Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Platges

Es presenta el Pla per millorar les platges de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Per Redacció

Simulació del pla de millora a la platja de l'Almadrava
Simulació del pla de millora a la platja de l'Almadrava | Cedida

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant té un pla per millorar les platges, que durà a terme en diferents fases. Per saber quines són les actuacions més adequades i disposar d’una anàlisi de la demanda i d’una estimació de l’impacte econòmic de les platges, la Regidoria de Turisme va encarregar-ne l’any passat un projecte integral a una empresa especialitzada en el desenvolupament de projectes turístics. Tenint en compte les propostes transversals incloses en aquest estudi, el consistori té previst realitzar ja algunes millores a les platges del municipi, de les quals podran gaudir aquest estiu els usuaris.

Tal com va explicar el passat dijous 5 d’abril la regidora de Turisme, Elidia López, durant la presentació pública del projecte de millora de les platges del municipi que va tenir lloc al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant, aquestes primeres actuacions consisteixen en la instal·lació d’un baby point a la Platja de l’Arenal, un lloc per donar atencions als infants en les condicions més confortables i sense causar molèsties als altres usuaris de la platja; i en el condicionament de la zona d’accés a la platja de l’Almadrava des de l’escala que baixa de l’aparcament, per habilitar-ne un espai verd. També es preveu renovar els cartells informatius a totes les platges i col·locar-hi nous estacionaments de bicicleta.

Per reordenar les platges, millorar l’estètica del conjunt i oferir comoditat als usuaris, així mateix, s’homogeneïtzaran les passeres, perquè en els punts d’accés importants que tenen continuïtat amb el traçat urbà, concentrin els serveis mínims (dutxa, papereres i lavabo).

“L’objectiu final de tota la tasca que estem impulsant des de la Regidoria de Turisme és que el municipi sigui una destinació de referència per als potencials visitants” va afirmar la regidora Elidia López. “Les platges del municipi, amb la qualitat de les aigües transparents i de la sorra, la tranquil·litat i el seu entorn quasi verge com a virtuts més destacades són, ara mateix, el principal atractiu de la destinació. Cal utilitzar les platges com un ganxo que ens permeti atraure visitants per ensenyar-los la resta de potencialitats del municipi: la cultura, el senderisme, les activitats esportives de mar i muntanya, etc”, ha argumentat la regidora de Turisme.

Els usuaris de les platges es gasten gairebé 3 milions d’euros al municipi

El projecte integral de les platges encarregat per la Regidoria de Turisme conté una anàlisi del perfil dels usuaris, dels seus hàbits de consum; així com una avaluació dels elements de les platges (la tranquil·litat, la neteja de l’aigua i de la sorra són els més valorats), una estimació de l’impacte econòmic de les platges i una anàlisi de la gestió econòmica. D’aquest estudi, se n’extreuen les oportunitats de millora i de creixement i les propostes d’actuació estratègiques i els elements clau per definir el model de platja.

Aquestes són algunes de les principals conclusions que s’inclouen en aquest treball i que van donar a conèixer ahir els representants de la consultora que l’ha elaborat (Desarrollo de Proyectos Turísticos 21, SL), Xavier Vall de Porcioles i Ana Mira: el municipi ha tingut a la temporada 2017 un total de 368.000 usuaris a les platges. La de l’Arenal és la que més usuaris concentra (el 61%), seguida de la de l’Almadrava (18%), la del Torn (14%) i la de la Punta del Riu (7%). El 50% dels usuaris són turistes, el 28% residents i el 22% excursionistes. Per nacionalitat, el 62% dels usuaris són nacionals, seguits per un 22% de francesos. El 71,2% dels usuaris són famílies. Per als turistes, la qualitat de les platges és la principal motivació en un 4.49 sobre 5.

De l’estudi d’impacte econòmic, fet a partir de les dades de 1.052 enquestes realitzades, es desprèn que la despesa estimada que els usuaris de les platges realitzen al municipi és d’un total de 2,9 milions d’euros, aproximadament (694.538 euros, a les platges; i 2,2 milions euros, al municipi).