Informació general

Ensenyament

Lluita de la comunitat educativa cambrilenca per aconseguir una ràtio de 20 alumnes per aula

La comunitat educativa cambrilenca va organitzar, aquest passat dissabte a la tarda, la Festa Ràtio 20. Es van recollir signatures per aconseguir que baixi la ràtio a les aules i es puguin mantenir les línies de P3

Per Berta Ruiz

Imatge de la Festa Ràtio 20 que es va organitzar el passat dissabte a la tarda a la plaça de l'església de Sant Pere
Imatge de la Festa Ràtio 20 que es va organitzar el passat dissabte a la tarda a la plaça de l'església de Sant Pere | Berta Ruiz

La comunitat educativa cambrilenca va organitzar, aquest passat dissabte a la tarda, la Festa Ràtio 20. En una tarda força freda i ventosa, a la plaça de l'església de Sant Pere es van organitzar diferents activitats com tallers de manualitats per a la canalla, una actuació de castells amb els Xiquets de Cambrils, la lectura del manifest i una taula rodona entre els assistents. També es va fer una recollida de signatures –que també es pot fer a través de www.change.org– reclamant que es fixi la ràtio de 20 alumnes per aula i que no es consolidi el tancament de dues línies de P3 a Cambrils.

Objectiu: fixar una ràtio de 20 alumnes per aula

De fet, tal com va manifestar el representant de la Taula pel suport a l'Educació de Cambrils i delegat sindical d'USTEC –Gorka Martín– a revistacambrils.cat, “enguany, la campanya l'hem centrat en lluitar perquè baixin les ràtios per diversos motius: per un costat, baixant la ràtio aconseguiríem que no es tanquessin les línies de P3 i, per altra banda, es podria donar una millor atenció individualitzada a l'alumnat i guanyaríem en la qualitat de l'educació. Tot això tenint en compte que també entrarà en vigor –si el 155 ho permet– el Decret de l'Escola Inclusiva doncs serviria per preparar el terreny perquè quan l'escola ordinària assumeixi l'alumnat amb necessitats especials –que ara està matriculat a l'escola d'educació especial–, ja tinguin una mica de feina avançada”.

"Enguany, la campanya l'hem centrat en lluitar perquè baixin les ràtios per diversos motius: per un costat, baixant la ràtio aconseguiríem que no es tanquessin les línies de P3 i, per altra banda, es podria donar una millor atenció individualitzada a l'alumnat i guanyaríem en la qualitat de l'educació"

"L'Ajuntament ha anat donant llargues i tirant pilotes fora per no involucrar-se en aquesta lluita"

A aquestes alçada del curs –a pocs dies d'iniciar-se les preinscripcions per al proper curs 2018-2019–, des de la comunitat educativa cambrilenca veuen complicat que es produeixi cap canvi. Segons ha comentat Martín, “enguany buscàvem la connivència de l'Ajuntament, però l'Ajuntament com ja va fer l'any passat ha anat donant llargues i tirant pilotes fora per tal de no involucrar-se en aquesta lluita. Ha fet el mínim i imprescindible que podia haver fet. Sí és veritat que ha assumit els acords que es van acordar al Consell Escolar Municipal, però de mala gana. Estaven a l'expectativa que nosaltres proposéssim alguna cosa en comptes de portar la iniciativa com a consistori. De fet, el dia que vam tenir la reunió amb la directora dels Serveis Territorials els vam insinuar que haurien de fer una mica més com a consistori per tal d'aconseguir una distribució equitativa de l'alumnat, per tant, és una tasca pendent que esperem que hagin pres nota i es posin les piles de cara al curs vinent, perquè no passi el que està passant”.

Creació d'una Plataforma de ràtio 20

A banda de la recollida de signatures, un altre objectiu és la creació d'una plataforma de ràtio 20. “Ens estem organitzant diferents municipis i diferents escoles afectades pel mateix motiu. La idea és ampliar aquesta xarxa i començar de cara al curs vinent o ara ja a fer accions per no fer tard i fer una mica de pressió. A Cambrils, hem aconseguit per fi que totes les AMPA estiguin unides i fins i tot les llars d'infants i també d'altres entitats de l'àmbit educatiu. Esperem que s'acabi de consolidar i aquesta lluita tingui continuïtat en un futur” ha dit Martín. Totes les signatures que es recullin es presentaran al Departament d'Ensenyament per “mostrar que les famílies no estan d'acord amb el tancament d'aquestes línies; les famílies també volen una reducció de ràtio i així els seus fills estiguin millor atesos”.

Durant l'acte del passat dissabte es van recollir signatures

 

Comenta aquest article