Informació general

Via pública

17 denúncies a propietaris de gossos per embrutar el carrer durant l'any 2017

Per Berta Ruiz

Imatge de diversos excrements de gos a una zona verda
Imatge de diversos excrements de gos a una zona verda | Berta Ruiz

Durant l'any 2017, la Policia Local va tramitar un total de 17 denúncies a propietaris de gossos per embrutar el carrer al no recollir els excrements de les seves mascotes. D'aquestes 17 denúncies, 8 es van abonar de forma voluntària pel mateix propietari sancionat, mentre que a les altres 9 se'ls va girar una liquidació per part de l'Ajuntament de Cambrils. Aquestes són les xifres que va donar el regidor de Serveis, Medi Ambient i Obra Pública –Antonio Laguna– en el ple de finals de gener, arrel d'una pregunta formulada pel PP sobre les queixes de veïns per la presència de dejeccions a la via pública.

Segons va comentar Laguna, al llarg de 2017 es van tramitar un total de 54 expedients per aquest tipus de casos, però només 17 d'aquests van acabar en una denúncia al propietari del gos per embrutar carrer. El regidor de Serveis va explicar que, en moltes ocasions, quan els agents detecten algun cas d'incivisme a la via pública es pot corregir explicant-li al ciutadà que té el deure de recollir els excrements de la seva mascota.

Sancions de 100 a 400 euros

L'Ordenança municipal sobre la protecció i tinença d'animals domèstics fixa com a infracció de caràcter lleu el següent: "embrutar les vies públiques i qualsevol lloc destinat al trànsit o a l’esbarjo dels ciutadans, amb dejeccions fecals dels gossos, dipositar els excrements fora dels llocs destinats a aquest fi i deixar-los orinar en les façanes d’edificis i/o en el mobiliari urbà". Les infraccions lleus, que s'han d'abonar en forma de multa, tenen una escala de 100 a 400 euros, segons la Llei de Protecció dels animals.

Altres obligacions de l'Ordenança municipal

A banda, l'Ordenança municipal també estableix que, a la via pública, els animals han d'anar lligats per mitjà d'un collar o una corretja; els gossos potencialment perillosos han de portar sempre un morrió; els animals han d'estar identificats amb la placa o xapa identificadora; a les zones de joc infantil està prohibició la presència d'animals; està prohibit rentar o banyar animals a la via pública, parcs, estanys o fonts; està prohibit que els animals s'amorrin a la boca de les fonts públiques i, està prohibida la circulació d'animals a les piscines i a les platges, des de l'1 d'abril al 31 d'octubre –excepte al tram de la riera de l'Alforja– on es permet la presència i el bany dels animals durant tot l'any.

Comenta aquest article