Esports

La Penya Cicloturista Cambrils pedala els 173km que separen Cambrils i Cambrils del Solsonès

Per Gerard Ballester

Els ciclistes davant del monument del Tour de França al Coll de Cambrils del Solsonès

El darrer diumenge d’abril, la Penya Cicloturista Cambrils va organitzar una sortida extraordinària que va aplegar prop d’una cinquantena de ciclistes, consistent en arribar fins a la localitat homònima a la nostra: Cambrils del Solsonès. Aquesta petita vila homònima actualment és una entitat de població pertanyent al municipi d’Odèn, on hi resideixen uns 50 habitants dispersos en masos. El poble es troba situat en un entorn prepirinenc prop dels 1100 metres d’altitud, a la part occidental del massís de Port del Comte, a la comarca del Solsonès.
Era una sortida molt esperada per tots els penyistes i per alguns seria la segona vegada que completaven el recorregut, atès que 10 anys enrere ja es va organitzar la mateixa sortida per part de l’entitat. Malgrat que els mapes del temps anunciaven un matí plujós, la meteorologia va respectar la jornada dels ciclistes i només van descarregar amb força els ruixats tan bon punt el grup va arribar a Cambrils del Solsonès a les quatre de la tarda.

La ruta

Es van organitzar dues modalitats: la més llarga completava els 173km que separen Cambrils i Cambrils del Solsonès, superant un desnivell positiu de 2839 metres. I també hi havia l’opció de començar a pedalar una mica més endavant, a Santa Coloma de Queralt i completar 103km amb 1837 metres de desnivell positiu.
A les 7 del matí, el grup de la ruta més llarga es va posar en marxa direcció Montblanc, mentre que l’altre grup es dirigia fins al seu punt de partida en autobús. Passat Montblanc, la ruta ja s’enfilava pels pobles de la Conca de Barberà fins arribar a Santa Coloma de Queralt, on hi havia el primer avituallament. El verd intens de les grans extensions de sembrat i el groc de les plantacions de colza acompanyaven els ciclistes al seu pas per les poblacions de l’altiplà de la Segarra, tals com La Panadella, Sant Guim de Freixenet i Calaf. A Torà començava una pista asfaltada sinuosa que els duria dalt de tot del darrer coll abans de la baixada fins a Solsona. Allí es van agrupar tots els penyistes i van encarar conjuntament els 30km restants. Aquests foren els més durs i costeruts, ja que calia coronar els 1200m del coll que hi ha abans d’arribar a Cambrils del Solsonès. Els ciclistes van fer front a unes rampes d’un pendent considerable i un cop dalt del coll van fotografiar-se davant el monument del Tour de France per immortalitzar aquesta nova fita.
Durant el dinar, que va tenir lloc a la Fonda de Cambrils del Solsonès es va fer un petit intercanvi d’obsequis amb l’alcalde de la població. Havent dinat, els ciclistes van retornar a Cambrils en autobús, tret de dos aventurers que havien planificat fer la tornada altra vegada en bicicleta, pedalant tota la nit.

Comenta aquest article