Informació general

Turisme

Cambrils demana mantenir el 50% de la recaptació de la taxa turística en comptes del 30%

Des de l'any passat, els ajuntaments catalans reben el 50% de la recaptació de la taxa turística però, segons una moció presentada pel PP, la Generalitat voldria tornar a rebaixar la taxa al 30%

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de gent passejant pel port de Cambrils, l'estiu passat
Imatge d'arxiu de gent passejant pel port de Cambrils, l'estiu passat | Lluís Rovira i Barenys

Tots els grups del consistori cambrilenc van aprovar per unanimitat "instar a la Generalitat de Catalunya a mantenir l'actual distribució de la recaptació de la taxa turística". La moció, presentada pel PP al ple del passat 25 de maig, va rebre el suport de totes les formacions. Segons s'exposava al text que va llegir el portaveu –David Chatelain–, quan es va crear l'impost sobre les estades en establiments turístics –l'anomenada taxa turística–, les administracions locals rebien el 30%, mentre que el 70% restant estava gestionat per la Generalitat "creant un desequilibri en el repartiment". Des de l'any passat, els ajuntaments catalans reben un 50% de la recaptació de la taxa turística en comptes del 30%, com a conseqüència d'una esmena de la llei d'acompanyament dels Pressupostos de 2017 que va ser aprovada pel Parlament i demanada via mocions de diferents consistoris –inclòs el de Cambrils–.

Segons la moció del PP, "aquest mes hem tingut coneixement que la Generalitat vol tornar a modificar els canvis introduïts l'any passat en la recaptació de la taxa turística, fent marxa enrere a la mesura adoptada. I així ho ha posat de manifest el propi Director General de Turisme de la Generalitat". Per tot plegat, la moció va demanar: "instar a la Generalitat a mantenir l'actual sistema de repartiment de la recaptació de la taxa turística i, fins i tot increment, si s'escau l'aportació als municipis per tal que puguin desenvolupar la seves estratègies locals" i, per altra banda, "donar trasllat d'aquesta moció al president de la Generalitat, als grups parlamentaris, al Director General de Turisme de la Generalitat i al president de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda".

Suport de tots els grups

Sobre aquest tema, el portaveu de Ciutadans –Imanol Rico– va demanar que es lluiti per mantenir aquest 50% de la recaptació de la taxa turística, mentre que el regidor de l'NMC –Oliver Klein– també es va expressar en aquest mateix sentit. "S'hauria de mantenir o augmentar la recaptació de la taxa turística per als ajuntaments; no podem anar enrere i per això hem de remar tots en la mateixa direcció" va dir. La regidora de Turisme –Mercè Dalmau– també va donar el vistiplau al text afirmant que, "com més finançament millor, per tant, no podem estar en contra de la moció. No obstant això, no és decisió nostra sinó del govern de la Generalitat". Per acabar, Dalmau també va afegir que la moció també es traslladi a la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT).

Comenta aquest article