Societat

L'Associació Catalana de la Premsa Comarcal rep la Creu de Sant Jordi

Per Lluís Rovira i Barenys



Estanis Alcover, president de l'ACPC, en el moment de rebre la Creu de Sant Jordi de mans de Pasqual Maragall
El president de l'ACPC, Estanis Alcover, va recollir el passat dilluns 25 de setembre, la Creu de Sant Jordi que la Generalitat ha atorgat enguany l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal, de la qual Revista Cambrils és membre fundador i forma part de la seva junta. En un acte que es va celebrar al Gran Teatre del Liceu, Estanis Alcover va rebre la placa que acredita aquest distingit guardó de mans del president de la Generalitat, Pasqual Maragall.

Enguany han rebut la Creu de Sant Jordi 63 personalitats i 15 entitats, entre les quals hi havia l'ACPC. L'acte es va iniciar amb un parlament del conseller de Cultura, Ferran Mascarell. A continuació es va fer l'entrega dels guardons a personalitats que, segons es va dir, havien destacat pels serveis prestats a Catalunya en defensa de la seva identitat, en la restauració de la seva personalitat o en el pla cívic i cultural.

Van rebre el guardó gent del món de la premsa com són l'exdirector d'El Periòdico Antonio Franco, l'editor del grup Godó –Javier Godó– i periodistes com Tomàs Alcoverro i Jaime Arias. Del món de les arts es va guardonar, entre d'altres, els fotògrafs Oriol Maspons i Joan Colom, l'agent literària Carmen Balcells, l'editora Beatriz de Moura i els escriptors Robert Hughes i Ana Maria Moix. Del món de la ciència cal destacar el guardó concedit al bioquímic Joan Massagué. També es va guardonar polítics com Anna Balletbó, Narcís Serra, Odón Elorz –alcalde de Sant Sebastià–, Josu Jon Imaz –president del PNB– i l'exdiputat per CiU Miquel Roca i Junyent. També, es va guardonar gent del món de l'esport, com l'exfutbolista Johan Cruyff, que no va ser present a l'acte.

Un dels guardons més controvertits va ser el que es va lliurar al president de Seat –Andreas Schleef–, que va ser rebut amb xiulets per una part del públic present a l'acte. A les portes del Liceu s'havien concentrat treballadors de Seat que amb pancartes i xiulets manifestaven la seva disconformitat amb aquest guardó. En aquesta protesta també hi havia treballadors del diari La Vanguardia.

Les entitats

En l'apartat d'entitats, a part de l'ACPC, també van ser guardonades la Colla Castellera Xiquets de Reus, el Club Gimnàstic de Tarragona i l'Institut d'Estudis Vallencs, entre d'altres. L'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi va estar presidit pel president de la Generalitat –Pasqual Maragall–, el president del Parlament –Ernest Benach–, el conseller de Cultura –Ferran Mascarell–, el conseller de Relacions Institucionals –Joan Saura– i el conseller de la Presidència –Joaquim Nadal–.

Després del lliurament de guardons, el periodista Jaime Arias va fer un discurs en nom de tots els guardonats. El parlament del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va cloure l'acte.

Comenta aquest article