Informació general

FA 10 ANYS: El síndic de Greuges, Rafael Ribó, atén un total de 27 consultes en la seva visita al municipi

Per Judit Pinazo



Rafael Ribó, ahir en roda de premsa, al Centre Cultural
Notícia publicada el 14 de desembre de 2006

El síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, acompanyat per un bon nombre de membres del seu equip va visitar ahir Cambrils. El principal objectiu de la visita era apropar la institució als ciutadans i oferir la possibilitat que els ciutadans que ho volguessin poguessin fer consultes o presentar queixes sobre les administracions. El síndic realitza visites d'aquestes característiques un cop al mes, visites que tenen com a principal objectiu que la ciutadania s'apropi al síndic i que el síndic s'apropi als ciutadans.

Durant unes hores al matí i a la tarda el síndic va atendre un total de 27 actuacions, de les quals 18 van ser queixes i les altres 9, consultes. El total de queixes i consultes que es van realitzar en la jornada d'ahir supera les fetes per ciutadans cambrilencs a la institució del Síndic de Greuges durant tot l'any 2005, un total de 24. Cal destacar també que en el que portem d'any el síndic ha iniciat un total de 19 actuacions (11 queixes i 8 consultes) provinents de cambrilencs.

Segons Rafael Ribó, els temes que més queixes o consultes han rebut en la seva visita al municipi han estat aquells relacionats amb l'urbanisme, el medi ambient o els serveis socials. Segons Ribó no hi ha hagut queixes unànimes pel que fa a la temàtica o a la institució, però sí que moltes d'elles han estat relacionades amb la burocràcia de les administracions públiques, des de l'Ajuntament, la Diputació de Tarragona o la Generalitat.

Les persones que es vulguin posar en contacte amb el síndic per formular algun queixa o consulta, poden fer-ho apropant-se al servei d'atenció a les persones al carrer de Josep Anselm Clavé, 31, de Barcelona, per correu ordinari a la mateixa adreça o per correu electrònic a l'adreça sindic@sindic.org. Les queixes s'han de fer per escrit. Han d'incloure les dades personals i la signatura.

Actuació d'ofici a la Confraria

En la visita que va fer ahir Rafael Ribó, va aprofitar també per visitar diferents entitats locals, com la Cooperativa Agrícola, l'Escola d'Hoteleria i Turisme, l'Escola d'Adults, la Confraria de Pescadors o l'Associació de Dones Tarbia, per tal de conèixer de primera mà les possibles problemàtiques del municipi i per mantenir un contacte més directe amb les persones que en formen part. Durant el matí també es va reunir amb l'alcalde, Robert Benaiges.

Pel que fa a la Confraria de Pescadors, Rafael Ribó va explicar que el síndic va decidir obrir un expedient o actuació d'ofici per tal d'analitzar més a fons algunes problemàtiques que li van transmetre els professionals d'aquest sector a Cambrils. Segons el síndic, el sector de la pesca creu necessari millorar alguns aspectes com és l'elevat preu del gasoil, la disminució de la profunditat establerta per pescar i millorar l'accés a la formació i titulacions relacionades amb el món de la pesca, fet que ajudaria, segons el sector, a promocionar una professió on cada dia hi treballen menys joves.

Rafael Ribó va explicar que els informes elaborats pel síndic mai són vinculants, però afirmava que en el 95% dels casos que planteja l'administració pública hi està d'acord. 

Comenta aquest article