Informació general

Joaquim Forn: "S'ha demostrat que els Mossos són un element important per compartir estratègies amb altres cossos de seguretat"

Per Cristina Sierra

Joaquim Forn i Josep Lluís Trapero han visitat les dependències de la Policia Local, aquest matí

L'Ajuntament de Cambrils ha acollit aquest matí la Junta Local de Seguretat que ha tractat l'atemptat de la matinada de passat divendres i que ha comptat amb la presència dels cossos de seguretat i d'emergències. Posteriorment, s'ha fet una roda de premsa a càrrec de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, el conseller de l'Interior –Joaquim Forn–, el director general dels Mossos d'Esquadra –Pere Soler–, el Delegat Territorial del Govern a Tarragona –Òscar Peris– i la regidora de Protecció Ciutadana –Yolanda Quílez–, que han explicat els temes que s'han parlat a la junta, on també hi ha participat el major dels Mossos d'Esquadra –Josep Lluís Trapero–.

L'alcaldessa ha començat la seva intervenció apuntat que s'ha fet un repàs dels fets succeïts. "S'ha fet una valoració de quin moment ens trobem i què hem de fer a partir d'ara. També hem transmès el nostre agraïment als diferents cossos, que ens han informat de les seves accions puntuals", ha dit.

Les quatre mesures que es volen impulsar des de la conselleria de l'Interior

Per la seva banda, el conseller ha començat la seva intervenció agraint el "comportament exemplar" de la ciutadania. "Crec que va ser molt important la reacció ciutadana i dels cossos de seguretat", ha afirmat. Forn ha avançat les quatre mesures que es volen tirar de manera immediata des de la conselleria de l'Interior, tot i que ha puntualitzat que n'hi ha algunes que ja s'estaven duent a terme per trobar-se en el nivell 4 d'alerta terrorista. "El control que va aturar el vehicle de Cambrils va ser a través d'aquestes mesures", ha dit.

De moment, la conselleria mantindrà el nivell 4 d'amenaça terrorista i també incrementarà les dotacions policials a l'aeroport i als nusos ferroviaris, així com a les poblacions turístiques importants de la costa catalana, com Cambrils. Una altra mesura serà reforçar els perímetres de seguretat  en aquells actes on s'esperin una gran afluència de públic i també als transports públics que la gent hagi d'utilitzar per a desplaçar-se fins als llocs.

Per últim, Forn ha remarcat el fet de que s'impulsi la participació de la policia local en l'aplicació de mesures antiterroristes dins les seves competències. "S'ha demostrat que són un element important per a recollir informació i compartir estratègies de prevenció amb altres cossos de seguretat", ha afirmat.

"Em sorprèn que hi hagi mitjans que l'únic que els ha importat des del primer moment és desacreditar la feina dels Mossos"

Els periodistes que omplien la sala de premsa del consistori han preguntat al conseller què hi ha de veritat sobre la presumpte consulta que va fer un policia belga a un agent dels Mossos d'Esquadra sobre la identitat de l'imam de Ripoll. Forn ha desmentit aquesta informació, assegurant: "No ens adverteixen sobre aquesta persona. El que ens van preguntar era si teníem informació i vam dir que no perquè en cap moment ens consta que aquesta persona estigui investigada i sigui perillosa. Nosaltres no tenim un contacte directe amb el policies de fora. Em sorprèn que havent-hi una amenaça difosa per Estat Islàmic, ahir mateix, que la preocupació d'alguns mitjans sigui la de disminuir la feina dels mossos i posar en dubte i embrutar la seva tasca. Sembla que a alguns mitjans l'únic que els ha importat des del primer moment és desacreditar la feina", ha contestat.

El conseller també ha manifestat que espera que el ministre de l'interior compleixi la seva paraula i els mossos puguin tenir presència directe en els organismes d'investigació i d'intel·ligència que existeixen a Europa. "Ens pot ajudar a tenir més feina per poder investigar", ha assegurat el polític.

S'esperen unes 5.000 persones a la manifestació de demà al port

Per altra banda, l'alcaldessa ha explicat que es preveu l'assistència d'unes 5.000 persones a la manifestació que es farà demà al vespre al port de Cambrils i que comptarà amb mesures de seguretat excepcionals, ja que s'espera la participació de no només cambrilencs i turistes, sinó dels diferents alcaldes de poblacions veïnes, de membres del Consell Comarcal de Baix Camp i del vicepresident de la Generalitat –Oriol Junqueras–, així com d'altres consellers. "La policia ens està ajudant amb la organització"; ha dit.

També ha avançat que demà al matí tindrà lloc un ple extraordinari on s'aprovarà "algun fet" per recordar l'atemptat.
 

D'esquerra a dreta: Yolanda Quílez, Camí Mendoza, Joaquim Forn, Pere Soler i Òscar Peris

Comenta aquest article