Informació general

Secomsa agafa el relleu d’Urbaser

Per Lluís Rovira i Barenys

La recollida d’escombraries dels contenidors soterrats per part de Secomsa ja està en funcionament al barri de l’Eixample, on va començar com a prova pilot

Des del passat 1 de gener Secomsa s’ha fet càrrec del servei de neteja urbana i de recollida d’escombraries a Cambrils. Un nou servei que incrementa i intensifica la neteja dels carrers i que posa en marxa un nou sistema de recollida d’escombraries amb la utilització de contenidors soterrats en una clara aposta pel reciclatge de les deixalles. La percepció inicial, segons ha manifestat el regidor Joan Mas, president del consell d’administració de Secomsa Cambrils, “és que de moment va molt bé quant a la neteja urbana. La gent ha notat molt el canvi així com l’increment en el servei, la predisposició dels treballadors, la maquinària.... La gent ha tingut una percepció de canvi d’empresa, tot i que encara no hem iniciat tot el servei complet”.

Recollida selectiva a l’Eixample

L’Eixample ha estat el primer barri de Cambrils on s’han començat a recollir les escombraries dins els nous contenidors soterrats. L’inici d’aquest servei es va produir el passat 4 de gener i de moment funciona com a prova pilot abans que el servei s’acabi de fer extensiu a la resta de la població. En aquest apartat, Joan Mas valora dos aspectes ben diferents, “cal dir que hi ha hagut una disciplina excepcional per part dels veïns. La gent ha respost molt bé. Si aquest nivell de resposta es mantingués a la resta de la població tindríem un èxit espatarrant quant al fraccionament de les escombraries”. Però no tot han estat flors i violes en l’inici d’aquest nou servei. El canvi de sistema de recollida ha tingut alguns problemes mecànics, motivats pel desconeixement de la maquinària per part dels operaris, i fins i tot podríem dir que ha estat una mica accidentat. La falta de domini per part dels treballadors de Secomsa del comandament de la grua que porta incorporada el camió ha fet que algun vehicle aparcat prop dels contenidors hagi patit algun cop durant la maniobra de descàrrega. L’incident més destacat, però, va ser el dia que en plena maniobra de buidatge de contenidors el braç articulat del camió de les escombraries va topar amb un balcó de l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, a prop de l’estació del tren, i va fer caure un bocí de la façana. Segons Joan Mas, “això són els inconvenients normals del canvi de sistema. Els camions són diferents dels que es feien servir fins ara, tenen una tecnologia diferent i és lògic que hagin de passar dos o tres mesos fins que els operaris tinguin un ple domini de les maniobres que s’han de fer. Per l’experiència d’altres pobles sabem que el buidatge d’un contenidor soterrat dura entre 5 i 7 minuts. El primer dia van estar mitja hora per fer el buidatge. Ara, a finals de gener, ja es triga entre 10 i 12 minuts per contenidor”.

La resta de la població

El següent barri a incorporar el nou sistema de recollida d’escombraries serà el Nou Cambrils. El passat 27 de gener es va fer la sessió informativa al barri. L’endemà mateix es van iniciar les visites porta per porta que s’acabaran el 12 de febrer. El nou servei està previst que s’iniciï el 14 de febrer. De manera gairebé simultània s’aniran fent els mateixos passos als barris de la Parellada i del Barri Antic. El 10 de febrer s’ha previst la reunió informativa a la Parellada i l’inici del nou servei de recollida d’escombraries seria el 28 de febrer. Quant al Barri Antic, el 17 de febrer es faria la sessió informativa i el 7 de març començaria a funcionar el nou sistema de recollida d’escombraries. Després de Setmana Santa, el procés es repetirà als barris de l’Eixample Platja, el port i l’Horta de Santa Maria, de manera que abans del proper estiu ja funcioni amb tota normalitat la recollida d’escombraries amb els nous contenidors soterrats a tota la població. Les obres dels nous contenidors soterrats ja estan enllestides amb l’excepció de dues àrees. L’una és la que hi ha al costat del Mercat Municipal de la Vila que no es podrà acabar fins que Telefònica desplaci una canalització important de línies que hi ha just en aquest lloc. L’altre àrea que falta per fer és la del Pòsit. L’endarreriment ha vingut motivat pel tema de l’enderroc de l’edifici, però, a hores d’ara, ja s’ha decidit la seva ubicació a tocar del carrer del Carme.

