Informació general

Apareix una gran taca d'hidrocarbur davant del litoral cambrilenc

Per Lluís Rovira i Barenys, Judit Pinazo



Embarcació de Salvament Marítim davant del litoral cambrilenc, ahir a mitja tarda
Ahir al matí apareixia davant del Cap de Salou una gran taca d'hidrocarbur a dins del mar que, segons informava la Direcció General d’Emergències, tenia una allargada aproximada de dos quilòmetres. Per aquest motiu el Departament d’Interior de la Generalitat va activar l’alerta CAMCAT, per possibilitat de contaminació marina.

Aquesta mateixa taca es va anar estenent cap a les platges de la Pineda i, també, cap al litoral de Salou i de Cambrils. Tal i com informava la regidora de Turisme, Anna López, per tal de netejar la taca i que afectés el menys possible a les platges cambrilenques es van destinar dues embarcacions de Salvament Marítim, una d’elles procedent de Barcelona, que durant tot el dia van treballar per tal de netejar la taca d’hidrocarbur. En la neteja general hi van participar un total de dues embarcacions de Salvament Marítim i quatre de l'Autoritat Portuària. Al matí, segons Anna López, les embarcacions pelícan de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que durant l'estiu fan la neteja del litoral cambrilenc van intentar sortir per ajudar en les tasques de neteja, però el mal estat de la mar no ho va permetre.

Segons declaracions d’Anna López, la taca d’hidrocarbur tindria una amplada de sis milles i una amplada d’una milla i mitja, el que vindria a ser una taca de 9 quilòmetres de llargada i dos quilòmetres i mig d’amplada. Tot i això, ahir a la tarda, segons la regidora, la taca s’havia diluït, gairebé en la seva totalitat i simplement quedaven petites taques. Però quan la situació estava gairebé controlada, a les set de la tarda, un helicòpter de Salvament Marítim va localitzar una nova taca d’hidrocarbur d’uns 100 metres de llarg per 60 metres d’amplada, molt a prop de la costa, concretament a uns 500 metres de la platja. El punt on es va localitzar va ser davant de la urbanització Cambrils Mediterrani a l’alçada de Mas de l’Arany. Ràpidament es van desplaçar al lloc dels fets dues embarcacions de Salvament Marítim per tal de netejar la taca abans que pugués arribar a la costa.

A primera hora d'aquest matí s'ha fet un reconeixement d'aquesta part del litoral i s'ha comprovat que el quitrà no havia arribat a les platges. Des de Salvament Marítim han informat a l'Ajuntament de Cambrils que la taca d'hidrocarbur ja no es veia i que només quedaven restes mar endins. Les embarcacions de neteja continuen treballant avui per reduir el vessament.

Procedència de la taca

Segons una nota de premsa emesa pel Ministeri d'Administracions Públiques de l'Estat ahir al migdia l'origen de la taca s'hauria produït al sobreeixir-se una bassa de decantació de la terminal de l'empresa Repsol a Tarragona, a causa del fort temporal de la nit de dimarts i matinada de dimecres. Unes hores més tard, el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, per la seva banda, enviava un altre comunicat de premsa on s'informava que no s'havia confirmat que la taca detectada a les costes de Salou i que més tard arribaria a Cambrils procedís de la planta de Repsol.

Pescadors

Els pescadors cambrilencs de l'arrossegament es van trobar la taca d'hidrocarbur mentre estaven pescant. Un cop arribats a port, la marca de l'hidrocarbur es feia visible, sobretot, en les barques pintades de color blanc. La presència de la taca no havia alterat la jornada laboral dels pescadors, tot i que apuntaven que les conseqüències vindrien en els propers dies. Segons comentaven a Revista Cambrils Diari Digital, les embarcacions que controlen les taques d'hidrocarbur llancen un producte que fa precipitar l'hidrocarbur en forma de pegots de quitrà. Quan les barques l'enganxen amb les sàrcies fa malbé tant el peix com les arts.

Comenta aquest article