Societat

Festes

Pregó, elecció de pubilles i hereu i havaneres, primers actes de les festes del Barri de l'Eixample

Per Lluís Rovira i Barenys

El pregoner, Josep M. Garriga, acompanyat de les pubilles i l'hereu del Barri de l'Eixample
El pregoner, Josep M. Garriga, acompanyat de les pubilles i l'hereu del Barri de l'Eixample | Lluís Rovira i Barenys

El barri de l'Eixample va donar, ahir a la tarda, el tret de sortida a les festes d'enguany. Unes festes ben especials ja que suposen les que fan el número 40 comptant les 33 edicions que va organitzar la Comissió de Festes del Barri de l'Eixample i les 6 edicions que han fet l'Associació de Veïns del Barri de l'Estació, com a relleu dels anteriors. Aquesta 40a edició de festes al Barri de l'Eixample, a més, ha rebut l'impuls d'una nova tongada de gent jove del Barri que s'ha implicat en l'organització. Així ho va remarcar la presidenta de l'Associació de Veïns del Barri de l'Estació, Maria Rosa Colom, ahir a l'inici dels actes festius, que va recordar que si no hagués estat pel aquest impuls, tal com ja va advertir quan es van acabar els actes festius de l'any passat, enguany segurament no hi hagués hagut festes al Barri de l'Eixample.

La regidora de Turisme, Mercè Dalmau, en representació de l'Ajuntament, va fer una primera salutació als veïns del Barri i tot seguit es va fer l'elecció de la pubilla i l'hereu del Barri. Va resultar escollida pubilla Ingrid Higueras; com a primera damisel·la Valèria Magriñà i com a segona damisel·la, Laia de la Torre. Com a hereu del barri va resultar escollit Biel Gibert.

Josep M. Garriga, pregoner: "les festes de l'Eixample són unes festes d'acollida"

Tot seguit va ser el torn del pregó d'obertura de les festes. El pregoner d'enguany, Josep M. Garriga, veí del Barri i antic membre de la Comissió de Festes, és una de les persones que té més documentada l'evolució de les festes de Barris. Garriga va entrar a la Comissió de Festes l'any 1982 i va agafar el càrrec de tresorer, càrrec que va ocupar durant 24 anys, tal com ell mateix es va encarregar de recordar ahir. Josep M. Garriga, després de fer una reflexió del que signifiquen les festes del Barri, "com a festa d'acollida" va entrar a detallar molts aspectes d'aquests darrers anys i va recordar les banderes de roba que es penjaven als carrers de l'Eixample, "fetes per la gent del Barri" i que es penjaven cada any "i que després es repassaven, es netejaven i es desaven". També va recordar l'escenari propi del barri, construït pels tallers Artigau i que a part de fer servei a les festes de Barris durant uns anys també va servir per a la rebuda dels Reis Mags al Barri l'any 1989, que es l'any en què l'arribada dels Reis Mags es va retransmetre en directe per TV3. Garriga també va tenir un record especial a la part pirotècnica en forma de coets i de carretilles. En aquest sentit va destacar la formació al Barri, l'any 1985, de la primera colla de diables de Cambrils, el Grup de Diables del Barri de l'Eixample, que va estar en actiu fins l'any 1998, "anys més tard van continuar els Cagarrieres a qui els hi vam cedir el material per a que comencessin". Garriga també va explicar que el pregó i les havaneres es venen fent des de l'any 1992 i que les "vaquetes" es van fer durant 13 anys, "el darrer any que es van fer va ser el 1993". Garriga, persona de números com ell mateix va dir, va donar més dades sobre les sessions de ball fetes aquest anys, el números d'orquestres que han tocat a l'Eixample, l'elaboració de la xocolatada i de la sardinada i va recordar les entitats que han col·laborat amb les fetes. Finalment, Josep M. Garriga va voler agrair públicament totes les persones que han col·laborat en l'organització de les festes de Barris durant tots aquests anys i en especial a la gent "que ja no hi són".

La segona part de la festa d'ahir la va posar l'actuació del grup d'havaneres Balandra acompanyada per la degustació de rom cremat acompanyat de fruita seca.

La segona tongada d'actes de les festes del Barri de l'Eixample tindran lloc aquest proper cap de setmana amb una programació d'actes molt intensa que s'iniciarà el divendres 15 de juny i es clourà el diumenge a la tarda. A destacar el cinema a la fresca del divendres a la nit, el seguici festiu i la missa a l'Ermita del dissabte al mati, el vermut amb l'animació de xaranga el dissabte al migdia, les cucanyes del dissabte a la tarda, el sopar de barri i el ball del dissabte a la nit, l'esmorzar popular del diumenge al matí, la 37a Marxa Cicloturista, els escacs i les sardanes, el tast de vins i l'espectacle de màgia de cloenda de les festes.

Comenta aquest article

Galeries relacionades