§ Estadística i difusió al servei del nou sistema§

Abans d’iniciar-se el nou servei de neteja urbana i recollida d’escombraries es va voler fer una anàlisi de la situació de partida. Segons la cap de servei, Anna Lluís, “la informació aconseguida és la que ens serveix per elaborar els missatges que hem d’anar donant a partir d’ara. Les enquestes prèvies es van fer telefònicament. A partir dels resultats obtinguts s’ha pogut saber la informació que s’ha de donar amb més insistència”. Tal com ja s’ha fet aquest darrer mes de desembre a l’Eixample, a la resta de barris de Cambrils també s’ha previst fer el servei informatiu porta per porta. A banda, s’han previst d’altres maneres per fer arribar el missatge. De tot plegat se’n fa una anàlisi posterior. Aquest seguiment continu es fa durant un parell de mesos trucant a 15 famílies mostra. Segons Anna Lluís, “cada setmana es va fent una trucada a aquesta gent per saber quina informació ha rebut, com li va la recollida selectiva i quins problemes o inconvenients hi troba. La informació que ens vagin donant servirà per a les campanyes dels altres barris”.

El soterrament de contenidors al costat del Mercat Municipal de la Vila està pendent que Telefònica desplaci una canalització de línies que hi passa just per sota

§ El model de Cambrils s’exportarà al Vendrell§

La incorporació de Cambrils dins de Secomsa ha comportat la creació d’una filial, Secomsa Cambrils, és a dir, una empresa pròpia amb capital propi, un consell d’administració propi i uns serveis i uns treballadors propis. Segons explica Joan Mas, “Cambrils és un dels pobles amb més pes demogràfic i importància que està dins de Secomsa. A més, té una plantilla molt consolidada que té uns convenis laborals diferents. Això va fer creure que Cambrils necessitava una delegació amb suficient autonomia de gestió i de decisió. Per això es va crear Secomsa Cambrils”. Secomsa vol començar a practicar el sistema que s’ha fet servir a Cambrils a d’altres poblacions. En aquests moments s’està estudiant la possibilitat d’aplicar-ho al Vendrell, “Secomsa té esperit d’ultrapassar els àmbits comarcals i de convertir-se en una empresa suficientment important i potent per donar resposta al tema de la recollida selectiva, ja que aquest camp a les nostres contrades no el fa cap empresa més, tal i com creiem que s’ha de fer”, va manifestar Mas. El regidor també va dir que la forma com s’ha implantat el nou sistema a Cambrils no és gaire habitual. Normalment no es fa de manera intensiva a tota la població.

Consell d’administració propi

Els consellers que integren el consell d’administració de Secomsa són els que formen la junta general de Secomsa Cambrils. Aquesta junta general va designar el consell d’administració de Secomsa Cambrils que està presidida pel regidor Joan Mas. També hi formen part els regidors Joan Recasens, com a vicepresident, i Anton Callau, Salvador Matas i Joan Pau Casquero com a vocals en representació dels grups polítics del Consell Comarcal. A banda també hi ha 5 regidors d’altres poblacions dins d’aquest consell d’administració.

Expansió de Secomsa

En un futur pròxim Secomsa deixarà de ser una empresa estrictament del Consell Comarcal per convertir-se en una empresa en què hi participin directament els pobles com a accionistes. En el capital social hi entraran a formar part els ajuntaments que hi vulguin entrar en una proporció que s’anirà discutint. Segons Joan Mas, l’Ajuntament de Cambrils aspira a ser accionista amb un 15 per cent del total. El Consell Comarcal del Baix Camp, segurament, es quedarà amb el 50 per cent.

§ Cartró comercial i andròmines§

Amb la posada en marxa del servei per part de Secomsa, s’ha iniciat el procés de recollida de cartró comercial. S’ha instaurat un servei específic que recull aquest cartró els dilluns, els dimecres i els divendres, en horari que va des de la 1 del migdia fins a mitja tarda. Segons explica Anna Lluís, “els camions d’aquest servei fan la mateixa ruta i en el mateix horari cada dia que surten. Es tracta de recollir el cartró comercial que deixin els comerciants davant de la seva botiga sense que aquests hagin d’avisar prèviament”.

Pel que fa a la recollida d’andròmines, Secomsa incrementa aquest servei, que es farà quatre dies a la setmana. En aquest cas la gent ha d’avisar amb una trucada a l’OAC i dipositar l’objecte davant de casa seva i no al costat dels contenidors. La cap de servei de Secomsa confia que la gent respongui adequadament ja que ara per ara el nivell d’avisos és baix i les andròmines abandonades de manera incontrolada ha estat un dels problemes dels darrers anys. També està prevista l’ampliació de la deixalleria i la construcció dels magatzems i les oficines als terrenys contigus. De moment, les oficines de Secomsa estan al mateix local on estava Urbaser, a l’avinguda de Josep Vidal i Barraquer, i els camions es guarden als mateixos magatzems on es guardaven els anteriors, al polígon de Belianes.

Comenta aquest article