Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Visita

Una delegació de la ciutat alemanya de Lubmin visita Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip

Per Redacció

Imatge de la visita de la delegació alemanya a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Imatge de la visita de la delegació alemanya a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant | Cedida

Una delegació del municipi alemany de Lubmin van visitar, la setmana passada, els municipis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip per conèixer les actuacions que s’hi estan duent a terme per diversificar l’economia d’aquesta zona que aglutina la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori (MIDIT). Aquesta és una matèria que també interessa molt als representants del sector públic i privat de Lubmin, un municipi que pertany a l’estat federat Land, de Mecklengurgo-Pomerania occidental, sobretot arran del tancament de la central nuclear de Greifswald, l’any 1990. Aquest municipi es va mancomunar amb els altres dos municipis afectats pel tancament de la central (Rubenow i Krösslin) i amb l’empresa de la central, EWN, per promoure la zona com una ubicació industrial lligada a l’energia i la tecnologia i alhora com un lloc atractiu per viure i visitar.

Per conèixer les experiències relacionades amb el procés de diversificació econòmica viscudes per aquest municipi alemany, cal recordar que al maig de 2016, una delegació de 13 persones, integrades per representants dels ajuntaments de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip i empreses del territori, van participar en el primer viatge d’intercanvi, organitzat per la MIDIT i subvencionat pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social (Servicio Público de Empleo Estatal), en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals 2015.

En el seu viatge d’intercanvi, la delegació alemanya, formada per representants de l’Ajuntament de Lubmin, de la central nuclear EWN, del port industrial i del sector turístic i empresarial de la ciutat, s’han interessat sobretot pels plans de desenvolupament local dels municipis que aglutina la Mancomunitat, així com per les seves accions orientades al desenvolupament i a la promoció turística.

Visites pel territori

Des del dilluns 19 de març fins al dijous 22 de març, van estar allotjats a l’Hospitalet de l’Infant i van visitar el Centre de visitants de l’Hospital Coll de Balaguer, el port esportiu, el Viver d’Empreses i la nau industrial de l’empresa Hawo Fruits al polígon industrial, de l’Hospitalet de l’Infant. També van visitar el Centre Tecnològic Mestral per conèixer el procés de desmantellament de la central nuclear Vandellòs I, les oficines turístiques de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip; l’empresa Cerima Cherries i el Càmping Alberg de Tivissa; i els cellers del territori. Durant aquests dies, a més, van participar en diverses taules rodones en què representats públics i privats del territori de la MIDIT els han informat de les línies de treball en marxa.

Segons va afirmar el president de la MIDIT i alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, aquests intercanvis d’experiències “són molt útils i interessants, perquè permeten prendre nota de les lliçons apreses i de les conclusions extretes, amb vista a poder-les aplicar en el propi territori”. Per aquest motiu, ha dit, espera que la relació i “la comunicació fluïda” entre els municipis que formen part de la Mancomunitat i el municipi de Lubmin es mantinguin.