Informació general

Neteja viària

Es presenten els nous contenidors i els nous vehicles de recollida de residus i neteja viària

La nova flota està formada per 33 nous vehicles. També es canviaran un miler de contenidors aeris i, posteriorment, tots els contenidors de les 70 àrees soterrades

Per Berta Ruiz

Ahir es van presentar els nous vehicles de la neteja urbana i de la recollida d'escombraries
Ahir es van presentar els nous vehicles de la neteja urbana i de la recollida d'escombraries | Berta Ruiz

Ahir al matí es va presentar el nou parc mòbil i els nous contenidors del servei de recollida de residus i neteja viària de Cambrils, que ha suposat una inversió de més de 6,3 milions d’euros. La flota renovada de Secomsa està formada de 33 vehicles, 10 dels quals es destinen a neteja viària i 12 a recollida de residus. A l’acte de presentació van acompanyar a l’alcaldessa –Camí Mendoza–, el president del Consell Comarcal del Baix Camp, –Joaquim Calatayud–, el regidor de Serveis de l'Ajuntament –Antonio Laguna–, el president de Secomsa –Joan Josep Garcia–, així com d'altres regidors del consistori i tècnics.

Renovació de la flota i dels contenidors aeris

Concretament es van presentar els diferents tipus de vehicles al servei. Pel que fa a la recollida són camions recol·lectors "compactadors" de càrrega lateral, superior i industrial, a més d’un camió renta-contenidors i un altre portacontenidors amb grua. Pel que fa als vehicles de la neteja viària es van presentar les escombradores mecàniques, un camió cisterna i una fregadora, mentre que hi ha altres vehicles auxiliars com camions de caixa oberta i plataforma elevadora (incloent-hi un amb grua); camionetes de caixa oberta (incloent-hi 3 de basculants) i furgonetes per a inspeccionar el servei.

Els nous models de contenidors aeris substituiran el miler que hi ha actualment per a les diferents fraccions de residus (matèria orgànica, paper, vidre, envasos i resta)

Quant als contenidors, també es van presentar els nous models de contenidors aeris que substituiran els 1.000 existents actualment per a les diferents fraccions dels residus (matèria orgànica, paper, vidre, envasos i resta). Són contenidors de càrrega lateral, que presenten una imatge més moderna i amable, amb doble boca i anti-bolcada. D’aquesta manera s’han homogeneïtzat tots els models de contenidors, la qual cosa farà el servei de recollida de residus més ràpid i més silenciós. A més, la nova imatge dels contenidors generarà menys impacte visual a la via pública.

El nou servei es posarà en marxa la setmana vinent, quan es començaran a col·locar els nous contenidors i entraran en servei els nous vehicles.

Renovació dels contenidors soterrats, durant aquest any

Per altra banda, durant aquest 2018 també es renovaran els contenidors soterrats de les 70 àrees que hi ha al municipi. Sobre això, el regidor de Serveis –Antonio Laguna– va explicar a revistacambrils.cat que "en un parell de setmanes sabrem quina és l'empresa guanyadora del concurs i, a partir d'aquí, es començarà a fer la comanda dels contenidors. Dins d'aquest any ja estaran col·locats. En alguns punts s'hauran de fer algunes petites obres i en d'altres potser s'hauran de modificar la ubicació per qüestions tècniques". Laguna va afegir que es renovaran tots els contenidors soterrats, però no se'n posaran més dels que ja hi ha actualment. Els nous contenidors seran compactes, d'una sola peça i es buidaran per sota, qüestions que reduiran els sorolls i tindran una major higiene dels actuals.

Durant l'any es renovaran les 70 àrees de contenidors soterrats

Millora de la freqüència, millora de la maquinària i dels contenidors

L’any passat, el Ple de l’Ajuntament va aprovar la renovació de la delegació de competències municipals perquè l’empresa pública comarcal Secomsa seguís prestant el servei de recollida de residus i neteja viària. El nou conveni incorpora importants millores en el servei, sobretot pel que fa a la renovació dels vehicles i dels contenidors, a més de l’increment de les freqüències de recollida i l’ampliació del servei de neteja.

Sobre aquesta qüestió, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va explicar que, "vam renovar el conveni de concessió del servei amb el Consell Comarcal a través de Secomsa. Una entitat mancomunada que dóna servei a diferents municipis del Baix Camp i que, per tant, també és una aposta pel territori. A destacar la millora que rebrà el ciutadà, per la recollida –amb reducció dels sorolls– i sobretot, per l'increment que hi haurà en la neteja viària. Aquest increment de personal al carrer es veurà als ulls dels cambrilencs i visitants".

Antonio Laguna: "Algunes de les millores importants serà l'augment de la freqüència a les urbanitzacions, que era quinzenal i passa a ser setmanal. Això és una millora i una demanda dels veïns. També es millora la reducció del soroll, tant en els contenidors de superfície com en els soterrats. Les màquines més grans donaran una major cobertura, perquè Cambrils té una superfície molt extensa"

Per la seva part, el regidor de Serveis –Antonio Laguna– va comentar que, "algunes de les millores importants serà l'augment de la freqüència a les urbanitzacions, que era quinzenal i passa a ser setmanal. Això és una millora i una demanda dels veïns. També es millora la reducció del soroll, tant en els de superfície com els soterrats –quan es comencin a implantar– que serà durant aquest any. Una altra millora serà el pas amb maquinària per moltes zones que fins ara eren manuals. Les màquines més grans donaran una major cobertura, perquè Cambrils té una superfície molt extensa. Es millorarà molt el servei".

El president de Secomsa –Joan Josep Garcia– va agrair la confiança de l'Ajuntament de Cambrils en la renovació del conveni d'aquest servei: "Cambrils forma part del Baix Camp i per a nosaltres és molt important treballar a la comarca". També va destacar que es manté el 100% de la plantilla de personal. A Cambrils hi ha un total de 56 treballadors fixes durant tot l'any que s'incrementen fins a una setantena durant el període estival.

Nova imatge del servei

La renovació de la flota de camions i dels contenidors aeris, també comporta un canvi en la imatge del servei, més actual i molt vinculada al municipi, ja que es basa en la “C” de Cambrils i les onades de la mar. La C està composta per diferents elements identificatius del municipi.

L’Apunt

Cambrils, per sobre de la mitjana catalana de reciclatge

Segons van apuntar, ahir, Cambrils se situa en un 50% de reciclatge, una xifra per sobre de la mitjana catalana. No obstant això, tots van coincidir a dir que, "hem de seguir treballant". Sobre aquesta qüestió, tant l'alcaldessa com el regidor de Serveis van afegir que dins del propi contracte també s'estipulen una sèrie de campanyes informatives i de conscienciació per assolir uns percentatges de reciclatge superiors. Segons va dir Laguna, "la població ha de saber que si fem un bon ús de les deixalles, després tenim un retorn per a l'Ajuntament. És un estalvi important que es pot dedicar a altres coses".

Comenta aquest article

Galeries relacionades