Informació general

El ple va aprovar tornar l’edifici al Casal d’Avis Baix Camp en un termini màxim de tres mesos

Per Josep Maria Ferrando, Jordi Moreno

La nova majoria, 9 vots de l'oposició a favor per 8 del govern en contra, va propiciar l'aprovació de la moció pel retorn de l'edifici al Casal Baix Camp
El punt que va crear més expectació va ser quan es va posar damunt de la taula la polèmica moció que va ser una de les causes de la destitució del regidor Francesc Garriga. La moció havia estat presentada conjuntament pel PSC, ICV i ACI i justificava la devolució de l’edifici per l’existència en aquests moments de noves instal·lacions municipals, referint-se concretament al Centre Cultural i Ocupacional del carrer de Sant Plàcid. Al mateix temps remarcava la importància de la tasca social del Casal d’Avis Baix Camp amb la residència assistida i la constància de les seves activitats, malgrat no tenir un lloc per poder dur-les a terme en condicions. També argumentava l’augment d’aquest segment de població que s’està produint a Cambrils i la necessitat de tenir més d’un centre d’aquestes característiques. Finalment demanava a l’Ajuntament el finançament necessari per adequar de nou l’edifici i que en menys de tres mesos el Casal d’Avis Baix Camp tornés a ser a l’edifici.

L’única en intervenir va ser la regidora de Serveis Socials, Montserrat Garrido, que amb les seves paraules va qüestionar que el nou Centre Cultural i Ocupacional del carrer de Sant Plàcid es pogués utilitzar, dient que “en aquest moments ens hauríem de plantejar el canvi d’usos del nou edifici” referint-se al fet que es pogués destinar a escola d’adults, cosa que podria fer perillar la subvenció de la Unió Europea de l’entorn dels 600.000 euros. També va dir que durant el ple s’havia parlat de coherència i en aquest tema hi havia regidors que no en demostraven. La resposta de l’oposició va venir del regidor Joan Mas, que més que enfadat es va dirigir a la regidora amb aquestes paraules: “vostè és una veritable incompetent per resoldre aquest tema i el que podria fer és plegar i anar-se’n cap a casa, que ho agrairíem tots”. Joan Mas va reiterar: “li recordo que aquest centre ocupacional, encara que l’inauguraran vostès, és mèrit meu, perquè vaig ser jo qui va tramitar tota la subvenció dels fons europeus”. L’alcalde en aquest tema va voler matisar que Joan Mas no havia estat l’únic que havia portat endavant el nou casal.

Francesc Garriga també va intervenir explicant que quan va votar pel desallotjament va ser perquè no hi havien espais, però que en aquests moments Cambrils ja compta amb aquests nous espais, i per això va canviar de postura. Va explicar que abans de presentar la moció havia donat l’oportunitat a tot l’equip de govern de poder donar suport a la moció. El regidor va dir que no havia tingut cap resposta dels altres membres de l’equip de govern. Finalment va dir “si jo he vingut a l’Ajuntament és per treballar per la gent del poble, pels cambrilencs, absolutament per tots”.

§ Moltes de les competències assumides per la Comissió de Govern retornen al ple municipal§

Un dels punts importants de l'ordre del dia va ser la revocació d'un acord de ple del dia 26 de setembre de 1999 que passava moltes de les competències del ple a la Comissió de Govern. El canvi de majories ha fet que l'alcalde decidís presentar aquest punt al ple abans que la pròpia oposició ho demanés. Robert Benaiges va dir que retornar el màxim de competències al ple era una vella reivindicació de l'oposició, això permetrà que moltes coses importantíssimes tornessin a passa per ple. Al mateix temps, Robert Benaiges va felicitar l'alcalde per haver pres la decisió de presentar aquest punt al ple. Salvador Matas s'hi va afegir i va explicar que aquest punt és un acte de normalitat democràtica, com a exemple va posar la votació del pagament a l'empresa Saba, quan dos vots a favor i un en contra de la Comissió de Govern va permetre aquest pagament. Salvador Matas va reiterar la felicitació a l'alcalde per la seva decisió.

