Societat

Xerrada

Blanca Mas, pedagoga: «Les escoles d'educació especial ja fem un camí cap a la inclusió»

La pedagoga terapeuta Blanca Mas va oferir, ahir al vespre al Centre Cultural, una conferència sota el nom de La intervenció educativa a l'escola d'educació especial: el camí a la inclusió, dins el cicle Veus Cambrilenques

Per Lluís Rovira i Barenys

Blanca Mas i Gerard Martí, a la conferència d'ahir al vespre al Centre Cultural
Blanca Mas i Gerard Martí, a la conferència d'ahir al vespre al Centre Cultural | Lluís Rovira i Barenys

La pedagoga terapeuta Blanca Mas va oferir, ahir al vespre al Centre Cultural, una conferència sota el nom de La intervenció educativa a l'escola d'educació especial: el camí a la inclusió, dins el cicle Veus Cambrilenques que organitzen l'Antena de la URV i el Museu d'Història de Cambrils. La pedagoga cambrilenca, titular d'aula de l'Escola Solc d'Educació especial de Tarragona, va fer un repàs de la tasca que porta a terme aquest centre educatiu, ubicat al Complex Educatiu de Tarragona i es va acompanyar d'un vídeo per a mostrar la tasca que porten a terme. Aquest centre, que té 35 anys d'existència i està gestionat per la Cooperativa Solc, atén un total de 95 alumnes d'edats compreses entre els 3 i els 21 anys.

Blanca Mas va anar explicant els conceptes d'intervenció educativa, inclusió educativa i el d'alumnes amb necessitats especials. En aquest sentit també va desgranar d'on deriven les necessitats educatives especials amb un llistat força ampli que comprèn la discapacitat intel·lectual, la discapacitat motriu, la discapacitat visual, la discapacitat auditiva, el trastorn de l'espectre autista, el trastorn mental, el trastorn greu de conducta, les malalties degeneratives greus i les malalties minoritàries. Després d'això, Blanca Mas va explicar en què consisteix la intervenció educativa que fan al centre i que es fonamenta en tres pilars, els alumnes, la família i l'entorn. Mas va destacar que per a què la inclusió funcioni "hem de treballar en xarxa". Mas també va fer esment de la proposta del nou decret que s'ha de posar en marxa i que, segons va dir, "fa que ens convertim en un centre de recursos". En aquest sentit va dir que "les escoles d'educació especial ja fem un camí cap a la inclusió. Dins de cada classe ja tenim molta diversitat. Tenim un coneixement fort de l'alumnat que és vulnerable, treballem de forma molt propera amb les famílies, generem programes d'innovació i ens adaptem sempre al moment i al que se'ns demana".  Blanca Mas va cloure la seva intervenció fent al·lusió a una frase de Gordon Porter, pedagog canadenc: "Agafeu els recursos de l'escola especial i poseu-los al servei de la inclusió".

 

 

 

Comenta aquest article