Societat

Fira

La Fira, acte primer

Ahir es va fer el pregó de la Fira, a càrrec d'Elisabet Cerrato, així com l'elecció de les pubilles i hereu i l'homenatge a les empreses i entitats. El món del pubillatge va ser el fil conductor de l'acte d'ahir

Per Lluís Rovira i Barenys

Foto de grup de les pubilles i hereus que van participar, ahir, al Pregó de la Fira
Foto de grup de les pubilles i hereus que van participar, ahir, al Pregó de la Fira | Lluís Rovira i Barenys

El pubillatge va ser el fil conductor del primer acte de la Fira 2018, el Pregó. L'acte, celebrat a la sala d'actes del Casal de la Gent Gran, va començar amb els parlaments de la Pubilla de les Comarques Tarragonines 2017, 1a Dama d'Honor de Catalunya i Pubilla de la Terra Alta, Mariona Martí Borràs, i l'Hereu de les Comarques Tarragonines 2017 i 1r Fadrí d'Honor de Catalunya, Albert Puig i Morellón, que van destacar els valors del pubillatge i l'arrelament a la terra. A continuació, el món de les pubilles i hereus va ser recordat en el parlament del regidor de Cultura, Lluís Abella, que va destacar la recuperació en la participació de pubilles a l'edició d'enguany. També en va fer esment l'alcaldessa, Camí Mendoza, en el seu torn. Tot seguit es va iniciar l'elecció de la pubilla infantil i l'hereu infantil i a continuació, el de la pubilla de Cambrils. La pubilla sortint, Sílvia Cruz, també va fer un emotiu parlament destacant aquest any de pubilla com el millor que li ha passat fins ara i va destacar la seva participació a l'elecció de la Pubilla de Catalunya com una experiència irrepetible. Tot seguit va ser el torn del pregó i la pregonera d'enguany, Elisabet Cerrato, que va començar la seva intervenció destacant que ella va ser la pubilla de Cambrils l'any 1996. El pubillatge, doncs, va ser un dels grans protagonistes del Pregó de la Fira.

Mercè Canela, pubilla 2018

Enguany hi havia cinc candidates a ser la Pubilla de Cambrils 2018. Va resultar escollida pubilla, per sorteig, Mercè Canela Añón. Núria Martínez Tallada, que participava coma representant dels Xiquets de Cambrils, va sortir elegida 1a Damisel·la d'Honor i Andrea Camón Ajenjo, com a 2a Damisel·la d'Honor.

Per la seva part, Laia Julve Procas va ser elegida Pubilla Infantil d'entre les 10 xiquetes que s'hi van presentar i Oleguer Capella Roca l'Hereu Infantil, d'entre els cinc candidats que s'hi van presentar.

Elisabet Cerrato: "Amb dedicació i esforç es pot arribar a aconseguir el que es vol"

La cambrilenca Elisabet Cerrato, doctora en Dret i professora de Dret processal de la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV, va ser la pregonera d'enguany. Cerrato és la cofundadora de la primera Spin-off (empresa participada per la Universitat) en Ciències Socials de la URV, LitiGest, dedicada a resoldre el greu problema de les subhastes judicials desertes, que ha merescut el premi del Tarragona Impulsa a la millor idea empresarial 2017 i el segon premi del programa d'acceleradora d'empreses del Tarragona Open Future 2018. Cerrato és autora de dues monografies sobre execució civil i ha col·laborat en diferents obres col·lectives. A més, forma part del Grup de recerca consolidat de la Generalitat de Catalunya "Dret probatori" i destaca la seva participació a diferents projectes nacionals de recerca consolidats.

La pregonera va iniciar el seu discurs explicant que va ser pubilla de Cambrils quan tenia 15 anys, "anava com a representant de la Penya Cicloturista de Cambrils i m'hi va apuntar el Jordi Mariné sense ni avisar-me". Cerrato estava convençuda que no sortiria elegida, llavors es feia un examen previ, i és per això que va dir als seus pares que anessin tranquils a una sortida que tenien, que estava convençuda que ella no sortiria elegida pubilla. La pregonera va destacar els valors que va adquirir amb el pubillatge i ho va enllaçar amb dos valors que va voler destacar, la cultura de l'esforç i l'emprenedoria, "sobretot ara que assistim a una crisi de valors de la nostra societat. Amb dedicació i esforç es pot arribar a aconseguir el que es vol". Tot seguit, Elisabet Cerrato va fer un repàs de la seva trajectòria professional des del doctorat a la creació de l'empresa participada per la URV.

Guardons a quatre empreses i dues entitats

El darrer apartat de l'acte del Pregó de la Fira va ser l'Homenatge a les entitats i empreses cambrilenques. En aquesta edició han estat quatre les empreses guardonades amb antiguitats superiors als 50 anys i dues les entitats que compleixen anys acabats en 0, tal com va destacar la regidora de Promoció Econòmica, Ana López, en la seva intervenció. Les empreses guardonades han estat Immobiliària Agència Vallès, el bufet Vizcaíno Associats, Catester Telecomunicacions i Cal Jesús. Les dues entitats guardonades han estat l'Arjau Vela Llatina de Cambrils pel seu 20è aniversari i la Coral Verge del Camí, per seu 50è aniversari.