Informació general

Debat

El Centre Cultural acull, aquesta tarda, un debat sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils

Els ponents seran els investigadors del CIDOB Moussa Bourekba i Jordi Moreras

Per Redacció

Espai on es van dipositar espelmes i missatges els dies després de l'atemptat del passat mes d'agost
Espai on es van dipositar espelmes i missatges els dies després de l'atemptat del passat mes d'agost | Lluís Rovira i Barenys

El Centre Cultural acollirà, aquesta tarda a les 19 hores, un debat per reflexionar sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del passat mes d'agost. L'acte, organitzat per l’Ajuntament de Cambrils i el Barcelona Centre For International Affairs (CIDOB) serà presentat per l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza. Els ponents seran els investigadors del CIDOB Moussa Bourekba i Jordi Moreras, que acaben de publicar el llibre col·laboratiu “Atemptats de Barcelona: reaccions, explicacions i debats pendents” juntament amb Blanca Garcés i Fatima Lahnait.

Els atemptats comesos a Cambrils i Barcelona van sorprendre a analistes i observadors i no perquè Espanya no fos susceptible d’un atac, sinó perquè es diferenciaven en certs aspectes dels recents atemptats perpetrats en territori europeu. Tant el perfil dels seus autors com les reaccions suscitades ens conviden a reflexionar sobre tres interrogants: Per què van ocórrer el 17A i el 18A? Qui són els responsables directes i indirectes d’aquesta tragèdia? Com podem evitar que això es reprodueixi? Són preguntes que habitualment es plantegen després de cada atemptat terrorista, però en aquest cas sobta el caràcter fugaç dels debats posteriors.

Encara que sembli que la societat ha passat pàgina, el debat relacionat amb els motius pels quals el grup de joves de Ripoll va decidir matar persones innocents continua obert. Per molt que avanci el debat sobre les causes de radicalització, no existeix a dia d’avui un consens pel que fa a la prevalença d’un factor sobre un altre. Però reconèixer aquest límit metodològic pot ser una oportunitat per analistes, investigadors i polítics, ja que en comptes de recórrer a patrons uniformats basats en experiències anteriors, caldrà adoptar les aproximacions multidisciplinàries que requereixen els processos de radicalització, cada vegada més diversificats i multidimensionals.

En aquest context, l’objectiu principal de publicació del CIDOB és examinar els termes d’aquests debats. Només d’aquesta manera es podran imaginar estratègies comprensives, creatives i adequades a cada context, per lluitar contra una amenaça que segueix present i en constant mutació.

Comenta aquest article