Cultura

Tafalitats: l’humor absurd en una comèdia de cabaret

Per Èlia Bellmunt

Tafalitats és un teatre de cabaret de l’actor i escriptor alemany Karl Valentin. Ambientada en l’Alemanya dels anys 20, l’humor absurd és el fil conductor d’aquesta comèdia presentada en esquetxos. L’ambientació de cabaret, un escenari petit i llums estridents, és el rerafons de quasi una quarantena de personatges. La música i les cançons són interpretades en directe pels actors de la companyia i l’aportació pròpia de La Teca és la figura d’un presentador com a mestre de cerimònies.

Pot semblar agosarat presentar una obra de cabaret per Nadal, però s’equivoca qui pensi que es trobarà amb una obra picant o eròtica. La Teca pretén sorprendre el públic, que aquest surti satisfet del teatre, però cal recordar que la moral dels anys 20 no és pas la mateixa que en l’actualitat. Un dels majors inconvenients que s’entreveu a l’obra és la dificultat de copsar certs gags, per la qual cosa la comèdia pot no acabar d’entendre’s.

La seqüenciació de l’obra en esquetxos facilita els assajos, que van iniciar-se a l’octubre; permet estar treballant diverses escenes alhora i agilitzar així el ritme. D’altra banda, però, cada actor ha de memoritzar més d’un personatge. Això suposa que cadascun dels deu actors d’aquesta obra interpreta entre tres i quatre personatges diferents, és a dir, tants diàlegs, veus, registres i interpretacions que han de diferenciar-se uns d’altres. Encara que pot semblar massa complicat, Pep Pellicer, codirector de La Teca junt amb Francesc Cerrato, comenta que tampoc és fàcil aprendre’s un personatge que fa un mateix paper durant dues hores. A més a més, cal no oblidar que cal tenir enllestit el vestuari per a cadascun dels quaranta personatges de l’obra.

Per als membres de La Teca allò que més els desgasta són els assajos continus cada nit, ja que aquells joves aficionats al teatre s’han fet grans, han format les seves pròpies famílies i tenen responsabilitats en els seus llocs de treball. Pellicer destaca que el més important és que no els manca la il·lusió i que gaudeixen amb el que fan, perquè a més a més de preparar l’obra, és la mateixa companyia qui manté i adapta les instal·lacions del teatre “i això desgasta molt, més del que sembla”.

Tafalitats, de Karl Valentin, es podrà veure el dia de Nadal i el dissabte 28 de desembre a dos quarts d’onze de la nit al teatre del Casal Parroquial de l’església de Sant Pere. El preu de l’entrada encara està per determinar.

Comenta aquest article