Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Reciclatge

Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’uneixen al pla integral d’Ecovidrio per incrementar el reciclatge de vidre a l’estiu

Per Redacció

Presentació de la campanya d'Ecovidrio a l'Hospitalet de l'Infant, el passat divendres
Presentació de la campanya d'Ecovidrio a l'Hospitalet de l'Infant, el passat divendres | Cedida

Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada del reciclatge d’envasos de vidre, posa en marxa un pla integral per incrementar el reciclatge d’aquests residus en els establiments hotelers de la costa mediterrània. En aquesta edició, els municipis de Mont-roig del Camp i de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’uneixen a la campanya amb l’objectiu d’augmentar la recollida selectiva d’envasos de vidre respecte l’estiu de l’any passat, a través del contenidor.

La iniciativa es va presentar, el passa divendres al matí a l’Hospitalet de l’Infant, en un acte que va comptar amb l’assistència de Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya; Alfons Garcia, alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant; Fran Morancho, alcalde de Mont-roig del Camp; i José Fuster, director d’Operacions d’Ecovidrio.

L’estiu és una època fonamental per incrementar el reciclatge d’envasos de vidre. L’impacte del turisme i l’increment poblacional, així com l’augment del consum en el sector hoteler, comporten que al llarg d’aquest període es recicli aproximadament el 30% dels residus d’envasos de vidre de tot l’any. A més, la col·laboració del sector hoteler és clau ja que genera gairebé el 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús.

Toma nota, recicla vidrio’: una iniciativa per l’hoteleria sostenible

La campanya «Toma nota, recicla vidrio» arribarà a 142 establiments de restauració de la línia de costa de Mont-roig del Camp (concretament del nucli de Miami Platja i de la urbanització Mont-roig Badia) i de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (en concret, dels nuclis de l’Hospitalet de l’Infant i de l’Almadrava). Amb l’objectiu de mobilitzar els professionals d’aquest sector, Ecovidrio realitzarà més de 400 visites d’informació i sensibilització durant el període estival. A més, l’entitat instal·larà un total de 31 nous contenidors, 18 a Miami Platja i Mont-roig Badia i 13 a l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava. Així mateix, entregarà 150 cubells per facilitar el transport dels residus d’envasos de vidre.

Els establiments adherits a la iniciativa competiran durant l’estiu i podran seguir la seva posició en el rànquing a través del web www.tomanotareciclavidrio.es. Els locals més compromesos amb el reciclatge d’envasos de vidre i que aconsegueixin millor puntuació rebran com a premi una classe magistral amb un chef reconegut amb tres Estrelles Michelín.

Per mobilitzar la ciutadania, Ecovidrio decorarà 24 contenidors, 15 al nucli de Miami Platja i la urbanització Mont-roig Badia i 9 a l’Hospitalet de l’Infant, amb motiu estiuencs. A més, l’entitat atorgarà un reconeixement als municipis que superin el repte d’incrementar el reciclatge d’envasos de vidre.

L’empresa pública comarcal Secomsa col·labora amb la campanya encarregant-se de les qüestions logístiques i de la gestió dels residus d’aquests municipis.

Economia circular i lluita contra el canvi climàtic

En un moment clau davant la transposició de la Directiva europea d’Envasos i Residus d’Envasos i l’objectiu de reciclar el 55% dels residus municipals al 2025, el reciclatge d’envasos de vidre ha aconseguit assolir una taxa del 73%, segons la darrera estimació d’Ecovidrio.

El reciclatge d’envasos de vidre es consolida com un element essencial en la lluita contra la sobreexplotació dels recursos i el canvi climàtic. En aquest sentit, la col·laboració d’ajuntaments, entitats locals i administracions públiques en general serà clau per garantir la transició cap a l’economia circular.

Els municipis de Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant hauran d’incrementar el reciclatge d’envasos de vidre i, en el cas de complir les previsions, aconseguirien:

  • Evitar les emissions de CO2 equivalents a plantar 230 arbres i preservar-los durant 100 anys

  • Evitar l’extracció de quasi 300 tones de matèries primeres de la naturalesa

  • Estalviar 540 MW/h d’energia en la fabricació de nous envasos

20 anys reciclant envasos de vidre

Els orígens del reciclatge d’envasos de vidre es remunten a la dècada dels 80 amb l’arribada dels primers contenidors a Madrid i Barcelona el 1982, concretament. Després de l’aprovació de la Directiva d’Envasos i Residus d’Envasos l’any 1997 i l’arrencada de les operacions el 1998, Ecovidrio es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclatge que garanteix un servei públic, professional i al qual tenen accés tots els ciutadans. El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per contribuir al desenvolupament sostenible d’acord amb els principis d’economia circular.

Catalunya va signar l’autorització per a l’inici de les operacions d’Ecovidrio al juliol del 1998. En aquestes dues dècades de col·laboració público-privada, el quilogram per habitant de residus d’envasos recollits a Catalunya s’ha duplicat, passant d’uns 9,8 quilograms per persona el 1998 als 20kg/hab que s’hi reciclen actualment.

Ecovidrio és una entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió dels reciclatge de residus d’envasos de vidre. 8.000 companyies envasadores –més de 500 de les quals són catalanes- fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.