Informació general

Economia

L'Ajuntament de Cambrils va tancar l'any 2017 amb un deute de 25,3 milions d'euros

El regidor d'Hisenda va explicar que el 60% de la ràtio d'endeutament de l'Ajuntament suposa el nivell més baix d'endeutament des de l'any 2004

Per Berta Ruiz

En el ple del passat divendres es va donar compte de les liquidacions del pressupost de 2017
En el ple del passat divendres es va donar compte de les liquidacions del pressupost de 2017 | Lluís Rovira i Barenys

L'Ajuntament de Cambrils va tancar l'exercici pressupostari de 2017 amb un superàvit de 5,4 milions d'euros i un romanent de tresoreria de 5,5 milions d'euros. Actualment, el deute municipal se situa en 25,3 milions d'euros, amb una ràtio d'endeutament del 60%. Aquestes són algunes de les xifres que va presentar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– en la sessió plenària del passat divendres, juntament amb les respectives liquidacions dels pressupostos dels patronats del Museu d'Història, del Patronat de Turisme i del Patronat de l'Escola de Música i de les dues empreses municipals: Aparcam i Ingesòl.

60% de ràtio d'endeutament

El regidor d'Hisenda va explicar que el 60% de la ràtio d'endeutament de l'Ajuntament suposa el nivell més baix d'endeutament des de l'any 2004. Segons Gila, l'actual equip de govern “ha aconseguit equilibrar les finances sense incrementar la pressió fiscal; s'ha reduït l'endeutament, s'ha assolit un superàvit estructural per a fer inversions per a la ciutat i acabarem el mandat amb menys deute del que ens vam trobar”. En una mateixa línia positiva, l'alcaldessa també va valorar molt positivament les xifres: “veníem d'una situació complicada i ara estem en una situació favorable. Hem anat estalviant cada any aconseguint superàvits estructurals i assolint un romanent de tresoreria de més de 5 milions d'euros. No entenem que se'ns retregui que som massa responsables per fer una gestió amb sentit comú. Hem posat ordre a les finances per fer actuacions prioritàries per a la ciutat”.

L'oposició critica "el discurs triomfalista" de l'equip de govern

L'oposició però, va criticar el “discurs triomfalista” de l'equip de govern i el seu excés d'optimisme. El regidor de l'Assemblea de Cambrils –Ivan Sanz– va criticar les xifres presentades per l'equip de govern al·legant que el municipi ha quedat completament paralitzat durant aquests anys “gràcies a la seva actuació”. Per la seva part, el portaveu del PP –David Chatelain– va apuntar: “em sembla molt bé que vinguin amb aquests magnituds 'excel·lents', però tots els ajuntaments de l'Estat s'han endreçat gràcies a la normativa pressupostària del govern de l'Estat. A més, no han gastat perquè la normativa no ho permet, no s'han endeutat perquè la normativa no ho permet... I, sobretot, els recomanaria controlar la despesa”.

En una línia força crítica es va expressar el portaveu de C's –Imanol Rico– que va comentar que, “la liquidació diu el que han fet, però no té res a veure amb el que van dir que farien. La feina dels tècnics està molt bé, però vostès són els que decideixen on van els diners. Ha quedat en evidència que els números no els porten bé, no saben gestionar ni optimitzar”. Des de l'NMC, Oliver Klein també va criticar les xifres del govern perquè, segons va dir, la reducció de l'endeutament havia estat a costa d'oferir menys i pitjors serveis als cambrilencs.

Concertació d'un préstec de 3 milions d'euros

Un altre dels punts econòmics importants del ple del passat divendres va ser la concertació d'un préstec de 3 milions d'euros que, recordem, servirà per sufragar el Pla d'Inversions presentat recentment per l'equip de govern. El regidor d'Hisenda va exposar que es van demanar diferents ofertes a cinc entitats bancàries diferents –Caixabank, Ibercaja, BBVA, Banc Santander i Banc Sabadell–. Segons va dir, després de valorar les diferents ofertes, es va acceptar la del Banc Sabadell “per ser la més avantatjosa”. Serà un préstec per a 9 anys amb un any de carència amb un tipus d'interès fix de 0,78 i amb una liquidació trimestral.

L'oposició es va tornar a mostrar molt crítica amb la concertació d'aquest préstec. Tant el PP, com C's i l'NMC van comentar que aquest préstec el començarà a pagar el proper govern municipal i que, després de “treure tant de pit” amb el sanejant de les finances municipals tornaven a generar més deute.

Comenta aquest article