§ Benet Budí, president del Casal d'Avis Baix Camp: "Volem que el casal torni a ser el que era abans"§

El ple va comptar amb una nodrida representació de socis del Casal d'Avis Baix Camp que a l'acabar el ple van felicitar els regidors de l'oposició
El president del Casal d'Avis Baix Camp, Benet Budí, agraeix el suport rebut per part de l'oposició "nosaltres érem molt optimistes, teníem clar que tornaríem a disposar del local perquè teníem tres opcions per fer-ho sobre la taula, però no esperàvem recuperar-lo tan aviat i d'aquesta manera. Estem molt contents i agraïts amb els partits de l'oposició, sobretot amb el regidor Francesc Garriga. Tot i que molta gent diu que l'oposició és dolenta, en aquest cas l'oposició ha sigut molt benèvola. En ella hi ha persones conscients del problema que teníem que ens han animat a seguir i aguantar".

Aprovada la moció contra el desallotjament, Budí ens comenta la dificultat per a la restitució del local a curt termini, "el tercer punt de la moció donava un termini de tres mesos. Nosaltres som conscients que serà una mica difícil complir aquest punt, comprenem que allò s'ha de traslladar, i no és una cosa que es pugui fer d'avui per demà. I més ara, davant els fets esdevinguts a l'Ajuntament a partir de la presentació de la moció". Amb el retorn de les dependències també es veu complida una antiga reclamació dels avis, la recuperació de la segona planta del local, "volíem les dues plantes, no només la de sota. Quan ens van desallotjar, van arrencar les parets van xafar la cuina, els mostradors, el sostre... Volem que aquesta sala torni a ser el que era abans".

Amb la restitució del local, els avis deixaran de compartir les dependències de la residència assistida. Budí afirma, "la situació era semblant a la d'uns rellogats, havíem de conviure i compartir i això a vegades genera petites incomoditats". Amb la perspectiva de recuperar el seu antic local els avis volen tornar a engegar un ambiciós programa d'activitats, "hem de reorganitzar tot allò que teníem previst fer abans del desallotjament, crearem noves activitats, algunes orientades a persones jubilades o prejubilades que encara se senten molt joves. Tots aquests anys de precarietat, ens han comportat un retard i una pèrdua de temps, ara desgraciadament molts no tindran l'oportunitat de veure-ho".

Sobre el ressò i les conseqüències que ha tingut la moció a favor del casal, Budí opina, "hi ha molta gent al poble a qui no els ha agradat aquesta decisió. Si ells no haguessin tocat les coses, potser els esdeveniments s'haurien produït de manera diferent. S'ha detenir una mica de coneixement quan es fan les coses, i nosaltres hem demostrat que teníem raó. Si s'ho haguessin pensat una mica crec que les conseqüències no haurien estat tan dràstiques com han estat".

§ Breus del ple§

· El ple va aprovar dues mocions sobre el possible conflicte bèl·lic amb l'Iraq. Per un costat Montserrat Garrido va presentar una moció en què demanava que els Estats Units no iniciessin cap ocupació de l'Iraq sense comptar amb el suport de les Nacions Unides. L'altra moció, presentada per Salvador Matas, anava una mica més enllà i demanava que en cap cas s'iniciés una guerra contra l'Iraq.

· Una altra adhesió que va ser aprovada per unanimitat va ser al manifest del Patronat Municipal de Turisme de la Diputació de Tarragona per la posada en funcionament de la nova fumera de l'empresa Basf.

· Finalment la remodelació de la plaça de Marianao comptarà amb un espai de càrrega i descàrrega al començament del carrer de la Verge del Camí. En un moment donat la comissió havia aprovat que hi hagués una plaça pavimentada, però els veïns es van mobilitzar perquè es continués amb el projecte de tenir un espai de càrrega i descàrrega.

Comenta aquest article