Informació general

Suport unànime de tots els grups municipals a la defensa dels drets de les dones víctimes d'agressions sexuals

aquest va ser el títol de la moció presentada per la regidora no adscrita –Cinta Ballesté–, al plenari del passat 25 de maig, després que es fes pública la sentència dictada per l'Audiència provincial de Navarra en relació al cas conegut com “La Manada”

Per Berta Ruiz

Pancarta del CDR de Cambrils a la plaça de l'Ajuntament en motiu de la vaga feminista del passat 8 de març
Pancarta del CDR de Cambrils a la plaça de l'Ajuntament en motiu de la vaga feminista del passat 8 de març | Berta Ruiz

Tots els grups municipals de l'Ajuntament de Cambrils van donar suport unànime a “la defensa dels drets de les dones víctimes d'agressions sexuals”. Precisament aquest va ser el títol de la moció presentada per la regidora no adscrita –Cinta Ballesté–, al plenari del passat 25 de maig, després que es fes pública la sentència dictada per l'Audiència provincial de Navarra en relació al cas conegut com “La Manada” que va condemnar els cinc acusats per abús sexual i no per violació, amb penes de 9 anys de presó.

"La sentència afavoreix la impunitat de les agressions masclistes i envia un missatge de descrèdit de la vivència de les dones que pateixen aquestes agressions"

Tal com va exposar la regidora Ballesté, “la sentència ha generat un fort rebuig social i del moviment feminista i nombroses expertes i experts jurídics l’han valorat. La consideració d’abús sexual dels fets és un greuge cap a totes les dones i suposa una legitimació de la violació que situa en una posició de total desempara a totes les dones supervivents d’aquests delictes. La sentència afavoreix la impunitat de les agressions masclistes i envia un missatge de descrèdit de la vivència de les dones que pateixen aquestes agressions i les 'revictimitza'. A més, aquest cas posa de manifest com els estereotips de gènere influeixen en l’anàlisi dels fets i les conclusions exposades pels magistrats, en especial allò que s’expressa al vot particular en què es demana l’absolució de totes els acusats a excepció del delicte lleu de furt. És evident que la justícia espanyola no empara els drets de la ciutadania i ha sortit a la llum el biaix patriarcal que la perverteix i que encara la fa més injusta per les dones. Aquesta sentència crea un precedent d’impunitat i desacredita la versió de la víctima posant al centre del debat la forma d’actuació de la dona que pateix la violència i no pas de les persones que l’exerceixen”.

Per tot plegat, la moció demanava: “manifestar el suport d’aquest Ajuntament a les dones que són víctimes d’agressions sexuals; animar a totes les persones compromeses amb la causa feminista a seguir mostrant el seu rebuig a la sentència; exigir la revisió del Codi Penal perquè s’hi incorpori la perspectiva de gènere per tal que s’evitin les interpretacions arbitràries; garantir la formació obligatòria i continuada de la judicatura per a la garantia dels drets de les dones; portar a terme un protocol a nivell municipal per a la prevenció i l’abordatge de situacions d’assetjament sexual en els espais d’oci i de lleure i formar en perspectiva de gènere i violència masclista totes i tots els professionals de l’Ajuntament, en especial aquells que ofereixen serveis directes a les dones”.

Suport de tots els grups amb matisacions per part del PP i C's

En el torn d'intervencions, la regidora no adscrita Encarni Bello es va mostrar favorable a la moció: “com a feminista i defensora de la igualtat, dono suport. Crec que ja s'estan fent moltes de les propostes que es recullen en la moció i, per tant, des de l'Ajuntament anem pel bon camí”.

Per la seva part, el regidor de l'Assemblea de Cambrils –Ivan Sanz– també va mostrar el seu desacord amb la sentència judicial. “Estem d'acord amb l'exposició de motius perquè reflecteixen el que passat en aquesta societat patriarcal i masclista” va dir.

El portaveu del PP –David Chatelain– va comentar que, “donem suport als acords, però caldria fer algunes matisacions a l'exposició de motius. Evidentment, la sentència és preocupant i tampoc la compartim”. Per altra banda, el regidor popular va voler apuntar que, “és injust i incorrecte afirmar que la justícia espanyola és patriarcal i masclista i tampoc és encertat dir que aquesta sentència senta un precedent. S'ha de respectar als jutges que intenten fer la seva feina amb totes les garanties processals”. Per acabar, Chatelain va mostrar tot el seu suport a les dones víctimes d'agressions sexuals, perquè segons va dir, “no és no”.

Des de C's, la regidora Patrícia de Miguel va donar recolzament a la proposta amb alguns matisos en l'exposició de motius. També es va voler centrar en els acords que es refereixen a Cambrils. El portaveu de l'NMC –Oliver Klein– també va votar a favor, mentre que el regidor de Benestar Social –Josep M. Vallès– va donar suport i va dir que “estem compromesos amb la igualtat de gènere, és un compromís polític”.

Comenta aquest article