Informació general

Investigació

El Parlament aprova crear una comissió d'investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils

La iniciativa ha estat dels grups de JxCat, ERC i la CUP, i ha rebut també l'aval de PSC i CatECP. Al seu torn, Cs i PPC s'han abstingut

Per Redacció

Imatge de la presència policial davant del Club Nàutic, l'endemà al matí dels atemptats a Cambrils
Imatge de la presència policial davant del Club Nàutic, l'endemà al matí dels atemptats a Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

El Parlament de Catalunya va aprovar, ahir, la creació d'una comissió d'investigació dels atemptats del 17 i 18 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. La iniciativa ha estat dels grups de JxCat, ERC i la CUP, i ha rebut també l'aval de PSC i CatECP. Al seu torn, Cs i PPC s'han abstingut. Durant el debat de la sessió plenària celebrada ahir dijous, el diputat de JxCat Jordi Munell ha demanat que la cambra posi "llum i ordre" per completar el "cicle de dol" que necessita tancar la ciutadania. Al seu torn, la diputada d'ERC Montserrat Fornells ha apostat per posar "llum" a la cadena de coordinació de forces policials sobre l'imam de Ripoll. La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha reclamat, alhora, combatre contra la islamofòbia.

D’altra banda, el diputat de Cs Matías Alonso ha recordat i criticat que el PDeCAT i ERC van rebutjar la petició del grup constitucionalista per impulsar una comissió d’investigació sobre els mateixos atemptats des del Congrés espanyol. Al seu torn, el dirigent del PSC-Units Ramon Espadaler ha subratllat que una comissió no pot suplir la responsabilitat judicial dels atacs del 17 d’agost. El diputat de CatECP Joan Josep Nuet ha demanat no fer un ús ‘partidista’ de la comissió d’investigació.

Estudiar la relació del CNI amb l'imam de Ripoll

Gairebé vuit mesos després dels atemptats, en els que van morir 16 persones i més d'un centenar van resultar ferides, la comissió d'investigació buscar explicar quina relació va tenir el CNI amb l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, cervell dels atemptats i que és considerat el responsable d'haver adoctrinat al grup de joves que formava la cèl·lula terrorista. El CNI va tenir contactes amb l'imam de Ripoll l'any 2014, mentre complia condemna a la presó de Castelló per tràfic de drogues. Portava a la presó des de l'any 2011 i la va abandonar l'abril de 2014. Després de complir la condemna havia de ser expulsat d'Espanya, però un jutge va denegar l'ordre, a l'entendre que tenia condició de resident de llarga duració. Aleshores es va establir a Ripoll on va començar a treballar com a imam. No va aixecar sospites de la policia fins que va morir a l'explosió del xalet d'Alcanar on manipulaven els explosius per als atemptats.