Cultura

Reconeixement

L'IPHES guardona l'Ajuntament de Cambrils pel seu compromís amb aquest centre d'investigació

Per Redacció

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, va recollir el reconeixement de l'IPHES a l'Ajuntament de Cambrils
L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, va recollir el reconeixement de l'IPHES a l'Ajuntament de Cambrils | Cedida

L’Ajuntament de Cambrils va ser, el passat divendres 16 de març, un dels ens locals guardonats per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) per la seva col·laboració amb activitats de recerca i socialització per apropar la ciència a la societat. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, va recollir el reconeixement durant l’acte de presentació de la nova Xarxa de Municipis IPHES, que ha nascut amb l’objectiu de reforçar, diversificar i intensificar aquest treball posant en valor el patrimoni arqueològic.

L’Ajuntament de Cambrils dóna suport econòmic i logístic a les excavacions del jaciment del Cavet, on s’han trobat evidències de les ocupacions neolítiques més antigues de la Península Ibèrica, mitjançant convenis específics en el context del conveni marc de col·laboració signat entre el consistori i l’IPHES l’any 2005. Els jaciments arqueopaleontològics són el puntal de la recerca que es desenvolupa a l’IPHES. Dels seus inicis aquest centre de recerca ha considerat els municipis on s’ubiquen aquests jaciments com a veritables socis, actors indispensables en la valorització del patrimoni arqueològic.

Creació de la Xarxa de Municipis IPHES

Per aquest motiu s’ha creat un teixit compromès amb el territori que ha generat la Xarxa de Municipis IPHES. En el transcurs de l’acte també van rebre reconeixements 13 localitats més que col·laboren amb aquest centre de recerca. Els municipis reconeguts són els que s’han implicat en el desenvolupament de la recerca i/o activitats de socialització, ja sigui contribuint de forma logística i econòmicament en les excavacions arqueològiques, implicant-se en la creació d’espais per a la interpretació i posada en valor dels jaciments, acollint exposicions, etcètera, amb la finalitat d’apropar i fer partícip del coneixement en prehistòria i evolució humana a la ciutadania des del seu propi territori.

Les localitats guardonades van ser: Caldes de Malavella, Cambrils, Capellades, el Catllar, la Canonja, l’Espluga de Francolí, la Febró, la Riba, Moià, Montblanc, Mont-Ral, Salou i Vimbodí i Poblet, que acullen jaciments arqueològics, i Tarragona, pel suport des de la creació de l’institut, i especialment per facilitar la construcció de l’edifici en el seu terme municipal.

El 2017 van ser 40 els municipis de Catalunya que van col·laborar amb alguna de les 80 activitats que s’han realitzat en aquest territori, algunes de les quals, a més dels ajuntaments, es duen a terme també gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Tarragona i de la Diputació de Barcelona.