Societat

Tota l'Endenga estrenarà demà la seva nova bèstia de foc, la Farnaca, a la XV edició de la Nit del Foc

Per Berta Ruiz



Encesa de carretilles a la plaça d'Espanya a la Nit del Foc de l'any passat
Demà dissabte, dia 2, es farà una nova edició de la Nit del Foc, que enguany celebrarà el seu quinzè aniversari. El primer dels espectacles serà per als més petits, amb el correfoc infantil que es farà a la plaça d'Espanya amb els Diables Infantils del Ball de Diables de Tarragona, amb què la canalla podrà gaudir del foc, la llum i el so. Posteriorment s'oferirà una xocolatada per a tots els participants en el correfoc i cap allà a dos quarts de vuit del vespre, es farà la presentació de la nova bèstia de foc de la colla gegantera Tota l'Endenga.

La nova figura està inspirada en una de les dues figures decoratives situades a la part superior de la façana de la parròquia de Santa Maria. És una escultura en alt relleu que representa una figura mitològica semblant a la griu, amb mig cos d'ocell i l'altra de rèptil, banyes de cabró, cua i crinera de lleó.  Va ser dissenyada possiblement per l'arquitecte tarragoní Ramon Sales i Ricomà, a principis del segle XX.

La bèstia –que ha estat construïda per l'escultor vallesà Ramon Aumedes– pesa uns 35 quilograms i permetrà l'encesa de molts més punts de foc situats a diferents parts de la seva estructura, com ara la boca, les ales i les potes. Té una estructura gran, àmplia i arrodonida, amb un caminar majestuós i pausat. La nova bèstia és dirà Farnaca, paraula d'arrel àrab, encara en ús a Cambrils, que defineix una persona amb aquestes característiques.

A les 10 de la nit es farà la concentració a la plaça d'Espanya de totes les colles participants a la Nit del Foc. Enguany es comptarà amb la participació dels grups: el Ball de Diables de Tarragona, el Bou de Foc del Vendrell, el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, el gegant Xaloc de Salou, la Colla de Dimonis de Massalfassar (País Valencià), el Ball de Diables de Pratdip i el Ball de Diables “Els Cagarrieres” de Cambrils. També es tindrà l’animació musical del grup de percussió cambrilenc Cop de Cap, i hi prendran part, a més de la Farnaca, el Lluert de Cambrils i el gegant manotes el Marquès de Los Vélez. Totes aquestes colles seran les encarregades d’encendre la Nit del Foc pels carrers del Nucli Antic, amb els seu foc, música i so. Finalment el recorregut acabarà a la plaça del Setge amb l’encesa i l’espectacle piromusical final a càrrec de Pirotècnia Igual. Després es donarà pas a la música amb els grups Soul Machine, Dj Pemi Fortuny i el plat fort de la nit, amb el grup català Lax’n'busto.

Muntatge audiovisual de Revista Cambrils Audiovisuals

Revista Cambrils Audiovisuals –en col·laboració amb la colla gegantera Tota l'Endenga– ha elaborat un muntatge audiovisual que es projectarà de forma continuada a la plaça del Setge a partir de les nou del vespre, a través d'unes grans pantalles, per a tota la gent que durant bona part de la tarda es va aplegant a la plaça per veure la part final del correfoc.
Aquest és un reportatge d'uns 20 minuts de durada aproximadament, dividit en dues parts: els 5 primers minuts s'inicien amb una explicació del naixement de la Nit del Foc i les característiques d'aquesta festa, a través de fotografies i una filmació de la Primera Trobada Gegantera de Cambrils que es va fer l'any 1992. La segona part del muntatge, d'uns 15 minuts, correspon a una filmació ordenada dels diferents espais per on passa el correfoc i un recull d'imatges i filmacions particulars dels quinze anys d'història de la Nit del Foc. El muntatge audiovisual –editat i produït per Revista Cambrils Audiovisuals– es complementa musicalment amb peces dels grups cambrilencs Gadegang, Traüt de Tarí i el grup de timbalers Cop de Cap.

Comenta aquest article