Informació general

Barris

Arrenquen els tallers participatius al barri de l'Eixample Vila dins del Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural

Per Berta Ruiz

Imatge del taller que es va fer, ahir a la tarda, al Casal Municipal de la Gent Gran
Imatge del taller que es va fer, ahir a la tarda, al Casal Municipal de la Gent Gran | Berta Ruiz

El Casal Municipal de la Gent Gran va acollir, ahir a la tarda, un taller participatiu obert als veïns del barri de l'Eixample dins del Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural impulsat des de l'Ajuntament de Cambrils. Aquest projecte està inclòs en el Pla de Ciutadania, Diversitat i Cohesió de Cambrils 2016-2019 i el desenvolupa l'Associació per a la Creació d'Estudis i Projectes Socials (CEPS). Els primers tallers participatius es van engegar, inicialment, al barri de Nou Cambrils i ara és el torn de l'Eixample Vila. Posteriorment, també es farà a l'Eixample Platja.

Projecte als barris de Nou Cambrils, Eixample Vila i Eixample Platja

Al taller d'ahir a la tarda s'hi van reunir una desena de veïns. Tal com va explicar la dinamitzadora Meritxell Llésera a revistacambrils.cat “és un projecte comunitari que pretén, a partir d'una diagnosi participativa, saber les necessitats i problemàtiques dels veïns del barri. A partir d'aquí, l'objectiu és establir accions i estratègies de treball. És un procés llarg, es tracta d'anar parlant amb els veïns, els comerciants, els agents del territori... Aquest projecte es farà als tres barris: Nou Cambrils, Eixample Vila i Eixample Platja”. Segons va comentar Llésera algunes de les principals problemàtiques detectades al barri de l'Eixample Vila són que, “molts veïns relacionen al barri a com era abans, quan hi havia una vida més relacional, més associativa... Ara potser s'ha perdut una mica i del que es tracta és promoure la convivència i la cohesió a nivell de participació ciutadana”. Per la seva part, la tècnica municipal d'Immigració –Mònica Andreu– va apuntar que d'altres preocupacions dels veïns també tenen a veure amb “temes de civisme i de sentiment de pèrdua des de la negativitat, és a dir, la gent sent que abans el barri era millor. Hem de plantejar que ara el barri és el que és, amb gent nova i potser haurem de canviar les dinàmiques i crear noves sinergies perquè tothom se senti integrat”. Prèviament a aquest taller participatiu ja s'havien fet entrevistes a diversos veïns, comerciants, representants de l'associació de veïns i de la comissió de festes, entre d'altres.

"No hi ha una recepta màgica, és un tema que surt des de la comunitat i es fa amb la comunitat"

Després d'aquest procés podrien sorgir diferents iniciatives com ara tallers o xerrades informatives. Tal com va apuntar Llésera, “al barri de Nou Cambrils portem més temps treballant i ja han sorgit propostes de programacions estables de cara al setembre amb temes de reforç escolar –vinculat al centre cívic– o tallers. Depenent de les necessitats de cada barri surten unes propostes o unes altres. Aquí encara no sabem ben ve com s'articularan aquestes propostes i per això fem el taller per saber cap a on podem encarrilar el projecte comunitari depenent de la realitat del barri”. En una mateixa línia, Andreu va apuntar que “a Nou Cambrils hem creat comissions de treball específiques per centres d'interès: educació, relació intercultural... No hi ha una recepta màgica, és un tema que surt des de la comunitat i es fa amb la comunitat; els veïns són els actors principals i els motors del canvi, és el teu barri i és el teu dia a dia”.

Comenta aquest article