Informació general

Antonio Laguna: "El servei de neteja no és perfecte però els carrers no estan bruts"

Per Cristina Sierra

Contenidors del carrer de General Prim, ahir al migdia

El servei de recollida d'escombraries s'està veient afectat aquest estiu pel deteriorament de les màquines. Segons ha explicat el regidor de Serveis, Medi Ambient i Obra Pública –Antonio Laguna– a revistacambrils.cat, aquest problema està perjudicant la freqüència de recollida que s'incrementa durant la temporada estiuenca degut a l'augment de població. "Estem parlant d'uns vehicles que tenen una vida útil de set anys i n'utilitzem uns que en tenen 14 i no funcionen bé. Ens trobem amb què estan fent el recorregut de recollida diària i s'espatllen de sobte, aturant la roda de neteja. Si les màquines no estan al 100% els hi costa més funcionar bé", apunta Laguna. Està previst que aquest obstacle es resolgui amb l'entrada en vigor del nou conveni amb Secomsa, que preveu renovar tota la maquinària, el proper mes de setembre.

"Ens ha salvat que a l'any 2012 vam comprar-ne dues de noves i fan el recorregut amb total normalitat, sense problemes. Però pel mal estat de la resta ens hem vist obligat a llogar més maquinària per no aturar la cadena de recollida", explica el regidor, que afegeix que enguany ja s'han arreglat uns quants vehicles que estaven donant problemes. "Aquest estiu el salvarem bé, estem oferint un bon servei i amb les noves màquines millorarà molt", afirma.

Neteja de les àrees soterrades


Precisament, la freqüència de recollida de les escombraries i la brutícia que es veu als carrers del municipi va ser una de les preguntes que va formular l'oposició al ple ordinari del passat mes de juny. "A banda dels problemes amb la maquinària també ens hem trobat que aquests mesos cauen moltes fulles dels arbres. La calor impressionant que ha fet i està fent fa patir als arbres i les fulles que cauen es queden enganxades al terra i quan passa la màquina les que estan sota els cotxes surten cap a fora i dóna la sensació que està més brut del normal però no és així", diu el regidor.

Laguna també assegura que des de la regidoria s'està "molt al damunt" d'aquests dos inconvenients, sobretot de la brutícia, ja que és un tema que genera moltes queixes, "A l'hivern també tenim problemes però el que passa ara no és normal i fa un efecte enganyós", apunta el regidor. A més, una altra acció que s'està fent és la de netejar totes les àrees soterrades que estaven tacades de restes de menjar i líquids.

Tot i aquests contratemps, el responsable de la regidoria de Serveis manifesta que el servei que s'ofereix no és dolent. "No és perfecte com voldria degut a les dificultats però els carrers no estan bruts", afirma.

Nous contenidors i augment de la freqüència

El nou conveni amb Secomsa, que es va aprovar al ple del passat febrer, tindrà un cost anual de 5.968.410 euros i també inclourà una quota anual de 891.872 euros per amortitzar les inversions. En matèria de neteja viària, una de les ampliacions del servei més destacades serà la recuperació de la freqüència setmanal a les urbanitzacions i la incorporació de nous equips en diferents torns per reforçar la neteja dels voltants dels contenidors i la buidada de papereres.

Quant a les inversions, una de les partides més importants serà la renovació i millora de les 87 àrees de contenidors soterrats. Concretament es canviaran totes les bústies, tapes i cubells per nous contenidors compactes de càrrega superior i s’instal·laran plataformes de seguretat a tots els fossars. A la pràctica, això suposarà millores en seguretat i higiene, així com la reducció de les males olors procedents dels contenidors i la contaminació acústica provocada per la recollida d’escombraries.

Els nous contenidors s’obriran per sota i per tant no s’hauran de voltejar ni sacsejar vàries vegades perquè caiguin les escombraries. Al mateix temps, se solucionarà el problema dels sobreeiximents dels contenidors, Per altra banda, s'intal·laran tapes protectores per cobrir els forats que queden en treure els contenidors i que millorarà la seguretat dels treballadors i dels vianants. Amb la renovació dels contenidors s’eliminarà el sistema de ganxo per treure el contenidor de la seva ubicació, ja que la bústia, la plataforma i el cos del contenidor s’aixecaran junts, i no serà necessari obrir la tapa.

El projecte també preveu la substitució de prop de 1.200 contenidors de superfície. Es posaran nous contenidors de resta, paper, envasos, vidre i poda; els d’orgànica passaran a ser de càrrega laterals, i s’adquiriran nous contenidors internalitzats per hotels i esdeveniments puntuals.

Comenta aquest article