Informació general

Política

Rebutjada una moció de Cs per crear la Jornada Cultural d'Aragó a Cambrils

Des de l'AdC es va proposar canviar la moció i crear un Dia del Turisme obert a totes les comunitats –idea que va ser ben acollida per tots els grups– excepte per Cs que va mantenir el seu text inicial

Per Berta Ruiz

Gent del públic va mostrar banderes de l'Aragó en el ple del passat divendres
Gent del públic va mostrar banderes de l'Aragó en el ple del passat divendres | Berta Ruiz

El ple ordinari celebrat el passat divendres 27 d'abril va rebutjar una moció presentada per Ciutadans en la què es demanava la creació de la Jornada Cultural d'Aragó a Cambrils arrel de la polèmica suscita per la publicació del regidor d'ERC –Eduard Pellicer– a Facebook. La regidora de Cs –Patrícia de Miguel– va ser l'encarregada de defensar el text. En la seva exposició de motius, De Miguel va explicar que: “La nit del 18 d'agost de 2017, el 092 de la Policia Local de Cambrils va tenir accent aragonès ja que Lara Rodrigo –una agent saragossana del CNP–, que estava allí de casualitat, es va fer càrrec de la centraleta de la Policia Local perquè tots els agents poguessin sortir a treballar al carrer. (…). La mala fortuna va voler que María José Suárez, també de Saragossa perdés la vida a Cambrils la nit dels atemptats. (…). La capital aragonesa i Cambrils han mantingut al llarg de la història uns vincles molt estrets. Aquests últims mesos, les relacions entre Cambrils i Saragossa han estat més intenses que mai. Lamentablement fa unes setmanes un dels membres de l'equip de govern, concretament Eduard Pellicer, va protagonitzar un lamentable episodi que va tenir pèssimes conseqüències per a la imatge de Cambrils. Un comentari en una xarxa social va despertar la indignació de la comunitat aragonesa que es va veure traïda, amb raó, per un representant del municipi que consideren 'la seva segona llar'. Des del grup municipal de Cs hem manifestat el nostre malestar per aquest fet lamentable i rebutgem aquest comportament perquè considerem que els vincles entre les dues ciutats no només no han desaparegut sinó que s'han fet més forts que mai després del fatídic atemptat terrorista del passat any”.

Cs proposa la creació d'una Jornada cultural d'Aragó a Cambrils

Per tot plegat, des de Ciutadans van demanar l'organització –per aquesta propera temporada turística de 2018–, de la "Jornada cultural d'Aragó a Cambrils" amb activitats com conferències, xerrades, presentacions de llibres, un vermut popular, una exhibicióó popular de jotes aragoneses, etcètera. Aquesta jornada havia de tenir caràcter anual i sempre en la mateixa data per convertir-la en una tradició de l'agenda de Cambrils. Finalment, des de Cs també van demanar convidar als representants dels ajuntaments de Saragossa, Osca i Terol, així com a les associacions culturals aragoneses existents a la província de Tarragona.

Cinta Ballesté: "Aquesta moció és un clar reflex d'aprofitament polític arrel d'uns fets desafortunats"

En el torn d'intervencions, la regidora no adscrita –Encarni Bello– va afirmar que la moció no tenia “ni cap ni peus” perquè no es pot relacionar els atemptats amb el fet de demanar una jornada cultural per a una comunitat en concret. Va dir que, “vam patir tots molt, ja sigui el poble aragonès o no. També sento molt que la víctima mortal fos aragonesa”. Per altra banda, Bello es va queixar que des de Ciutadans ni li feien arribar les mocions. “Per què ho fan? Per què van sobrats de suports o per què els importa ben poc la meva decisió?” va dir. En una línia similar es va expressar la regidora no adscrita –Cinta Ballesté–. “Aquesta moció és un clar reflex d'aprofitament polític arrel d'uns fets desafortunats. Crec que la moció presentada és poc elegant i sensible. Tothom recordem els fets que van succeir a Cambrils”.

