publicat aquesta darrera setmana en un diari alemany. Com a cloenda es va cantar els Segadors.

El manifest de l'ANC recordava tots els empresonats i exiliats i els dies que porten patint aquesta injustícia. També es va fer esment "d’en Valtonyc i l’Adri d’Esplugues, també exiliats, i de tantes i tantes persones que han patit i pateixen la venjança de l’estat, la Tamara i l’Ema dels CDR, els professors del Palau o de la Seu, informàtics, pallassos, bombers, mecànics, tuitaires, còmics, alcaldes, regidors… cap persona represaliada caminarà sola". En el comunicat també es va recordar la tasca que feien aquell dia les colles castelleres del país aixecant castells als municipis dels represaliats i la Vella de Valls, davant de les presons madrilenyes. També hi va haver un record pels vuit joves d'Altsasu i es va recordar la gran manifestació d'aquest mateix dissabte a Iruña en suport d'aquests joves.

El manifest acabava dient que "els tribunals europeus van despullant l’arbitrarietat de la justícia espanyola amb cada sentència que dicten, a Alemanya, a Bèlgica, a Suïssa i a Escòcia saben que no hi va haver rebel·lió, que no hi va haver sedició, i que no hi va haver malversació. Cap dels exiliats ha comés aquests delictes, no podem caure en el parany d’asseure’ns a negociar per a que els apropin a presons catalanes, són innocents, ells i les seves famílies i fills, no en tenim prou amb el seu acostament, exigim el seu immediat alliberament i el retorn de totes les persones exiliades. Encoratgem a tothom a seguir tossudament alçats, a continuar treballant per fer efectiu el mandat de l’1 d’Octubre, a continuar empenyent per a superar tots els obstacles que ens dificulten fer efectiva la República. Perquè només amb la República aconseguirem que tots i totes tornin a casa."

 

Comenta aquest article