Informació general

UGT denuncia per la via penal la direcció de la Policia Local de Cambrils

El Jutjat d'Instrucció de Reus ha citat el Cap de la Policia Local de Cambrils per declarar com a investigat arran de la denúncia per via penal que ha interposat la UGT per presumptes "delictes i conductes antisindicals" a l'Ajuntament de Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

Imatge d'arxiu d'una celebració de Sant Miquel, patró de la Policia
Imatge d'arxiu d'una celebració de Sant Miquel, patró de la Policia | Berta Ruiz

El Jutjat d'Instrucció de Reus ha citat el Cap de la Policia Local de Cambrils, Josep Muñoz, per declarar com a investigat arran de la denúncia per via penal que ha interposat la UGT per presumptes "delictes i conductes antisindicals" a l'Ajuntament de Cambrils. El Jutjat d'Instrucció de Reus ha admès a tràmit aquesta querella citant pel mes de març d'enguany a diferents empleats públics i a una regidora del consistori, a més de citar com a investigat penal el cap de la Policia Local de Cambrils.

Toni Pinós: "En aquests moments, set representants nostres estan fora de l'Ajuntament amb expedient obert. Estan treballant en altres municipis i no tenen cap problema. Un altre policia representant nostre, que també està imputat, està de baixa per depressió des de fa molt de temps"

Toni Pinós: "Ens costa molt que algun policia vulgui donar la cara i digui que és de la UGT"

El secretari del Sector de l'Administració Local de la FeSP-UGT de les Comarques de Tarragona, Toni Pinós, ha explicat a revistacambrils.cat que aquest conflicte té l'arrel amb les negociacions que es van fer l'any 2010 per l'equiparació salarial de la Policia Local amb els Mossos d'Esquadra. Segons l'acord a que es va arribar en el seu moment, l'augment salarial s'havia de fer en tres trams, els anys 2011, el 2012 i el 2013. L'any 2011 es va fer l'augment del primer tram, un 33% però a finals d'aquell any 2011, amb un nou govern municipal amb Mercè Dalmau com a alcaldessa, es va decidir suspendre l'aplicació del segon tram atenent al Reial Decret-Llei 20/2011 de 30 de desembre de mesures urgents en matèria pressupostària, tributària i financera per a la correcció del dèficit públic. Segons explica Pinós, "en aquell moment gairebé la meitat de la plantilla de la Policia Local estava associada a la UGT. S'havia de posar una nova plaça d'inspector que podia ser per un dels nostres. Però l'alcaldessa Dalmau ens va començar a perseguir. El 2012 ens diuen que no es pot aplicar l'augment, que és il·legal. Però es va celebrar una reunió a la Policia Local en què van fer anar els agents amb uniforme per tal que, un cop fora de la reunió, no poguessin explicar res del que s'hi deia i en la que es va dir als agents que si anaven contra la UGT cobrarien l'augment. A partir d'aquell moment hi ha hagut molts expedients oberts contra agents afiliats a la UGT".

Pinós també explica que l'any 2013, en motiu de l'acampada que es va fer a la plaça de l'Ajuntament per l'ERO a la plantilla municipal, "es va elaborar un llistat de culpables, tan policies com de la resta de treballadors municipals, i tots eren de la UGT. Tot això va comportar una gran pèrdua d'afiliació"

Un altre punt d'inflexió, segons Pinós, van ser les eleccions sindicals de l'any 2015, "van ser molt ajustades i les vam guanyar per dos vots. En aquella ocasió van impedir que alguns policies anessin a l'acte de campanya de la UGT. Després de guanyar vam demanar l'aplicació del segon tram de l'augment salarial i ens van dir que no però, per contra, el van negociar amb l'altra sindicat". Cal dir que aquest segon tram es va començar a aplicar aquest any passat. Toni Pinós diu que n'estan farts, "ens costa molt que algun policia vulgui donar la cara i digui que és de la UGT. En aquests moments, set representants nostres estan fora de l'Ajuntament amb expedient obert. Estan treballant en altres municipis i no tenen cap problema. Un altre policia representant nostre, que també està imputat, està de baixa per depressió des de fa molt de temps".

En una de les moltes reunions mantingudes amb l'actual alcaldessa per intentar arribar a acords per reconduir aquesta situació, en què han intervingut responsables del sindicat tant de la direcció de Tarragona com de l'executiva de Catalunya es va manifestar des del sindicat la indignació davant la falta de voluntat per arribar a una solució i la determinació de passar a la via dels fets. Segons la UGT, "la resposta de l'alcaldessa va ser que féssim allò que creguéssim que havíem de fer. Aquests últims mots són els que ens han portat fins aquí".

Possibilitat d'interposar noves denúncies

Els serveis jurídics de la UGT estan estudiant la possibilitat d'interposar noves denúncies "per exigir responsabilitats penals, personals o administratives a qualsevol que prengui decisions arbitràries o discriminatòries per perjudicar la delegació de la UGT-FeSP de Cambrils durant l'exercici de les seves funcions sindicals". Segons explica Toni Pinós, "això que passa a Cambrils és molt fort. L'any 2013 vam demostrar que l'ERO que volia fer l'Ajuntament no era per motius econòmics ni tècnics. No hi havia cap justificació i des de llavors es va elaborar una estratègia d'anar contra la UGT. Estem molt cansats".

D'altra banda, des de l'Ajuntament no han volgut fer cap manifestació sobre aquesta qüestió que a hores d'ara es troba en fase d'instrucció als jutjats.

 

 

Comenta aquest article