Cultura

Literatura

Fede Baíllo: «El projecte '150 palabras' va néixer a partir de la meva realitat com a malalt de càncer»

Per Berta Ruiz

Actuació de "150 palabras en vivo", el passat dissabte a la tarda al Casal Parroquial
Actuació de "150 palabras en vivo", el passat dissabte a la tarda al Casal Parroquial | Berta Ruiz

El cambrilenc Fede Baíllo va posar en marxa, el passat mes de desembre, el projecte de creació literària “150 palabras”. Es tracta d'una iniciativa que va néixer, segons ha comentat ell mateix a revistacambrils.cat, “a partir de la meva realitat com a malalt de càncer”. Se li va ocórrer escriure, cada setmana, una història amb l'únic límit de les 150 paraules d'extensió. Hi ha alguns textos que són d'humor, d'altres són records, fabulacions o diferents històries per pensar i reflexionar. Aquests textos els envia a través del correu electrònic als seus 'subscriptors'. “Volia experimentar amb un sistema de distribució molt antic que és el de la subscripció, és a dir, tu t'apuntes i vas rebent alguna cosa a través del correu electrònic. Això em permet tenir una relació bilateral amb el lector, sé a quanta gent li arriba i, sobretot, em permet molta interacció i conèixer la reacció de la gent. Vam començar amb poc més d'una vintena i ara ja som 525” ha explicat Baíllo. L'adreça electrònica del seu projecte és fede150plbrs@gmail.com.

Es posa en escena "150 palabras en Vivo"

Arrel de la distribució dels seus textos va sorgir una altra iniciativa: “150 palabras en Vivo”. La companyia teatral barcelonina Lector va idear la posada en escena d'una lectura dramatitzada dels seus textos. Així doncs, el passat dissabte 21 d'abril a la tarda, al Teatre del Casal Parroquial, es van oferir dues sessions. Els intèrprets van ser Albert Roig, Adriana Galofré, Dídac Rodríguez, Lara Villodres –sota la direcció de Minerva Prat– i amb la música de Armando Erenas i Marc Dalmau. Precisament, la directora de la companyia és una de les lectores setmanals dels seus textos. Segons ha comentat Baíllo, “del projecte “150 palabras en Vivo” jo no tinc cap altre mèrit que el d'haver cedit els textos. La directora de la companyia va començar a rebre els escrits, li van agradar molt i ens van dir si els podien fer servir per muntar un espectacle. Jo, a l'espectacle vaig ser un espectador més, perquè no sabia quins textos llegirien ni quins moviments escènics tindrien. De fet, al no ser textos teatrals, tota la feinada escènica i tota la interpretació ha estat d'ells i ho han fet com han volgut”.

Xerrades a les escoles

El projecte “150 palabras”, a més, ha derivat en d'altres iniciatives que, des de fa mesos, Baíllo té entre mans. Bona part del seu material es fa arribar als instituts com a material docent i també imparteix xerrades amb els alumnes. “El projecte '150 palabras' va néixer a partir de la meva realitat com a malalt de càncer i és una manera d'explicar a la canalla com en moments difícils, a partir d'un projecte i a partir de la cultura, pots treure coses molt bones. Les xerrades tenen molt d'èxit i la canalla té reaccions molt naturals i fan preguntes molt directes”.

Comenta aquest article