Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Patrimoni

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant mostra l'hospital gòtic als professionals del turisme i del comerç

Per Redacció

Imatge d'una de les visites guiades
Imatge d'una de les visites guiades | Cedida

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat, amb el suport de la Regidoria de Turisme, unes visites guiades a l’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant, adreçades als comerciants, hotelers i restauradors del municipi. L’objectiu d’aquestes visites és proporcionar als professionals del sector turístic i comercial (bars, restaurants, hotels, càmpings, comerços, etc.) un coneixement directe d’un dels principals atractius turístics de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, perquè puguin recomanar-ne la visita als seus clients.

“Creiem que és important que aquells que tenen més contacte amb els turistes visquin l’experiència de participar en aquestes visites guiades que oferim al llarg de l’any, perquè puguin convertir-se en prescriptors turístics”, expliquen les regidores de Cultura i de Turisme, Núria Ortiz i Elidia López, respectivament. Fins al moment, una seixantena de professionals vinculats a establiments comercials, d’allotjament i de restauració han participat en aquestes sessions, a càrrec de l’empresa The Curious Cats Travel.

L’antic hospital és el conjunt monumental més emblemàtic de l’Hospitalet de l’Infant, que data de l’any 1344. Va ser fundat per l’infant Pere, fill de Jaume II i Blanca d’Anjou, i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). La seva funció era la d’acollir els pelegrins i vianants que passaven pel Coll de Balaguer. D’aquí prové el nom del poble, que reflecteix la característica principal dels seus habitants: “l’hospitalitat”.

Des de l’estiu de 2016, compta amb un centre de visitants, on s’explica, d’una forma entenedora, amena i divertida, el conjunt monumental en relació amb la plana del Coll de Balaguer, un indret estratègic des de temps antics; i s’incideix sobre el concepte d’hospital en l’època medieval i sobre la fundació d’aquest hospital gòtic , la vida a l’hospital i la seva arquitectura singular. Per fer-ho, s’utilitzen elements de comunicació audiovisual i interactiva, com ara reconstruccions històriques, restitucions virtuals, realitats augmentades, etc.