Ivan Sanz de l'AdC proposta fer un Dia del Turisme

Ivan Sanz de l'Assemblea de Cambrils es va mostrar especialment crític amb la proposta arrel de l'exposició de motius presentada per Cs. “No tot val en política. Quan et presentes per a ser un càrrec polític és per millorar la quotidianitat de la gent. Això d'avui és el pitjor que he llegit en la meva carrera política; una moció que intenta vincular el més miserable que hi ha com és un atemptat terrorista... Potser ha estat sense premeditació, però és molt greu barrejar terrorisme, morts... qualsevol cosa val per presentar una moció. Demanaria que retiressin part de l'exposició de motius, perquè això no és política”.

Tot seguit, Ivan Sanz va exposar una proposta que havien consensuat entre diversos grups. “En primer lloc, demanar disculpes com a consistori a la regió d'Aragó; en segon lloc, es podria considerar una discriminació positiva respecte d'altres comunitats molt presents a Cambrils; en tercer lloc, deixar clar que tothom és benvingut a Cambrils i per tant, es podria establir un dia del turisme. Un dia de celebració amb activitats relacionades amb el turisme que ens visita. I, en quart lloc, elevar la proposta a la regidoria de Turisme com un altre focus promocional” va detallar. El portaveu de l'AdC va apuntar que “si s'accepta la nostra proposta, donaríem suport; sinó ens abstindrem”.

PP, NMC i PSC donen suport a la proposta del Dia del Turisme

En el torn d'intervencions, el regidor del PP –David Chatelain– es va mostrar partidari de la fórmula presentada per l'AdC “correcta i equilibrada oberta als turistes de totes les destinacions”. Des del PSC, la seva portaveu –Ana López– va comentar que “la moció de Cs no assoleix l'objectiu de mostrar respecte al poble aragonès. Ens sumem a la proposta de l'AdC perquè assoleix millor l'objectiu. Si s'accepta aquesta transacció votarem a favor”. En una línia similar es va expressar el regidor de l'NMC –Oliver Klein– demanant que es tingui en compte la proposta de crear un Dia del Turisme obert a totes les comunitats.

PdeCat i ERC, partidaris del Dia del Turisme

Per part de l'equip de govern, la regidora de Turisme i portaveu del PdeCat –Mercè Dalmau– es va mostrar favorable a la proposta de celebrar un Dia del Turisme, però va apuntar que per enguany ja no seria possible sinó que es treballaria de cara a temporades vinents. “Si Cs vol acceptar-ho així estarem d'acord, sinó vortarem en contra de la seva moció”, va dir. En una línia similar, el portaveu d'ERC –Eduard Pellicer– va dir que no estarien d'acord si la moció es mantenia igual, “perquè a Cambrils hi ha molts més turistes i es podria obrir a tots ells”.

Cs manté la seva moció i no rep el suport del plenari

En un torn de contrarèplica, la regidora de Cs –Patrícia de Miguel– va afirmar que “no transaccionarem la moció, no afegirem cap canvi. Si volen votin-la en contra”. Va criticar l'oportunisme de Sanz per presentar la seva pròpia moció i va lamentar que s'hagués insultat al poble aragonès –per part del regidor Pellicer– i que la seva proposta era una forma per millorar aquest desagreuge. Sobre l'exposició de motius de la seva moció –força criticada per tots els grups–, De Miguel va comentar que “era per explicar els antecedents de tot el que hem viscut amb la comunitat aragonesa en els últims mesos”.

Finalment, Cs va mantenir el seu text inicial, malgrat les propostes de canvi de tots els altres grups de crear un Dia del Turisme dedicat a tots els visitants de Cambrils. La moció va ser rebutjada amb els vots en contra dels tres partits de l'equip de govern –ERC, PdeCat i PSC– i les regidores no adscrites Encarni Bello i Cinta Ballesté. El PP, l'NMC, l'AdC i els regidors no adscrits Inma Sierra i Santi Gámez es van abstenir.

Comenta aquest article