Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Platges

La Bandera Blava ja oneja a les platges de l'Arenal, de la Punta del Riu i del Torn de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Per Redacció

L'acte oficial d'hissada de la Bandera Blava a les tres platges de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va tenir lloc el dissabte al matí al Platja del Torn
L'acte oficial d'hissada de la Bandera Blava a les tres platges de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va tenir lloc el dissabte al matí al Platja del Torn | Cedida

Tres platges de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant llueixen ja la Bandera Blava: la de l’Arenal, la de la Punta del Riu i la del Torn. Aquestes platges i el port esportiu de l’Hospitalet de l’Infant han obtingut un any més aquest distintiu que atorga un tribunal internacional de la FEE (Fundació d’Educació Ambiental), amb la col·laboració de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol.

L’acte oficial d’hissada de la Bandera Blava a les platges va tenir lloc el passat dissabte 16 de juny al matí al Platja del Torn; i va anar a càrrec de l’alcalde, Alfons Garcia; i de la regidora de Turisme, Elidia López, acompanyats per diversos representants municipals. La regidora de Turisme, Elidia López, va recordar que aquest guardó, reconegut a escala internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. Així mateix, exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent i, als ports, una excel·lent gestió ambiental. «És un reconeixement a la feina feta durant tot l’any i al compromís amb el medi ambient i la seva sostenibilitat de l’Ajuntament, el port i la ciutadania», va afirmar Elidia López.

 El guardó del Sender Blau

D’altra banda, el Sender Litoral del Jonquet ha tornat a renovar enguany el guardó que va obtenir l’any passat per primera vegada: el de “Sender Blau”. Es tracta d’un distintiu de qualitat que atorga l’Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC), amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, amb l’objectiu de promoure el desenvolupament sostenible de les zones litorals mitjançant el compliment d’uns criteris de qualitat que garanteixen la preservació i millora de les condicions ambientals existents; la seguretat i facilitat d’ús per als visitants, i una gestió integrada i coherent dels valors naturals, històrics, culturals i etnogràfics que conformen el patrimoni litoral. Per als municipis guardonats, és un “reconeixement a la seva tasca en la millora i restauració del seu patrimoni natural i etnològic”, segons indica l’ADEAC.

El Sender Litoral del Jonquet és un sender de baixa dificultat que uneix dues platges de Bandera Blava: la de l’Arenal i la del Torn, a l’Hospitalet de l’Infant. Transcorre paral·lel a la costa i més de la meitat del recorregut travessa l’Espai d’Interès Natural (PEIN) de la Rojala-Platja del Torn, on es troba l’illot del Torn, que encara conserva vestigis d’una antiga torre de guaita del segle XVI.

A les dunes embrionàries del sud de la Platja de l’Arenal hi ha presència de plantes com la Maresia nana, una petita herbàcia protegida, i una bona representació de la bufalaga marina (Thymelaea hirsuta). A Cala Bea s’hi troba un niu de metralladora construït durant la Guerra Civil per protegir la costa d’un atac que mai va arribar a produir-se. A la platja del Torn hi ha un cordó de dunes força altes i ben formades, amb plantes fixadores de duna com el borró o el lliri de mar.

El PEIN de la Rojala-Platja del Torn és un espai d’interès natural des de l’any 1996, per a protegir una part terrestre de bosc mediterrani litoral, i una part marina fins als 30m de profunditat amb presència de Prats de Posidonia oceanica. Les restes de fulles d’aquesta planta es troben sovint sobre l’arena.